Vad betyder och hur uttalas sambolag
Sambolag uttalas sam|bo|lag -en -ar; mest i best. f. sing..
Ordformer och varianter av sambolag
Singular
- sambolag
- obestämd grundform
- sambolags
- obestämd genitiv
- sambolagen
- bestämd grundform
- sambolagens
- bestämd genitiv
Plural
- sambolagar
- obestämd grundform
- sambolagars
- obestämd genitiv
- sambolagarna
- bestämd grundform
- sambolagarnas
- bestämd genitiv
Sambolag är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet sambolag
Att vara sambo är i Sverige inget civilstånd i juridisk mening. Enligt sambolagen, som instiftades 1987, är efterlevande sambo dödsbodelägare men saknar arvsrätt.
I Sverige uppkom begreppet, eller termen, vid slutet av 1800-talet. Att leva ihop utan att ha ingått legalt äktenskap var då, inom radikala kretsar, en protest mot de rådande föråldrade äktenskapslagar som fråntog kvinnan både myndighet och egendom. En ung jurist, sedermera liberal statsminister, Karl Staaff upprättade 1890 ett förslag till ett "samlevnadskontrakt" som bland annat skulle skydda de eventuella barnens ställning. Först i och med den nya äktenskapslagen 1920 tillerkändes hustrun myndighet och rådanderätt över sina medel. År 1987 infördes den så kallade sambolagen som ger en viss juridisk trygghet åt par som lever ihop som ogifta.
Var den avlidne gift, ska först bodelning förrättas enligt bestämmelserna i 9 – 13 kap. äktenskapsbalken Efterlämnar den avlidne en sambo och begär denne bodelning enligt sambolagen ska bodelningen förrättas innan arvskifte får äga rum.