Säkerhetständsticka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder säkerhetständsticka, varianter, uttal och böjningar av säkerhetständsticka

Säkerhetständsticka synonym, annat ord för säkerhetständsticka, vad betyder säkerhetständsticka, förklaring, uttal och böjningar av säkerhetständsticka.

Vad betyder och hur uttalas säkerhetständsticka

Säkerhetständsticka uttalas säker|hets|tänd|sticka och är ett substantiv.

Ordformer av säkerhetständsticka

Singular

säkerhetständsticka
obestämd grundform
säkerhetständstickas
obestämd genitiv
säkerhetständstickan
bestämd grundform
säkerhetständstickans
bestämd genitiv

Plural

säkerhetständstickor
obestämd grundform
säkerhetständstickors
obestämd genitiv
säkerhetständstickorna
bestämd grundform
säkerhetständstickornas
bestämd genitiv

Säkerhetständsticka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Säkerhetständsticka på Engelska

  • safety match

Hur används ordet säkerhetständsticka

  1. 1844 patenterades i Sverige säkerhetständstickan som endast kunde antändas mot tändsticksaskens plån. Den blev snabbt populär runt om i världen och trängde snart undan andra typer av tändstickor. År 1901 blev tändstickor med vit fosfor förbjudna i Sverige, på grund av att många förgiftningsfall inträffat. (källa)
  2. Gustaf Erik Pasch, Berggren till 1806, född 3 september 1788 i Norrköping, död 6 september 1862 i Stockholm, var en svensk kemist och uppfinnare av säkerhetständstickan. (källa)
  3. Bernhard Hay föddes år 1835 i Hayska huset i Varberg. Han genomgick utbildning vid Göteborgs handelsinstitut, anställdes 1853 vid Jönköpings Tändsticksfabrik och verkade, sedan fabrikens grundläggare Carl Frans och Johan Edvard Lundström 1862 lämnat sin på ett aktiebolag överlåtna skapelse, som detta aktiebolags ledare och fabrikens disponent 1863–1898, en period, som sammanföll med fosfortändstickornas undanträngande genom säkerhetständstickorna. Under denna tid inföll även den svenska tändsticksindustrins blomstringsperiod, och med en kraftigt ökad produktion och export blev säkerhetständstickan internationellt spridd. (källa)
  4. I Sverige försökte man under 1830-talet vidareutveckla de tändstickor som uppfunnits utomlands. Speciellt bra sålde fosfortändstickorna i början som var lättantändliga. Efter några år kom säkerhetständstickan, som är den sort vi använder oss av idag, vilket var en svensk uppfinning. Dessa tändstickor var i början alldeles för dyra för att massproduceras och säljas i större utsträckning. 1844 påbörjade bröderna Lundström i Jönköping en fabriksmässig tillverkning av säkerhetständstickan och 1860 fanns det 14 tändsticksfabriker i Sverige. År 1876 var antalet fabrikerna 38 stycken. Under åren som kom genomgick tändstickstillverkningen en stor förändring, från att ha varit en manufaktur till att bli en, på maskindrift, massproduktionsbaserad storindustri. Tändsticksfabrikerna ville, precis som inom tobaks- och glastillverkningen, få ner kostnaderna på arbetet och få kontroll över sin produktion och landade i att anställa barn som arbetskraft. Barnen användes främst vid tillverkning av askar, men även vid mer komplicerade arbetsuppgifter som urtagning av stickorna ur ramarna samt att fylla askarna med tändstickorna. Pojkar kunde assistera äldre män vid vedhuggandet av det trä som tändstickorna skulle tillverkas av. (källa)
  5. Det ursprungliga bruket som gett koncernen dess namn grundades 1862 i Jönköping av Johan Edvard Lundström och Lars Johan Hierta. Johan Edvard Lundström är mer känd som grundare 1845 av Jönköpings tändsticksfabrik och vidareutvecklingen av säkerhetständstickan. Lars Johan Hierta var riksdagsman och grundare av bland annat Aftonbladet. (källa)
  6. Tändstickor som är en trästicka med en tändsats i ena ändan. Tändsatsen dras sedan mot ett plån varvid tändning sker genom friktionsvärme. Ett svenskt patent var säkerhetständstickan där tändning skedde enbart vid friktionen mot just plånet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.