Vad betyder och hur uttalas saluföring
Saluföring uttalas salu|för|ing.
Ordformer och varianter av saluföring
Singular
- saluföring
- obestämd grundform
- saluförings
- obestämd genitiv
- saluföringen
- bestämd grundform
- saluföringens
- bestämd genitiv
Plural
- saluföringar
- obestämd grundform
- saluföringars
- obestämd genitiv
- saluföringarna
- bestämd grundform
- saluföringarnas
- bestämd genitiv
Saluföring är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet saluföring
I Sverige regleras kosttillskott enligt livsmedelslagstiftningen och är således betraktade som livsmedel. Därmed finns det inget krav på att produkterna skall godkännas eftersom Livsmedelsverket inte ställer sådana krav innan de saluförs, olikt läkemedel som måste godkännas av läkemedelsverket innan saluföring. Det är dock ett krav att specifikt kosttillskott registreras hos ansvarig kontrollmyndighet i den kommun det ämnas skall saluföras i. I livsmedelslagstiftningen finns specifika regler för kosttillskott vilka tillhör Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS), detta betyder inte att kosttillskott är undantagna övriga regler i livsmedelslagstiftningen. Dessa regler återfinns i LIVSFS 2003:9. Livsmedelsverket har utformat ett vägledande dokument utifrån LIVSFS 2003:9, detta dokument utgör källa för resterande information under denna rubrik.
I Finland är försäljning av matsvamp och mat som innehåller svamp reglerad genom en matsvampsförordning och handels- och industriministeriets förordning om saluföring av matsvampar. De tillåtna svampsorterna begränsas till vissa handelssvampar, som inte normalt skall kunna förväxlas med giftig svamp. En förteckning över dessa görs upp av livsmedelssäkerhetsverket (Evira). Svamp får som sådan inte säljas blandad (annat än så att närbesläktade arter som betraktas som samma svampsort säljs blandat) och svampen måste vara tillräckligt hel för att kunna identifieras. Svampprodukter, där flera handelssvampsorter används, får saluföras, men inte tillverkas av den som plockat svampen.