Sammanföra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sammanföra, varianter, uttal och böjningar av sammanföra

Sammanföra synonym, annat ord för sammanföra, vad betyder sammanföra, förklaring, uttal och böjningar av sammanföra.

Synonymer till sammanföra

Vad betyder och hur uttalas sammanföra

Sammanföra uttalas samm|an|föra och är ett verb (lös eller fast sammansättning), böjs som föra.

Ordformer av sammanföra

Aktiv

sammanföra
infinitiv
sammanför
presens
sammanförde
preteritum
sammanfört
supinum
sammanförande
presens particip
sammanför
imperativ

Passiv

sammanföras
infinitiv
sammanförs
presens
sammanfördes
preteritum
sammanförts
supinum

Perfekt particip

sammanförd en
~ + subst.
sammanfört ett
~ + subst.
sammanförda den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

sammanföres
presens

Sammanföra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Sammanföra på Engelska

  • bring together, introduce

Hur används ordet sammanföra

  1. Klassifikation (alternativt klassificering) innebär att sammanföra likartade objekt, element inom en domän i olika delgrupper, klasser. Klassifikation av ett större väldefinierat ämnesområde medför att en systematik uppstår, en väldefinierad relativt fast indelning av ämnet i undergrupper. (källa)
  2. Konferencier eller konferencié, även konferenciär om kvinnlig konferencier, (franska conférencier), är en talare som presenterar något för en publik, exempelvis ett scenframträdande eller en cirkusakt, och som sålunda kan föra handlingen i framträdandet framåt och/eller få publiken i rätt sinnesstämning. Själva ordet kommer från latinets conferre som betyder sammanföra. En konferencier blir därmed den som har uppdraget att sammanföra. Ibland används även uttrycket värd. (källa)
  3. Den äldsta landskapslag där en konungabalk förekommer är Upplandslagen. Redan i de äldre lagarna fanns en kyrkobalk innehållande stadganden om kyrkan och troligen är det därifrån lagstiftaren hämtat uppslaget att vid lagens indelning sammanföra vissa stadganden som rörde kungamakten. Upplandslagens konungabalk kan ej betraktas som ett försök att lämna en systematisk framställning av huvuddragen av kungadömets statsrättsliga ställning utan har tydligen tillkommit på det sätt, att man i en balk sammanfört stadganden om konungaval, som i Västgötalagen stått stadgat i rättlösabalken, de kungliga edsöreslagarna, som i östgötalagen utgjort en särskild balk, samt vissa stadganden härstammande från den gamla "rodarätten". Med Upplandslagens konungabalk överensstämmer Södermannalagens i det närmaste, medan däremot Västmannalagens och Hälsingelagens konungabalkar saknar stadganden om konungaval. I Dalalagen, där konungabalk ej förekommer, motsvaras de övriga svealagarnas konungabalk delvis av lagens edsöresbalk. (källa)
  4. Som den moderna korporativismens främste lärofader brukar nämnas den tyske konservative ekonomen och samhällstänkaren Adam Müller von Nitterdorf (1779-1829). Müller, som under en tid var rådgivare till den djupt konservativa furst Klemens von Metternich i Wien, var talesman för den så kallade organiska samhällsuppfattningen och vände sig främst mot den liberala jämlikhetstanken, laissez-faire-skolan och Adam Smiths frihandelsidéer. Müller betonade istället nationen och individernas roller i yrkeslivet, genom att sammanföra dessa i en form av gillen eller yrkesständer, med ansvar för bl a produktion och sociala frågor under statens överinseende, skulle ett planmässigt ekonomiskt system kunna skapas som även sammanjämkade klassintressena - ståndsstaten skulle bli en "klasstat". Därmed förkastades under 1800-talets senare hälft även marxistisk klasskamp av korporativistiska tänkare då man istället framhävde samarbete mellan klasserna för att uppnå harmoni och stabilitet i samhället. (källa)
  5. Obligationsmarknaden är den del av räntemarknaden som omfattar handel med obligationer. Obligationsmarknadens viktigaste funktion är att sammanföra aktörer som förvaltar långsiktigt sparande, till exempel pensionsfonder, med aktörer som är i behov av lånekapital, till exempel företag eller bostadsköpare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.