Schottismelodi Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder schottismelodi, varianter, uttal och böjningar av schottismelodi

Schottismelodi synonym, annat ord för schottismelodi, vad betyder schottismelodi, förklaring, uttal och böjningar av schottismelodi.

Vad betyder och hur uttalas schottismelodi

Schottismelodi uttalas schott|is|mel|odi och är ett substantiv.

Ordformer av schottismelodi

Singular

schottismelodi
obestämd grundform
schottismelodis
obestämd genitiv
schottismelodin
bestämd grundform
schottismelodins
bestämd genitiv

Plural

schottismelodier
obestämd grundform
schottismelodiers
obestämd genitiv
schottismelodierna
bestämd grundform
schottismelodiernas
bestämd genitiv

Schottismelodi är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet schottismelodi

  1. De närmaste åren hade han tillfälle att höra flera gamla Orespelmän, och lära sig låtar. Bland spelmän han hörde kan nämnas Djäken Anders Andersson, kallad "Pisten" (1834–1885) från Sörboda, Hampus Anders, kallad "Trafvarn", Stor-Erkes Mickel och Stor-Mats, kallad "Skifva" (1786–1869), båda från Östansjö. Tidvis var Timas Hans verksam som sågverksarbetare på olika ställen längs Östersjökusten, från Medelpad i norr till Uppland i söder, och fiolen fanns alltid med, för möjligheten att lära sig nya låtar. Som exempel kan nämnas när han på 1880-talet arbetade nära Sundsvall, och gick in till staden en söndag för att hälsa på en god vän och lära sig Donauwellen, som han tyckte mycket om. Timas Hans hade en stor repertoar, med låtar både från 1700-talet och de modernaste polka-, mazurka- och schottismelodierna. Hans låtar kom inte bara från Ore, även från Rättvik, Mora, Hälsingland och Skåne finns låtar i uppteckningarna. (källa)
  2. Mössens julafton, När nätterna blir långa, är en julsång skriven av norrmannen Alf Prøysen till en schottismelodi, och ursprungligen framförd 1946 i NRK:s "Barnetimen". Sången heter på norska Musevisa. Den finns översatt till svenska av Ulf Peder Olrog och sjungs ofta av barn. Sången finns med i boken "Mössens julafton" av Alf Prøysen. (källa)
  3. Polkan och schottisen ligger musikaliskt mycket nära varandra men trots det har schottismelodierna sina särdrag.  Schottisen innehåller ofta punkteringar medan polkan går i jämn takt med åttondelar och sextondelar, vilket gör att det inte går att dansa polka till alla melodier som betecknas som schottis. Polkornas tempo är snabbare och schottisens danssteg avviker också mycket från polkans. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.