Råolja Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder råolja, varianter, uttal och böjningar av råolja

Råolja synonym, annat ord för råolja, vad betyder råolja, förklaring, uttal och böjningar av råolja.

Vad betyder och hur uttalas råolja

Råolja uttalas rå|olja och är ett substantiv.

Ordformer av råolja

Singular

råolja
obestämd grundform
råoljas
obestämd genitiv
råoljan
bestämd grundform
råoljans
bestämd genitiv

Plural

råoljor
obestämd grundform
råoljors
obestämd genitiv
råoljorna
bestämd grundform
råoljornas
bestämd genitiv

Råolja är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet råolja

  1. Jetbränsle framställs ur råolja, men långt ifrån alla råoljor duger till produktion av jetbränsle. Inte heller alla raffinaderier har teknik att framställa jetbränsle. Jetbränsle finns i olika kvaliteter, såsom Jet A1, Jet A och Jet B. Civila luftfartyg flyger nästan alltid på Jet A1, som är den bästa kvaliteten. (källa)
  2. Eftersom kolväten innehåller stora energimängder och dessutom har lätt att brinna i luft, används många kolväten som bränsle. Vid förbränning bildas koldioxid. De lättaste kolvätena (till exempel metan och etan, vilka har en, respektive två kolatomer) är gasformiga och ingår i naturgas, vilken bland annat används som bränsle i stor skala. Propan och butan (tre respektive fyra kolatomer) används som bränsle i brännare, såsom bunsenbrännare, och i cigarettändare. Olika kolväten med ungefär 5-10 kolatomer används som motorbränsle, bensin. Ännu längre kedjor har de ämnen som ingår i råolja, eldningsolja och diesel. (källa)
  3. Benämningen kondensat används både för gaskondensat och en lätt råolja. Ordet används också för engelska hash, resultatet av en matematisk operation som används vid autentisering av elektroniska meddelanden. (källa)
  4. Sammansättningen i de olika varianterna av lacknafta varierar med den typ av råolja man utgår från och med framställningsprocessen. Metoderna har växlat över tid, och därför är den exakta sammansättningen idag inte densamma som förr, trots att namnet är oförändrat. De tekniska egenskaperna är dock i stort sett desamma. Problemet med att innehållet i blandningarna inte deklareras tydligt och varierar under samma handelsnamn är uppenbara. Användaren får svårigheter med att använda produkten för olika ändamål och den försämrade möjligheten i utbytbarhet gör att det försämrar konkurrensmöjligheterna på marknaden för kemiska produkter. Dock finns inga planer på någon branschstandard för att tydligt deklarera innehållet i de olika blandningarna och som myndighetsfråga existerar det inte förutom den allmänna kartläggningen av kemikalier inom EU. (källa)
  5. Ett resultat av en LCA är kvantiteter av olika naturresurser som förbrukas och av ämnen som släpps ut till luft, mark och vatten. Det handlar om antal kg bruten järnmalm, antal kg uttagen råolja, antal kg utsläppt koldioxid och en mycket lång rad andra kvantifierade utbyten med naturmiljön. Förutom ämnen kan detta resultat även visa markanvändning, buller, uppvärmning med mera. Sammanställningen av dessa utbyten brukar kallas livscykelanalysens inventeringsresultat eller miljöprofil. (källa)
  6. Sedan 1970 har Muskat med omgivning moderniserats och är tack vare exporten av råolja den viktigaste handelshamnen i landet. (källa)
  7. Metan är en växthusgas som är mycket mer potent än koldioxid, och omvandlas till koldioxid i atmosfären. Huvudmolekylen i naturgas - det enklaste kolvätet metan - innehåller endast en kolatom (den kemiska formeln är CH4), vilket gör att koldioxidutsläppen vid förbränning av naturgas är cirka 30 till 40 procent lägre jämfört med förbränning av råolja/råoljeprodukter som till exempel bensin och dieselolja. Många miljövänner vill använda benämningen fossilgas istället för naturgas, för att markera att gasen är ett fossilt bränsle med samma grundläggande miljöpåverkan som för andra kolvätebaserade bränslen som t.ex. kol och petroleum. Bensin och dieselolja innehåller tyngre kolväten som har betydligt fler kolatomer per molekyl bränsle (Källa: Svenskt Gastekniskt Center (SGC) i Malmö). (källa)
  8. Olja (av latin: oleum "(oliv-)olja", i sin tur av grekiska: e'laion) är i allmänhet vätskor som är hydrofoba, det vill säga olösliga i vatten. I massmedia syftar ordet "olja" utan attribut oftast på råolja, petroleum eller matolja. (källa)
  9. Under 1100-talet borrade man efter olja både i Europa, vid Pozzuoli i närheten av Neapel, och i den islamiska världen, vid Baku på Kaspiska havets västkust. Omkring 1250 besökte Marco Polo Bakus oljekällor och skrev: "... hundra skeppslaster kan föras ut vid ett och samma tillfälle". Naturliga läckage av råolja från underjordiska oljekällor exploaterades även ännu tidigare för oljelampor. (källa)
  10. En oljehamn är en hamn var syfte är att lasta och lossa raffinerade oljeprodukter, till exempel bensin och diesel. Råolja fraktas med mycket stora fartyg som kräver stor hamn med stort djupgående. Oljan hanteras vid raffinaderier. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.