Vad betyder och hur uttalas saftsås
Saftsås uttalas saft|sås.
Ordformer och varianter av saftsås
Singular
- saftsås
- obestämd grundform
- saftsås
- obestämd genitiv
- saftsåsen
- bestämd grundform
- saftsåsens
- bestämd genitiv
Plural
- saftsåser
- obestämd grundform
- saftsåsers
- obestämd genitiv
- saftsåserna
- bestämd grundform
- saftsåsernas
- bestämd genitiv
Saftsås är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet saftsås
Risgrynsgröt är en traditionell julrätt, men äts året om. Gröten äts oftast med kanel, socker, och med mjölk men också med sirap, smör, sylt eller saftsås. Ibland lägger man en skalad mandel i gröten och enligt folktron blir den som får mandeln gift följande år. I Skåne, Danmark, Norge och Island är det vanligt att den som får mandeln erhåller en så kallad mandelgåva. I delar av Sverige förekom det under främst slutet av 1800-talet och under 1920- och 1930-talet så kallade grötdockor. Dessa små dockor var några enstaka centimeter långa, vanligtvis tillverkade av porslin, och lades i gröten som gåva eller istället för mandel.
Hälsingeostkakan bör vara slät och "gnisslig" likt halloumi i konsistensen. Den skärs i skivor och värms tillsammans med grädde i ugn, alternativt i stekpanna, för att sedan serveras traditionellt med saftsås eller hjortron och vispad grädde.
Genom att upphetta saft och tillsätta julkryddor kan man tillverka en alkoholfri saftglögg. Varm saft kan även användas som grund till saftsås och saftsoppa.
Saftsås är en enkel dessertsås som vanligen serveras varm eller kall till risgryns-/mannagrynspudding, ostkaka, Ris à la Malta eller risgrynsgröt. Saftsås görs på saft av till exempel jordgubbar, hallon eller svarta vinbär alternativt blandsaft, som späds med vatten och reds med potatismjöl eller arrowrot. En redning på arrowrot ger en klar sås medan potatismjöl ger en matt sås. Saftsås förväxlas ofta med saftsoppa.