Serge Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder serge, varianter, uttal och böjningar av serge

Serge synonym, annat ord för serge, vad betyder serge, förklaring, uttal och böjningar av serge.

Vad betyder och hur uttalas serge

Serge uttalas serge [sä´r?] och är ett substantiv -n [-en] el. -t [-et]; pl. -r [-er].

Serge betyder:

Ordformer av serge

Singular

serge
obestämd grundform
serges
obestämd genitiv
sergen
bestämd grundform
sergens
bestämd genitiv

Plural

serger
obestämd grundform
sergers
obestämd genitiv
sergerna
bestämd grundform
sergernas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

serge
obestämd grundform
serges
obestämd genitiv
serget
bestämd grundform
sergets
bestämd genitiv

Serge är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet serge

  1. Att fönstergardiner förekommit finns dokumenterat i inventarieförteckningar från 1600-talet enligt Nationalencyklopedin (avser sannolikt Sverige). Och enligt tidningen Antik och Auktion nr 9:2004 finns ännu äldre belägg för förekomst av gardiner på kontinenten. Gunnar Hazelius-Bergs bok "Gardiner" från 1962 berättar om hur Filip V av Frankrike beställde gardiner redan 1316 till fyra fönster för slottet Chevauchesuel inför sin kröning. De ska ha varit tillverkade i något som kallades serge, en blandning av bomull och silke. Några decennier senare uppges att kungen av England köpte elva alnar lärft till fönstren i sitt rum, och 1380 hade Karl V av Frankrike azurblå lärftgardiner. Förmöget borgerskap i mellaneuropa antas ha haft gardiner, men knappast i "de breda folklagren". Samma artikel berättar att det 1617 finns dokumenterat att Örebro slott hade fyra fönsterförhängen och att det i Ebba Brahes bouppteckning från 1674 omnämns blåa, röda och svarta gardiner i lärft och rask (eventuellt en kypertteknik) i glansigt ylletyg med vaxad yta). (källa)
  2. Det är tänkbart att Levi Strauss och Jacob Davis hade genuesiska sjömansbyxor som förebild när de skapade sina "guldgrävarbyxor". När Levi Strauss övergick till blått tyg i sin byxtillverkning kallade han det serge de Nîmes (twill frånîmes), vilket i USA förenklades till denim. Detta innebar ett grovt, slitstarkt bomullstyg, men numera inte nödvändigtvis blått. