Samlingsplats Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder samlingsplats, varianter, uttal och böjningar av samlingsplats

Samlingsplats synonym, annat ord för samlingsplats, vad betyder samlingsplats, förklaring, uttal och böjningar av samlingsplats.

Vad betyder och hur uttalas samlingsplats

Samlingsplats uttalas saml|ings|plats och är ett substantiv.

Ordformer av samlingsplats

Singular

samlingsplats
obestämd grundform
samlingsplats
obestämd genitiv
samlingsplatsen
bestämd grundform
samlingsplatsens
bestämd genitiv

Plural

samlingsplatser
obestämd grundform
samlingsplatsers
obestämd genitiv
samlingsplatserna
bestämd grundform
samlingsplatsernas
bestämd genitiv

Samlingsplats är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Samlingsplats på Engelska

  • meeting place, gathering point, meeting spot, gathehing point

Hur används ordet samlingsplats

  1. I Frankrike grundades Académie Royale de Peinture et de Sculpture 1648, vilken stått modell för andra konstakademier. Den slogs samman med andra akademier för dans och arkitektur1795 till Académie des Beaux-Arts och gavs rollen som landets centrala konstinstitution, med statens auktoritet i ryggen. Den svenska Konstakademien har som utbildningsorganisation sina rötter i Taravals Ritskola 1735. Akademien inrättades 1773 av Gustaf III och fick stadgar som akademi efter fransk modell för att bli samlingsplats för konstnärer och konstkännare. Den hade fram till 1970-talet som främsta uppgift att utbilda konstnärer och arkitekter. (källa)
  2. Marsch – en folkmassa som förflyttar sig från en samlingsplats till en annan plats i form av ett demonstrationståg, se demonstration (folk). (källa)
  3. Matbord är det bord som används när man äter. Matbordet har ofta använts som samlingsplats, där man sätter sig runt bordet för att samtala samtidigt som man äter. Den vanligaste höjden för ett matbord är 72 cm. (källa)
  4. Sveriges tidigaste, klosteranknutna, sjukhus kallades helgeandshus eller hospital och var vanligen en gemensam samlingsplats för fattiga och krymplingar såväl som både psykiskt och somatiskt sjuka av alla slag. Den första egentliga inrättning i Sverige, avsedd uteslutande för botande av sjukdomar, är det 1752 i Stockholm öppnade Kungliga Serafimerordenslasarettet. Begreppet lasarett har sitt ursprung i karantänsstationen Lazzaretto Vecchio utanför Venedig. I Tyskland användes Lazareth i början av 1700-talet om allmänt sjukhus. När man i Sverige skulle inrätta ett rikssjukhus lånades ordet lasarett' från Charité i Berlin. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.