Samlingssal Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder samlingssal, varianter, uttal och böjningar av samlingssal

Samlingssal synonym, annat ord för samlingssal, vad betyder samlingssal, förklaring, uttal och böjningar av samlingssal.

Vad betyder och hur uttalas samlingssal

Samlingssal uttalas saml|ings|sal och är ett substantiv.

Ordformer av samlingssal

Singular

samlingssal
obestämd grundform
samlingssals
obestämd genitiv
samlingssalen
bestämd grundform
samlingssalens
bestämd genitiv

Plural

samlingssalar
obestämd grundform
samlingssalars
obestämd genitiv
samlingssalarna
bestämd grundform
samlingssalarnas
bestämd genitiv

Samlingssal är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Samlingssal på Engelska

  • meeting hall

Hur används ordet samlingssal

  1. I Olovslundsskolan bedrivs numera undervisning i årskurserna 1–6 samt förskoleklass. En ombyggnad av skolan gjordes 1988–1989. Olovslundsskolan består av två sammanbyggda delar. En fyra våningars huskropp ligger parallellt med Gustav III:s väg. I översta våningen finns samlingssalen, därunder ligger gymnastiksalen. Under denna förlades expedition, lärarrum och vaktmästarbostad. Lokalerna för vaktmästaren används numera för andra ändamål. I bottenvåningen finns skolans bibliotek och andra lokaler som under årens lopp haft olika funktioner, till exempel naturkunnighetssrum, slöjdsalar, teckningssal, musiksal samt lokaler för skolhälsovård. Vinkelrätt mot huskroppen utefter Gustav III:s väg ligger den svängda delen av byggnaden, som går utmed Åkerslundsgatan. Denna del av skolbyggnaden är svängd så att ytterväggarna utgör cirkelbågar med cirka 150 meters radie. I den svängda delen av skolbyggnaden ligger korridorerna med klassrum. Längst ned i klassrumsdelen fanns bland annat en liten gymnastiksal, skolbadet med en liten simbassäng och ett skolkök. Dessa utrymmen har på senare tid gjorts om till måltidslokaler och personalrum. (källa)
  2. Bland offentlig konst av Lissegårdh märks skulpturen Ro i Stockholm (Bysistäppan/Hornsgatan) (1971) och en relief i gjutjärn för Svea livgardes samlingssal. Han är representerad i bland annat Moderna museet, Göteborgs konstmuseum, Norrköpings konstmuseum, Victoria and Albert Museum och Borås konstmuseum. (källa)
  3. Bakom den amerikainspirerade klinkerfasaden i rundbågstil fanns förutom några bostäder lokaler för fackföreningarna, Socialdemokraterna, bibliotek, tidningsredaktioner och restaurang. I källaren låg Arbetarnas tryckeri. Gården var övertäckt, och från denna ledde inte mindre än åtta trappor i ett så kallat korkskruvsystem (där upp- och nedgående publik i samma trapphus slapp mötas) upp till de åtta samlingssalarna. Den största salen sträckte sig genom två våningar och rymde runt 1000 personer. Mellan 1910 och 1954 huserade här Folkets hus teater. (källa)
  4. I AF-borgen finns fest- och samlingssalar, föreningslokaler för ett 40-tal organisationer, AF:s administration samt Tegnérs matsalar och det återuppståndna Café Athen. (källa)
  5. Anläggningens huvudbyggnader är Krattgården (administration, samlingssalar, kök, matsal, tvättstuga med mera), Hyttgården, Lillgården och Storgården (hotellbyggnader), Herrgården (konferenslokaler och hotellrum) samt idrottshallen. Utöver dessa finns Smedjan, Växthuset (förråd), Grindstugan (boende), Kapellet (f.d. järnvåg), stallbyggnader samt en mängd ruiner. Krattgården, Hyttgården och idrottshallen byggdes av Skogsvårdsstyrelsen medan de övriga byggnaderna härrör från brukstiden. (källa)
