Sen Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sen, varianter, uttal och böjningar av sen

Sen synonym, annat ord för sen, vad betyder sen, förklaring, uttal och böjningar av sen.

Synonym till sen

Andra språk

Sen på Engelska

  • since, then
  • late - she came too late, spring is late this year
  • late - late in the evening, at this late hour

Hur används ordet sen

  1. Pelecanus cadimurka – sen pliocen från South Australia. (källa)
  2. Diagnosen latent syfilis ges då serologiska tester visar på infektion samtidigt som kliniska symtom saknas. I USA beskrivs den vidare som antingen tidig (mindre än 1 år efter sekundär syfilis) eller sen (mer än 1 år efter sekundär syfilis). I Storbritannien används ett gränsvärde på två år för tidig och sen latent syfilis. Tidig latent syfilis kan innebära återfall av symtom. Sen latent syfilis är asymtomatisk och inte lika smittsam som tidig latent syfilis. (källa)
  3. Huden skrapas ren ifrån hinnor på köttsidan och hår på narvsidan. Sedan smörjer man in hudens köttsida i fett, ofta använder man djurets hjärna och/eller tran men fiskleverolja och klövfett går också bra. Notera dock att hjärnan måste kokas tills den blir vit och sedan svalna om denna skall användas. Huden får vila en dag och sen skrapas narvsidan varpå båda sidorna smörjs in med fett. Huden får sen vila minst ett dygn och sen tvättas det i såpavatten. Huden kan med fördel få stå i såpavattnet under natten. För att avgöra om garvningen är tillräcklig kan man testa så att huden släpper igenom luft i ett vattenbad. Efter detta återstår mjukgöring i flera steg. (källa)
  4. Först vit, sen grön, sen röd, sen svart. Svar: En frukt. (källa)
  5. Tidningen gavs ut en gång per vecka, först lördagar, sen fredagar till 30 juni 1905, därefter 2 ggr i veckan tisdag och fredag till 30 november 1906. Sen var tidningen tredagarstidning till slutet av 1908. 1909 till november 1019 gavs den ut 4 ggr i veckan måndag, onsdag, torsdag och lördag, innan den sina sista två år kom ut 6 dagar i veckan till den 30 november 1921. (källa)
  6. Grönlandsvalen stannar som mest ca två minuter vid havsytan och dyker sen fem till tio minuter. Det finns uppgifter att djuret kan befinna sig i undervattensläge nästan en timme. Som alla bardvalar äter grönlandsvalen plankton och räkor. Det blir varje dag ungefär 1 800 kg mat. Under vandringarna på våren och hösten bildar grönlandsvalar grupper med upp till 14 individer. Innan den stora valjakten ingick ofta mer än hundra djur i gruppen. (källa)
  7. Benämningen holme i skärgårdar till skillnad mot en ö är vanligen att en holme har en viss liten beväxlighet men med så liten yta och jordmån att flera träd svårligen kan växa på holmen. Distinktionen mellan holme och ö respektive mellan holme och skär är flytande. Många holmar som namngavs för flera hundra år sen har behållit benämningen holme fast de idag borde benämnas öar. När en holme har mycket liten beväxtlighet eller helt saknar jordmån benämns den ofta skär – därav benämningen skärgård, ett flertal skär inom ett begränsat geografiskt område. (källa)
  8. Arten kommer ursprungligen från Nordamerika, där växer vilt i östra och norra USA samt östra Kanada. I Sverige växer den främst som prydnadsväxt, men liksom sina släktingar svensk häggmispel (A. confusa) och sen häggmispel (A. alnifolia) förekommer den som förvildad i de södra och mellersta delarna av landet. Arten blommar i april–maj i Danmark och maj–juni i Sverige. (källa)
  9. Under 1940-50-talet när många mindre jordbruk började avvecklas genom inflyttningen till storstädernas industrier var det många lantbrukare som började stycka av delar av sina lantbruksfastigheter och en stor mängd mindre sommarhus i storleksklassen 20–55 m² uppfördes runt om i landet. Avstyckning av tomtmark och nybyggnation av sommarstugor kulminerade omkring 1950-60 och har sen dess mest handlat om att byta ut de mindre ursprungliga sommarstugorna till större sommarhus, ofta utrustade med samma bevämligheter som i den ordinarie lägenheten, radhuset eller villan inne i storstaden. Trenden att den ursprungliga helt oisolerade enkelt utrustade sommarstugan utan indraget vatten och WC byggs om som permanentbostad för att kunna utnyttjas hela året, har fortgått i jämn takt ända sen 1960-70-talen. Benämningen "sommarstuga" har därför alltmer övergått till att kallas fritidshus även om begreppet sommarstuga till stor del lever kvar än idag i betydelsen ett mindre hus som i första hand är avsett att användas under sommarsäsongen där man till stor del tillbringar sin tid utomhus och därför inte har lika stort behov av utrymme inomhus som under vintersäsongen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.