Samhällsuppgift Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder samhällsuppgift, varianter, uttal och böjningar av samhällsuppgift

Samhällsuppgift synonym, annat ord för samhällsuppgift, vad betyder samhällsuppgift, förklaring, uttal och böjningar av samhällsuppgift.

Vad betyder och hur uttalas samhällsuppgift

Samhällsuppgift uttalas sam|hälls|upp|gift och är ett substantiv.

Ordformer av samhällsuppgift

Singular

samhällsuppgift
obestämd grundform
samhällsuppgifts
obestämd genitiv
samhällsuppgiften
bestämd grundform
samhällsuppgiftens
bestämd genitiv

Plural

samhällsuppgifter
obestämd grundform
samhällsuppgifters
obestämd genitiv
samhällsuppgifterna
bestämd grundform
samhällsuppgifternas
bestämd genitiv

Samhällsuppgift är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet samhällsuppgift

  1. Region (landsting) – ett landsting som har fått ett utökat ansvar för vissa samhällsuppgifter. (källa)
  2. Det är ofta straffet, inte brottet, som ödelägger människans framtid. Fängelset är som jag sagt farligt och därför är den viktigaste samhällsuppgiften i kampen mot brottsligheten att endast i allra yttersta nödfall tillgripa fängelset som korrektionsmedel. En enda fängelsevistelse predestinerar för återfall. (källa)
  3. Tack vare Axel Oxenstiernas exceptionella ledaregenskaper utföll experimentet inte dåligt under Kristinas omyndighetstid, men under Karl XI:s ledde frånvaron av kontroll utifrån över administrationen till en förvaltningsanarki vars faror för riket det skånska kriget i början av Karl XI:s egen regering bragte i öppen dag. Därmed föll planerna på ett självständigt rådsvälde, men deras fall drog med sig det på maktfördelning och samverkan mellan kung, råd och ständer grundade statsskick som, rotat i uråldrig svensk statsuppfattning, av Gustav II Adolf bragts till större fulländning änågonsin förut. Med hjälp av riksdagsoppositionen mot den aristokratiska utveckling som både i socialt och politiskt hänseende visat sig så betänklig samlade kungen, fäderneslandets räddare, i sin hand hela statsmyndigheten och så uppstod det karolinska enväldet – en styrelseform som utmärktes av att den var monistisk, det vill säga statsmyndighetens koncentrerades till ett enda statsorgan. Detta var en nyhet i svenskt författningsliv, men då hade det ett visst berättigande såsom en tillfällig diktatur för att lösa viktiga samhällsuppgifter. (källa)
  4. Landsting är den numera historiska beteckningen för självstyrande regionala enheter i Sverige. Den genomfördes genom 1862 års kommunalreform. De benämndes ibland "sekundärkommuner", till skillnad från de vanliga (primär-)kommunerna. Landstingen var folkvalda församlingar som ansvarar för vissa bestämda samhällsuppgifter inom ett område, vanligtvis ett län, i första hand hälso- och sjukvård, lokaltrafik och regional utveckling. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.