Samhällsfråga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder samhällsfråga, varianter, uttal och böjningar av samhällsfråga

Samhällsfråga synonym, annat ord för samhällsfråga, vad betyder samhällsfråga, förklaring, uttal och böjningar av samhällsfråga.

Vad betyder och hur uttalas samhällsfråga

Samhällsfråga uttalas sam|hälls|fråga och är ett substantiv.

Ordformer av samhällsfråga

Singular

samhällsfråga
obestämd grundform
samhällsfrågas
obestämd genitiv
samhällsfrågan
bestämd grundform
samhällsfrågans
bestämd genitiv

Plural

samhällsfrågor
obestämd grundform
samhällsfrågors
obestämd genitiv
samhällsfrågorna
bestämd grundform
samhällsfrågornas
bestämd genitiv

Samhällsfråga är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet samhällsfråga

  1. Socijalizam ili družtveno pitanje od najstarijech vremena pa do danas (1873, Socialismen eller samhällsfrågan från äldsta tider till nutiden). (källa)
  2. Att folkparkerna kom att få så stor spridning i Sverige har flera olika anledningar. En av de större anledningarna var att nöjesetablissemang var hårt reglerade fram till mitten av 1950-talet. Man fick inte ordna danser och servera sprit samtidigt. Spritförsäljningen var noga reglerad. Det serverades alltså ingen sprit inne på folkparkerna, men de var (med storstäderna undantagna) ofta ensamma om att ordna dans för allmänheten. Det hindrade ändå inte att det då och då blev fylleri och slagsmål inne på folkparkerna genom att människor tog med sig flaskor hemifrån. Under 1940-talet var det s.k. "dansbaneeländet" en het samhällsfråga med prästen Gustav Grände i spetsen som pådrivande "moralens väktare" mot folkparkerna, som sades leda till ett syndigt leverne. Debatten ledde dock inte till någon skärpning av reglerna. (källa)
  3. Vid andrakammarvalet 1936 valdes Rönn-Christiansson in i riksdagen som SKP:s första kvinnliga riksdagsledamot, och vid tiden för sitt inval var hon blott 34 år gammal. Hon var unik för sin tid då hon framhöll att frågan om hemmens ekonomi inte var en kvinnofråga utan en samhällsfråga. Under sin tid i riksdagen framlade Rönn-Christiansson trettiotal motioner, flertalet rörande socialpolitiska frågor, såsom rätten till bedövning vid förlossning och lika lön för lika arbete mellan män och kvinnor. Hon föreslog även i en motion 1945 att lärarna skulle fråntas rätten att aga barn i folkskolan och bemöttes starkt av dåtidens samlade vetenskap, men avfärdade dessa "rottingpedagoger" och hänvisade istället till barnens föräldrar, som hon ansåg var viktigare sakkunniga. (källa)
  4. 1995 – Årets Vilhelm Moberg-stipendiat, till journalister som utifrån en demokratisk grundsyn ger samhällsfrågorna en kritisk belysning. (källa)
  5. Hagevi är forskningsledare för Surveyinstitutet på Linnéuniversitetet som genomför återkommande enkätundersökningar hos den svenska befolkningen i aktuella samhällsfrågor. Sedan 2014 är Hagevi redaktör för Surveyjournalen (tillsammans med Per Strömblad). (källa)
  6. Kungen är numera skyldig att betala skatt och i likhet med andra svenskar har kungen och hans familj rösträtt, av hävd och som en konsekvens av den opolitiska hållningen brukar de emellertid avstå från att använda denna rätt. Det finns visserligen ingen regel om att kungen inte får uttala sig i politiska frågor, men en väletablerad och okodifierad norm inom svensk politik (Torekovskompromissen) innebär att han inte offentligt tar ställning i samhällsfrågor med partipolitisk laddning. När kungen eller drottningen (hans maka) har gjort uttalanden i samhällsfrågor har detta ofta lett till negativ kritik i media, dock utan någon större effekt på deras popularitet, enligt mätningar som har gjorts vid dessa tillfällen. (källa)
  7. Almedalsveckan, tidigare kallad Politikerveckan i Almedalen, genomförs årligen i Visby på Gotland, där företrädare för såväl de svenska politiska partierna som allehanda intresseorganisationer och företag samlas och diskuterar politik och samhällsfrågor. Evenemanget koordineras av Region Gotland och de olika evenemangen organiseras och bekostas av de deltagande partierna och organisationerna. (källa)
  8. Kulturtidskrift är en tidskrift som ägnar sig åt kultur i vid bemärkelse. Ämnet kan gälla litteratur, konst, film, teater och/eller musik, men också politik, samhällsfrågor, religion eller vetenskap. Det redaktionella arbetet bedrivs många gånger ideellt men somliga kulturtidskrifter har en större organisation i ryggen eller finansierar verksamheten med annonser. (källa)
  9. Opinionsundersökning görs oftast i samhällsfrågor, ibland handlar de också om kunskaper, förväntningar eller faktiskt beteende såsom valdeltagande, (Valprognoser) men också åsikter om marknadsföring (marknadsundersökning) rörande kommersiella produkter. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.