Vad betyder och hur uttalas ränksmideri
Ränksmideri uttalas ränk|smid|eri.
Ordformer och varianter av ränksmideri
Singular
- ränksmideri
- obestämd grundform
- ränksmideris
- obestämd genitiv
- ränksmideriet
- bestämd grundform
- ränksmideriets
- bestämd genitiv
Plural
- ränksmiderier
- obestämd grundform
- ränksmideriers
- obestämd genitiv
- ränksmiderierna
- bestämd grundform
- ränksmideriernas
- bestämd genitiv
Ränksmideri är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet ränksmideri
Offren för detta ränksmideri blev de båda kungarna Hedin (Heðinn) Hjarrandason och Högne Halvdansson (Hǫgni Hálfdanarson). Då Hedin var på jakt råkade han i en förtrollad skogsglänta träffa på en reslig och fager kvinna sittande på en hög pall. Hon talade höviskt och sade sig heta Göndul. Vid tre tillfällen mötte han kvinnan i gläntan, och varje gång bjöd hon honom dricka ur ett horn. Första gången förmådde hon Hedin att söka upp kung Högne. De blev goda vänner, ingick fostbrödralag och Högne lovade Hedin sin dotter Hild till äkta. Men vid andra mötet i gläntan får trolldrycken Hedin att glömma alla löften och hans sinnelag förändras. Nu rövar han med sig Hild och dräper hennes mor. När Hedin tredje gången möter Göndul i gläntan berömmer hon honom för hans illdåd och bjuder honom åter att dricka. Hedin somnar av drycken och Göndul läser en förbannelse över honom: "Nu viger jag dig och Högne och alla era män med trolldomsord (afkvæði) som överenskommet var med Oden." När Hedin vaknar ser han en sista skymt av Göndul innan hon försvinner. Nu är hon inte längre ljus och fager utan stor och svart (svǫrt ok mikil), så som den kristne sagaförfattaren har föreställt sig en demon.
I Nestorskrönikan beskrivs Vladimirs reaktion på Rognedas förolämpande ord: "Och Vladimir samlade många krigare - varjager, slaver, tjuder och krivitjer - och gick mot Rogvolod. Men vid denna tid skulle man just föra Rogneda till Jaropolk. Och Vladimir anföll Polotsk och dräpte Rogvolod och hans två söner och tog hans dotter till maka." Enligt legenden var det då hon fick namnet Gorislava. Detta försiggick under Vladimirs fälttåg mot Kiev 980 och resulterade i att Jaropolk, efter mycket ränksmiderier och svek av sin härförare Blud, blev dräpt av Vladimirs hird varpå Vladimir blev storfurste av Kiev.
Presidenten handlande motiverades av att kassaskåpsavtalet stred mot normal parlamentarisk praxis, partiernas riksdagsgrupper var inte medvetna om dess existens. Samtidigt stärktes hans egen ställning. Kassaskåpsavtalet utgjorde ett slags slutpunkt för den vandel av politiskt ränksmideri som stundom iögonenfallande grad kännetecknat den så kallade andra republiken.