Samhällsplanering Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder samhällsplanering, varianter, uttal och böjningar av samhällsplanering

Samhällsplanering synonym, annat ord för samhällsplanering, vad betyder samhällsplanering, förklaring, uttal och böjningar av samhällsplanering.

Vad betyder och hur uttalas samhällsplanering

Samhällsplanering uttalas sam|hälls|plan|er|ing och är ett substantiv.

Ordformer av samhällsplanering

Singular

samhällsplanering
obestämd grundform
samhällsplanerings
obestämd genitiv
samhällsplaneringen
bestämd grundform
samhällsplaneringens
bestämd genitiv

Plural

samhällsplaneringar
obestämd grundform
samhällsplaneringars
obestämd genitiv
samhällsplaneringarna
bestämd grundform
samhällsplaneringarnas
bestämd genitiv

Samhällsplanering är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet samhällsplanering

  1. Det stora begreppet geografi innefattar mycket mer än forskningsgrenen kartografi, vilket ofta felaktigt jämställs med geografi. Vetenskapen geografi kan därför indelas i två undergrenar, naturgeografi och kulturgeografi (ibland även kallat samhällsgeografi). Båda grenarna är tvärvetenskapliga med inslag av till exempel hydrologi, geovetenskap, klimatologi, sociologi och matematik. Moderna geografers viktigaste analysverktyg är Geografiska informationssystem (GIS). GIS används vid rumsliga analyser av olika slag. Naturgeografin har kommit att utnyttja GIS i större omfattning än kulturgeografin. Kulturgeografin var senare att ta till sig GIS, men GIS utnyttjas nu mer och mer framförallt inom samhällsplanering. (källa)
  2. Kvarter betyder inom samhällsplanering och fastighetsrätt en sammanhängande grupp bebyggda eller obebyggda fastigheter. Kvarteren brukar skiljas åt av gator eller vägar. Ordet "kvarter" kommer från latin quartus (den fjärde) och användes i de romerska städerna och härlägren som var oftast indelade i fyra kvarter, alltså i fyra delar. Begreppet återfinns som militärt uttryck för förläggning av trupper under tak. (källa)
  3. Naturpark (parktyp) – inom svensk samhällsplanering avser ett naturområde som bevaras nära bostadsområden. (källa)
  4. Regionplanering avser fysisk planering och samhällsplanering, för ett större geografiskt område. (källa)
  5. Inom privata tjänsteföretag kan det till exempel handla om att analysera relevant befolkningsprognoser, stadsplanering och klimatförändringar. Där används begreppet samhällsanalys av stora aktörer som ägnar sig åt infrastruktur och samhällsplanering , men också av företag verksamma inom kommunikations- och påverkansarbete. Inom offentlig förvaltning - till exempel regioner och kommuner - finns ofta avdelningar för samhällsanalys, vars uppdrag är att till exempel ta fram fakta och statistik, göra analyser, uppföljningar och utvärderingar. Inom universitetsvärlden används begreppett som ett paraplybegrepp för utbildningsprogram som syftar till att bidra med kunskap om olika samhällsfenomen, om människors livsvillkor och frågor som rör samhällens organisering. Utbildningsprogrammen återfinns på en rad olika lärosäten och innehåller olika ämneskombinationer där man kan få examen i exempelvis sociologi, statsvetenskap, ekonomisk historia, filosofi och kulturgeografi. (källa)
  6. Samhällsplanering – riktlinjer för utveckling av bebyggelse, service, kommunikationer, infrastruktur och miljö. (källa)
  7. Samhällsplanering är ett tvärvetenskapligt fackområde som omfattar riktlinjer och målsättningar för utveckling av fysisk planering som bebyggelse, service, kommunikationer, infrastruktur och miljö. Till samhällsplanering hör även ekonomisk och social planering. Samhällsplanering handlar om att väga olika intressen mot varandra för att skapa förutsättningar för en hållbar utveckling i våra städer och regioner. Begreppet kan även inbegripa stadsplanering. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.