Ruta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ruta, varianter, uttal och böjningar av ruta

Ruta synonym, annat ord för ruta, vad betyder ruta, förklaring, uttal och böjningar av ruta.

Synonymer till ruta

Hittade 2 varianter av ordet ruta:

Vad betyder och hur uttalas ruta

Ruta uttalas ruta och är ett substantiv -n rutor  fyrkant; glasskiva i fönster; tillbaka på ruta ett där man började  växt.

Ordformer av ruta

Singular

ruta
obestämd grundform
rutas
obestämd genitiv
rutan
bestämd grundform
rutans
bestämd genitiv

Plural

rutor
obestämd grundform
rutors
obestämd genitiv
rutorna
bestämd grundform
rutornas
bestämd genitiv

Ruta1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas ruta

Ruta uttalas ruta och är ett verb -de.

Ruta betyder:

Ordformer av ruta

Aktiv

ruta
infinitiv
rutar
presens
rutade
preteritum
rutat
supinum
rutande
presens particip
ruta
imperativ

Passiv

rutas
infinitiv
rutas
presens
rutades
preteritum
rutats
supinum

Perfekt particip

rutad en
~ + subst.
rutat ett
~ + subst.
rutade den/det/de
~ + subst.

Ruta2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Ruta på Engelska

  • square - checked pattern, check
  • pane - windscreen, TV screen, the ball broke the pane of glass (the window)

Hur används ordet ruta

  1. Spelet består av ett rutigt bräde som är indelat i 16 X 16 rutor. Pjäserna är små föremål, till exempel plastkoner. Spelpjäserna är oftast svarta och vita i ett tvåmans-spel och i olika färg eller åtskilda på annat sätt i spel för fyra spelare. (källa)
  2. En isolerruta, även förseglad ruta eller flerglasruta, är en glasningsenhet bestående av två eller flera planglasskivor med ett visst inbördes avstånd. Dessa är sammanfogade vid kanten så att utrymmet mellan glasskivorna blir helt avstängt från den omgivande atmosfären. En förseglad ruta bestående av två glas kallas tvåglasisolerruta och en ruta bestående av tre glas kallas treglasisolerruta. (källa)
  3. Det finns två klasser i viltspår, anlagsklass och öppen klass. I anlagsklass ska spåret vara 2-5 timmar gammalt när provet påbörjas och i öppen klass 12-24 timmar gammalt. Spåret som läggs i terräng med ca 2 dl blod ska vara minst 600 meter långt med fyra vinklar och ett bloduppehåll på 15 meter. Det avslutas med en klöv från vilt, exempelvis hjort eller älg. I öppen klass ska dessutom två vinklar innehålla ett bloduppehåll varav det ena med sk. återgång. Dessutom avlossas ett skott i slutet på spåret. I de nya reglerna som trädde i kraft 2012 ska hunden i öppen klass själv finna spårbörjan i en ruta på 25x25 meter. (källa)
  4. Lärns första ordfläta bestod av nio gånger nio rutor, där det längsta hade fem bokstäver. Den form av ordtävling blev populär, och året efter lanserade Svenska Dagbladet egna ordflätor, nu under den från engelskan översatta termen korsord. Svenska Dagbladet var också december 1954 först med att lansera den svenska uppfinningen bildkorsord (bildkryss), med bilder och ledord inuti själva korsordet. Detta skedde på SvD-sidan "Familjekväll med Gösta Knutsson", där denne introducerade påfundet så här. (källa)
  5. Det som behövs för att börja spela är en bit rutat papper, en penna och två spelare. Spelarna lottar om vem som ska spela med kryss respektive ringar och om vem som ska börja. Därefter turas man om att göra ett drag i en valfri ruta tills någon av spelarna lyckas få en obruten rad med fem av sina markeringar. Inga begränsningar finns – overline (en rad med sex eller fler) ger till exempel vinst. Om papperet blir fullt så fortsätter man på ytterligare ett rutat papper. (källa)
  6. Det klassiska oscilloskopet fungerar så att det genereras en elektronstråle från en glödkatod i ett vakuumrör. Strålen accelereras med hjälp av en accelerationsnod som har en mycket hög positiv spänning (till exempel 2000 V) och därigenom kraftigt attraherar elektronerna genom (katodstråleröret). Katodstråleröret i oscilloskopet skiljer sig från katodstrålerör i bildskärmar och TV-apparater genom att avlänkningen i oscilloskopet sker genom ett elektriskt fält. Genom att variera spänningen över två par med plattor ändras strålens riktning i vertikal respektive horisontell led. Skärmen är täckt av ett rutnät, vanligtvis 10 × 8 rutor i centimeterstorlek, som är ett hjälpmedel för att avläsa värden på skärmen. När elektronstrålen träffar skärmen kommer den att excitera ett fluorescerande eller fosforescerande ämne på skärmens insida. I ett oscilloskop är det vanligare att man använder fluorescens då dessa är snabbare att återgå till normalt tillstånd än vad fosforescens är. (källa)
  7. På planen finns pärken, en ruta bestående av träribbor, och som läggs ut löst på marken. Stängernas mått: L × B × H = 210 × 2,5 × 0,5–1 cm. Stickornas mått: L × B × H = 70 × 2,5 × 0,5–1 cm. Pärken placeras på planens mitt, med bakstickan i den kritade bakstickslinjen. Stickorna placeras mellan stängerna och bildar då innermåttet 205 × 70 cm. (källa)
  8. Principen för att skapa en rasterbild i gråskala är att bilden delas upp i ett tänkt rutnät, antingen kvadrater eller hexagoner (bikakemönster). Den totala ljusintensiteten i varje ruta mäts. På motsvarande ruta på rasterbilden fylls en vit likadan ruta med en svart prick av sådan storlek att samma totala ljusintensitet för rutan uppnås. Vid vit färg lämnas rutan tom och vid svart färg fylls den helt. Den färdiga rasterbilden består av olika stora svarta prickar i ett mönster. Om bilden betraktas på ett avstånd som är så stort att ögat inte kan se de enskilda punkterna, kommer bilden att uppfattas som en gråskalebild. (källa)
  9. Ruta (enhet) – ett ytmått. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.