Sötningsmedel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sötningsmedel, varianter, uttal och böjningar av sötningsmedel

Sötningsmedel synonym, annat ord för sötningsmedel, vad betyder sötningsmedel, förklaring, uttal och böjningar av sötningsmedel.

Vad betyder och hur uttalas sötningsmedel

Sötningsmedel uttalas söt|nings|medel och är ett substantiv.

Ordformer av sötningsmedel

Singular

sötningsmedel
obestämd grundform
sötningsmedels
obestämd genitiv
sötningsmedlet
bestämd grundform
sötningsmedlets
bestämd genitiv

Plural

sötningsmedel
obestämd grundform
sötningsmedels
obestämd genitiv
sötningsmedlen
bestämd grundform
sötningsmedlens
bestämd genitiv

Sötningsmedel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sötningsmedel

  1. Honung används vanligen som sötningsmedel i matlagning, bland annat i bakverk som baklava, i godis, te och söta drycker, samt i såser. Honung är en nödvändig ingrediens för bryggning av mjöd. Barn under ett års ålder ska inte äta honung, då den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan orsaka botulism. Honung förekommer också i en del kroppsvårdsprodukter. (källa)
  2. Receptet för julmustsextraktet som säljs till bryggerierna av AB Roberts är hemligt, endast tre personer känner till de exakta ingredienserna. Förutom hemliga smakgivare ingår kolsyrat vatten, sötningsmedel, humle- och maltextrakt, karamellfärg, citronsyra och konserveringsmedel. Totalt ingår ett 30-tal ingredienser. (källa)
  3. Sockerkulör görs genom att kontrollerat värma kolhydrater (näringshaltiga sötningsmedel som är monomer glukos och fruktos eller dess polymer, exempelvis glukossiraper, rörsocker, invertsockersirap och dextros), vanligtvis livsmedelsklassade syror, alkali, och salter, i en process kallad karamellisering. Skumbekämpningsmedel kan användas som processhjälpmedel under tillverkningen. Till skillnad från karamellgodis, krävs det maximal oxidation av sockret för att få ett karamellkoncentrat som luktar bränt socker och smakar relativt bittert, i dess råa vätskeform. Dess färger varierar från blekgul till mörkbrun. (källa)
  4. Lightprodukt är en livsmedelsprodukt framtagen för att ge förhållandevis lågt energiintag. Vanligen har fett- och kolhydrathalten reducerats för att minska energiinnehållet. För att ersätta smaker och behålla produktens textur används ofta artificiella sötningsmedel som sukralos och aspartam i stället för socker, och stabiliseringsmedel i stället för fett. (källa)
  5. Likör är en söt alkoholdryck med vanligen 15-40 % alkoholhalt, någon gång högre, och ofta smaksatt genom frukt, bär, örter, kryddor, blommor, frön, rötter, bark, t.o.m. grädde. Ordet likör är lånord från franska liqueur med samma betydelse, och kommer ytterst från latinet liquor som betyder "vätska". Likörer brukar inte lagras någon längre tid, men kan ges en viloperiod under tillverkningen för att låta smakerna "gifta sig". Nästan alla likörer är mycket söta på grund av tillsatt socker eller annat sötningsmedel, med kraftigt koncentrerade dessertliknande smaker. Att kyla likören, mellan 12 och 14 grader Celsius, eller tillsätta is minskar sötman och ökar aromen och ger högre toner i bouqueten, som vid rumstemperatur inte framkommer. (källa)
  6. Lönnsirap är ett flytande sötningsmedel som tillverkas genom indunstning av saven från vissa arter av lönnträd, främst från sockerlönnen. Den används både som sötningsmedel i matlagning och bakning och som tillbehör till bland annat pannkakor och våfflor. Till 1 liter lönnsirap går det åt 60 liter sav. (källa)
  7. Två vanliga typer av aktiva substanser i munvatten är klorhexidin (för korttidsanvändning) och essensoljor (för dagligt bruk), såsom tymol, metylsalicylat, mentol och eukalyptol. Andra förekommande substanser är hexeditin, bensalkoniumklorid, cetylpyridinklorid, metylparaben, väteperoxid och ibland fluor, enzym och kalcium. Övriga ingredienser är vatten och sötningsmedel så som sorbitol och sackarin. (källa)
  8. Vissa ingredienser kokas upp och blandas därefter med bland annat vetemjöl till en deg som eventuellt får stå svalt innan den formas och gräddas i ugn. Till glutenfria pepparkakor kan vetemjöl ersättas med fint glutenfritt mjöl. Viktiga kryddor i pepparkakor är ingefära, kanel och ofta kryddnejlikor. Som jäsningsmedel brukar bikarbonat användas och som sötningsmedel sirap och strösocker. (källa)
  9. litet regelbundet (fyrkantigt) stycke av sockerkristaller och sockersirap använt som sötningsmedel i kaffe eller te – bitsocker. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.