Vad betyder och hur uttalas rytmik
Rytmik uttalas rytm|ik -en.
Rytmik betyder rytmisk växling, rytmisk karaktär, läran om rytm och gymnastik med omsättning av rytmintryck i rörelser.
Ordformer och varianter av rytmik
Singular
- rytmik
- obestämd grundform
- rytmiks
- obestämd genitiv
- rytmiken
- bestämd grundform
- rytmikens
- bestämd genitiv
Rytmik är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet rytmik
Jazzdans är en scenisk dansstil som i USA under 1900-talet smälte samman klassisk balett med den svarta kulturens rytmik och musik till jazzbalett, som idag är en vanlig dansform i bland annat revyer, musikaler och musikvideor.
När Jazzen blev mer populär insåg vita affärsmän att man kunde tjäna pengar på den. Jazzen delades upp i två delar, Jass eller Sweet Jass. Man stavade med 's' och lade till 'Sweet' för att inte förknippas med äkta, svart Jazz. I Jass tog man också bort improvisationen, allt skulle noteras. Precis som vår nutida "Smooth Jazz", som har mycket litet med jazzimprovisation att göra, även om harmonik och rytmik är likartad.
Marsch som musikterm är dels en genre, dels benämning på ett stycke i denna genre. Marschmusik komponeras i regel i 2/4-, 2/2-, 4/4-, 6/8- eller 6/4-takt, har tydlig rytmik och stadig baslinje, och passar mer eller mindre bra att marschera till. Marschmusik är mycket förknippad med militärmusik, kampsånger och patriotisk musik, men förekommer även i religiös musik (till exempel i Frälsningsarmén), i operor, baletter, schlager och annan populärmusik, spelmansmusik (där en ledigare variant är gånglåten), m.m.
Musiklärare undervisar vanligtvis i den obligatoriska grundskolan eller i musik- och kulturskolans frivilliga undervisning. De vanligaste utbildningsinriktningarna för musiklärare är därför klasslärare (för grundskolan och gymnasiet) eller instrumental- och ensemblelärare (för musik- och kulturskolan). Den här uppdelning uppstod i och med den så kallade OMUS-reformen 1978, som bland annat var följden av försöksverksamheten med SÄMUS i början och mitten av 70-talet. Andra inriktningar som tillkommit är rytmik, musikteori, komposition, ljudteknik/studioteknik och ensembleledning/dirigering.
Nagelbitning kan ingå som symtom på rörelsestereotypier (F98.4 ICD-10) och då utföras med rytmik och ofta tillsammans med andra rytmiskt upprepade rörelser som kan vara självskadande (t.ex. att slå i skallen upprepade gånger) eller inte (t.ex. genom att vagga kroppen rytmiskt fram och tillbaka). Ofta uppkommer dock nagelbitning utan annan störning, och uppkommer då ofta i barndomen (även om det kan börja också i vuxen ålder). Det senare (F98.8 ICD-10) brukar ofta uppkomma med ångest och stress.
Notskriften möjliggör fullständiga redogörelser för alla tonföljder och melodier och som följer det västerländska tolvtonssystemet (större delen av världens musik), och klarar av de flesta rytmförhållanden, även om det är något bättre anpassat till enklare rytmik. Det finns också olika möjligheter att skriva kvartstoner och vissa former av avvikande intonation, samt specialfall som glissandon.
Rytmik är den del av musikteorin som beskriver musikens rytm och tempo, det vill säga musikaliska ljuds utsträckning i tiden.