Sepiabrun Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sepiabrun, varianter, uttal och böjningar av sepiabrun

Sepiabrun synonym, annat ord för sepiabrun, vad betyder sepiabrun, förklaring, uttal och böjningar av sepiabrun.

Vad betyder och hur uttalas sepiabrun

Sepiabrun uttalas sepia|brun och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av sepiabrun

Böjning (i positiv) sepiabrun en ~ + subst. sepiabrunt ett ~ + subst. sepiabruna den/det/de ~ + subst.

Sepiabrun är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet sepiabrun

  1. De trekantiga ytor, vilka inramades av strävpelare, fönstervalvbågar och taklist, var utfyllda av runda murnischer. Läggs härtill de av gotiska stavverk djupt inramade portalerna, varav ett gott prov ännu finnes i det s. k. Wallenstjernska gravkoret på södra sidan mitt emot sakristian, och de med blyglas infattade fönstren, och påpekar man, att prov på ett gotiskt masverk av kalksten påträffats i södra sidoskeppets fasadmur invid tornet och att i det på vinden ännu bevarade sydvästra hörnet av långhusets gavelmur en vacker omväxling åstadkommits därigenom, att kvadersten av sepiabrun kalksten omväxlar i vart 4:e skikt med svartglaserade tegel i vartannat uti den av röda tegel i munkförband uppförda muren, så finner man av allt detta en stor mängd av de karakteristiska former och uttrycksmedel, vilka tegelbyggnadskonsten under den gotiska perioden använde i de nordtyska och baltiska länderna. (källa)
  2. Arten är, precis som andra sislar, långsträckt med korta ben och rundade öron. Ryggen är sepiabrun med 9 rader vitaktiga, fyrkantiga fläckar vilka i sin tur har mörkare fläckar. Sidorna är bruna, och buken gråaktig till vitaktig. Svansen är brun mot basen, men spetsen har flera band i svart och vitt. Huvudet är mörktbrunt med en tydlig, ljus ring kring vardera ögat. Kroppslängden är 29 till 30 cm inklusive svansen på 10 till 11 cm, och vikten varierar mellan 215 och 280 g. Arten är mycket lik Ictidomys mexicanus (som den tidigare ansågs vara en underart av), men den senare arten är större. (källa)
  3. Arten blir 43 till 56 mm lång (huvud och bål), har en 47 till 51 mm lång svans och väger cirka 3,5 g. Den har sepiabrun till svartbrun päls på ovansidan och en lite mer gråaktig päls på undersidan. På den mörka svansen förekommer många små styva hår. (källa)
  4. Arten blir med svans 198 till 274 mm lång och svanslängden är 66 till 98 mm. Sorken har 25 till 34 mm långa bakfötter och 15 till 20 mm långa öron. Hannar är med en vikt av 72 till 150 g något tyngre än honor som väger 68 till 140 g. Den långa pälsen har på ovansidan en sepiabrun till rödbrun eller gråbrun färg. Den ser ofta mörk ut på grund av svarta hårspetsar. Buken är täckt av grå päls som kan ha en silverfärgad eller vit skugga. Dessutom är svansen tvåfärgad. Tandformeln är I 1/1 C 0/0 P 0/0 M 3/3, alltså 16 tänder. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.