Rödbrokig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rödbrokig, varianter, uttal och böjningar av rödbrokig

Rödbrokig synonym, annat ord för rödbrokig, vad betyder rödbrokig, förklaring, uttal och böjningar av rödbrokig.

Vad betyder och hur uttalas rödbrokig

Rödbrokig uttalas röd|brok|ig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av rödbrokig

Böjning (i positiv) rödbrokig en ~ + subst. rödbrokigt ett ~ + subst. rödbrokiga den/det/de ~ + subst.

Rödbrokig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet rödbrokig

  1. Skotsk ayrshire är medelstor, en ko väger omkring 365-550 kilo och ger en rik mjölkavkastning. Färgen är brun, röd, vit, rödbrokig eller svartbrokig. Utmärkande för rasen är de kraftiga och uppåtriktade hornen. Ayrshirerasen är härdig och lever i sitt hemland ofta under karga förhållanden. I Sverige infördes den första gången på 1830-talet. Den blev här den dominerande rasen och användes i stor utsträckning till förädling av de mellansvenska lantraserna. Genom denna förädling försvann dessa lantraser, och det uppstod en typisk svensk ayrshireras, särskilt anpassad för svenska förhållanden varför den skotska importen upphörde. En annan ras med ayrshireblod, nämligen Rödbrokig svensk boskap (R. S. B.) uppkom. Efterhand kom svensk ayrshireras och Rödbrokig svensk boskap att likna varandra, att de 1928 slogs samman till en ras, Svensk röd och vit boskap. (källa)
  2. Svensk röd och vit boskap, SRB, även kallad svensk rödbrokig boskap, är tillsammans med svensk låglandsboskap den vanligaste mjölkkorasen i Sverige. Rasen skapades 1928 och har sina rötter i RSB (rödbrokig svensk boskap) och svensk Ayrshire. (källa)
  3. I äldre tid räknades Holstein som en huvudsakligen rödbrokig boskap som förekom främst i Friesland, Nordholland, Utrecht, på öarna i Sydholland samt övriga ställen i det övriga Nederländerna. Från dessa trakter skedde en omfattande export, och redan i början av 1900-talet förekom rasen i stort sett i alla världsdelar. (källa)
  4. Långlandsboskap dominerar idag bland världens mjölkko. Vanligast är Holstein-Frisisk nötboskap. Andra varianter är groningenboskap och Maas-Rhen-Ijssel-boskap (rödbrokig låglandsboskap), som använts för inblandning i en mängd andra rödbrokiga raser. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.