Räntepolitik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder räntepolitik, varianter, uttal och böjningar av räntepolitik

Räntepolitik synonym, annat ord för räntepolitik, vad betyder räntepolitik, förklaring, uttal och böjningar av räntepolitik.

Vad betyder och hur uttalas räntepolitik

Räntepolitik uttalas ränte|pol|it|ik och är ett substantiv.

Ordformer av räntepolitik

Singular

räntepolitik
obestämd grundform
räntepolitiks
obestämd genitiv
räntepolitiken
bestämd grundform
räntepolitikens
bestämd genitiv

Räntepolitik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet räntepolitik

  1. Greenspan uppfattas allmänt som en mycket kompetent centralbankschef. Mot slutet av hans ämbetstid sjönk dock anseendet, bland annat på grund av börskraschen efter år 2000, den turbulenta utvecklingen på den amerikanska bomarknaden samt en räntepolitik som uppfattats som inte endast motiverad av ekonomiskt hänsynstagande utan även av en vilja att stödja president George W. Bush. Den 1 februari 2006 efterträddes Greenspan som centralbanksordförande av Ben Bernanke. (källa)
  2. Guy Arvidsson var son till fabrikören Arvid Nilsson och Ingeborg Johnsson. Han tog studentexamen i Hässleholm och blev politices magister vid Lunds universitet 1942 och filosofie licentiat i nationalekonomi 1944. Hans licentiatavhandling, som han skrev hos professor Johan Åkerman handlade om kapitalteori och räntepolitik. Han tillbringade också ett år vid University of Cambridge, där han bland annat träffade John Maynard Keynes. Arvidsson var anställd vid Handelsdepartementet 1945–1947 och Riksgäldskontoret 1950–1958. Han var preceptor i nationalekonomi i Lund 1959–1961 och var professor där 1961–1969, som efterträdare till Johan Åkerman, och efterträddes i sin tur av Ingemar Ståhl. Arvidsson, som var en matematiskt orienterad nationalekonom, reformerade utbildningen i nationalekonomi i Lund genom att införa de internationellt accepterade teoribildningar som kommit att utgöra ämnets kärna sedan mikroekonomi och makroekonomi etablerats som tydliga delområden under 1950-talet. 1969–1973 var han professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. (källa)
  3. Kartläggning av arbetsmarknaden : utredning för Kommissionen för ekonomisk efterkrigsplanering. - , . Kreditmarknad och räntepolitik, 1924-1958. - Stockholm, 1961-1962. - 2 vol. (källa)
  4. Andrakammarvalet 1968 blev dock en storseger för socialdemokraterna men för Centerpartiet blev det en halv seger i så måtto att partiet blev största ickesocialistiska parti. Hedlund blev oppositionsledare för några få år. Vid valkampanjen inför valet 1970 kritiserade han hårt socialdemokraterna: tidigare hade det funnits stöttepelare i partiledningen, Erlander, Gunnar Sträng och Sven Andersson, men det höll på att förändras. "'En del av de nya är ett slags kullerstenar och man vet därför inte vartåt det hela skall barka – om nu socialdemokraterna får fortsätta regera." Hedlund lät i intervjuer även antyda att tidigare statsminister Tage Erlander uttalat sig om räntepolitiken enbart i syfte att hjälpa den nytillträdde statsministern Olof Palme i valrörelsen. I en radioduell några veckor senare gick Olof Palme till motangrepp och förklarade: "För det första vill jag säga att ni har i dag vid flera tillfällen riktat personliga förolämpningar mot Tage Erlander. Detta kommer svensk arbetarrörelse att ta itu med." Olof Palmes kritik av den åldrande Hedlund kom att uppfattas som opåkallade hotelser och gavs stort fokus bl.a. i TV:s partiledarutfrågning. Palme slog till reträtt och förklarade att hans uttalande inte skulle ses som hotelser utan som en förklaring till varför Palme själv inte avsåg föra debatt med Hedlund i frågan. På valdagen gick Centerpartiet ytterligare framåt och Socialdemokraterna backade. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.