  6. Geisendorf lämnade många förslag och utredningar samt deltog i ett stort antal arkitekttävlingar. "Upp i vind" kallade hon sitt bidrag till ett nytt riksdagshus på Helgeandsholmen inom ramen för en allmän nordisk arkitekttävling 1971. Hennes förslag var en komplett nybyggnad som starkt kontrasterade mot den historiska bebyggelsen (bland annat Stockholms slott) i närheten. Flera pyramidformade byggnadskroppar innehöll kontor, samlingssalar och plenisalen, allt omgiven av vatten. Det hela liknade en stor och luftig vattenskulptur som "lyser i vinternatten och är transparent om sommaren". Tävlingsjurin menade bland annat: "Förslaget är i många stycken väl genomarbetat och präglas av en formal skicklighet. Prisnämnden finner dock inte dess grundläggande princip utvecklingsbar." Inom ramen för utställningen "Upp i vind" på Arkitektur- och designcentrum 2014 producerade Wingårdh Arkitektkontor ett bildmontage som visar Geisendorfs framtidsvision om bebyggelsen på Helgeandsholmen. (källa)
  7. Rummen i Uppenbarelsekyrkan är anordnade längs en axel i öst-västlig riktning. Från entrénår man det centrala "kyrkotorget", som ursprungligen var öppet men fick ett glastak 1984. Från torget leds besökaren in i kyrkorummet mot öst och mot väst ligger samlingssalen och kontorsrum. Kyrkorummet reser sig högt över de lägre byggnaderna och domineras av den höga östfasaden, som är vertikalt avtrappad och gjuten i betong. Allt är avfärgat i vit kulör. I vertikala band finns glasmålningar i hugget glas av Ralph Bergholtz i samarbete med Randi Fisher. Några glasmålningar är nonfigurativa, andra figurativa och de knyter an till Uppenbarelseboken och talet sju. (källa)
  8. Kyrkan stod klar 1972 och byggdes efter ritningar av arkitekt Rolf Bergh. Invigningsdatum valdes till den tredje söndagen i påsktiden då temat är "Den gode herden", just för att anknyta till kyrkans roll för människan. Kyrkan uppfördes på initiativ av dåvarande kyrkoherde Bengt Broman, vilket också är orsaken till att samlingssalen pryddes av ett stort porträtt av honom. Broman flyttade strax efteråt till Hallsberg där han var verksam fram till sin död i november 1992. Han värnade emellertid om Sankta Anna även efter avflyttningen. Broman har sin grav på Ramsbergs gamla kyrkogård intill prästgården. (källa)
  9. Nuvarande skolbyggnad, som är kulturminnesmärkt, är ritad av Per Emanuel Werming och invigdes 1891. Samtidigt byggdes Norra Real efter samma ritningar. Byggnaden var så koncipierad att alla lokaler och korridorer fick direkt dagsljus från fasaderna. Totalt fanns 21 lärosalar. Typisk för planen är en i mittaxeln placerad, halvrund samlingssal. Fasaderna utmärks av en kraftfull tegelarkitektur med tydlig mittrisalit som förstärks genom den högröda beklädnaden i formpressad tegel. Skolan består av en huvudbyggnad med två flyglar och två andra hus, ett vilken huvudbyggnaden är sammanbyggd med. Skolbyggnaden renoverades 1996. Byggnaden har av Stockholms stadsmuseum "blåklassats" vilket innebär att dess kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i Kulturmiljölagen. (källa)
  10. Kapellet, i nyklassicistisk stil, uppfördes 1912 som Tavlans samlingshus. 1915 skänktes byggnaden till Karlskoga församling och 1921 genomfördes en restaurering då altare, predikstol och sakristia tillkom. Samma år invigdes byggnadens samlingssal till kyrkorum och fick namnet Tavlans kapell. 1952 fanns behov av ett kök och då lät man gräva ut en källare under kapellet. Kapellet är byggt av timmer och vilar på en gråmålad putsad sockel. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.