Vad betyder och hur uttalas sanningsanspråk
Sanningsanspråk uttalas sann|ings|an|språk.
Ordformer och varianter av sanningsanspråk
Singular
- sanningsanspråk
- obestämd grundform
- sanningsanspråks
- obestämd genitiv
- sanningsanspråket
- bestämd grundform
- sanningsanspråkets
- bestämd genitiv
Plural
- sanningsanspråk
- obestämd grundform
- sanningsanspråks
- obestämd genitiv
- sanningsanspråken
- bestämd grundform
- sanningsanspråkens
- bestämd genitiv
Sanningsanspråk är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet sanningsanspråk
Ett klassiskt argument mot relativistiska argument är att de är självmotsägande. Ta till exempel följande påstående: "Vi människor kan aldrig vara säkra på våra sanningsanspråk." Antag att detta påstående är sant. I så fall innebär det att vi inte kan vara säkra på att påståendet i sig är sant, eftersom det uttrycker ett kategoriskt förnekande av säkra sanningsanspråk. Om påståendet är sant är det alltså falskt, vilket innebär en självmotsägelse. Denna grundläggande defekt i relativistiska argument gör att det är svårt att försvara dem med logisk argumentation. Relativismen är därför i allt väsentligt en deskriptiv och historicerande position.
År 2001 disputerade han i teoretisk filosofi vid Lunds universitet med avhandlingen A Two-Front Battle om berättigandet av empiriska sanningsanspråk. Han har även studerat litteraturvetenskap och idéhistoria vid samma universitet. Därutöver har han genomgått journalistutbildning på Skurups folkhögskola.
Detta betyder närmare att alla sanningsanspråk gällande moral är kontextbundna. Om ett samhälle idkar kannibalism medan ett annat samhälle inte gör det, så kan en värderelativist mena att dessa samhällen har olika syn på moral. Värderelativismen menar att alla värden måste förstås inom dess kulturella kontext, vilket är grunden i all antropologisk och sociologisk forskning.