Satirisera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder satirisera, varianter, uttal och böjningar av satirisera

Satirisera synonym, annat ord för satirisera, vad betyder satirisera, förklaring, uttal och böjningar av satirisera.

Vad betyder och hur uttalas satirisera

Satirisera uttalas sat|ir|is|era och är ett verb -de.

Satirisera betyder:

Ordformer av satirisera

Aktiv

satirisera
infinitiv
satiriserar
presens
satiriserade
preteritum
satiriserat
supinum
satiriserande
presens particip
satirisera
imperativ

Passiv

satiriseras
infinitiv
satiriseras
presens
satiriserades
preteritum
satiriserats
supinum

Satirisera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet satirisera

  1. Bibliomanin uppstod först i Nederländerna, men har sedermera utbrett sig över alla kulturländer. Böcker, som i sig inte är särskilt dyra, har ofta sålts till bibliomaner för mycket höga priser. Stockholms auktionsverk meddelar att den dyraste bok som någonsin sålts på en av deras bokauktioner är en atlas med amerikanska 1700-talskartor av bland andra Thomas Jeffreys. Denna bok såldes för 2 800 000 kronor. Bibliomani har satiriserats av Sebastian Brant. (källa)
  2. Samtidigt uppstod tidskrifter som Punch för att satirisera estetiken, något som dock också populariserade den. I mitten av 1890-talet kom tidskriften Den gula boken ('The Yellow Book') med teckningar av bland andra Aubrey Beardsley att inspirera till mer en mer dekadent levnads- och teckningsstil. (källa)
  3. Sentida motsvarigheter till grekernas Abdera kan sägas vara Krähwinkel, ett sedan 1100-talet använt ortnamn, använt i August Friedrich Kotzebues lustspel Die deutsche Kleinstädter från 1803 som satiriserar titelsjuka, skvaller och viktighet hos kälkborgarna i Krähwinkel (Kråkvinkel), Trangvik och Grönköping. Bland finlandssvenskar berättades historier om bembölingarna, ett slags kråkvinkelbor, som på den finsktalande sidan motsvaras av hölmöläiset, danskarna berättade om Molboerna. Skillingtrycket De vidtbekjendte Molboers vise Gjerninger og tappre Bedrifter har sedan 1780-talet spritt ryktet om molboernas dumhet o många upplagor. En av historierna handlar om en man som får se en stork på sin åker. Han blir rädd att den ska trampa ner hans gröda och tänker springa ut i åkern för att schasa bort den. Emellertid slår det honom att han själv kan komma att trampa ner mycket mer säd än storken, varför han låter åtta drängar bära ut honom på åkern på en avhakad grind, så att han kan jaga bort storken utan att behöva bryta av ett enda strå. Numera berättar danskarna dumvitsar om Århusborna. (källa)
  4. Bedel var en begåvad boulevardkåsör, vars reportage ibland kläddes i romanesk dräkt, såsom i Jérôme 60° lat. nord (1927, svensk översättning 1928), där den kvinnliga oslosocieteten porträtterades som en grupp sportbitna freudianer. Philippine (1930) var en drift med sedlighetsdiktaturen i Mussolinis Italien, Zulfu (1933) hämtade motiv från Turkiet och i L'alouette aux nuages (1935) satiriserades hemmapolitiken. Bland hans senare arbeten märks Le laurier d'Apollon (1936), Monsieur le professeur Jubier (1936), Bengali (1937), Géographie de mille hectares (1937), La France des Français et l'autre (1937), Monsieur Hitler (1937) och Eekman (1943). (källa)
  5. James Graham, född 23 juni 1745 i Edinburgh och dödär 23 juni 1794, var en skotsk pionjär inom elektroterapi och sexologi. Han har gått till historien som kvacksalvare och hans spektakulära marknadsföring gjorde att han satiriserades redan under sin samtid. Trots det var hans åsikter och teorier inte särskilt avvikande under andra hälften 1700-talet. (källa)
  6. Skådespelaren John Harryson är en av dem som fört bondkomikernas visor vidare in i modern tid. På 1970-talet spelade han bland annat in en LP-skiva med några av de mest populära visorna. Artister som Hasse och Tage, Sten-Åke Cederhök, Mats Ljung och Povel Ramel med flera har också haft tydliga inslag av bondkomik i sina framträdanden. Ramel satiriserade också över bondkomik, och varför folk tycker det är roligt, i visan med samma namn, där han sjunger "Vad är det som är roligt här, vad är det som är roligt där? Inte liksom fattar vi, men ändå liksom skrattar vi". (källa)
  7. Leech var i mitten av 1800-talet en populär illustratör på den satiriska tidningen "Punch" och en av de mest populära i hela England. Han utförde omkring 3 000 bilder för tidningen och illustrerade ett 50-tal böcker. Hans huvudområden var dels politiken, dels det dagliga livet i London. Napoleon III var ofta föremål för hans satir, som gärna gick ut över fransmännen. Han satiriserade bland annat olika arter av snobberi, modegalenskap och sport. Hans teckningar av brådmogna barn blev särskilt berömda. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.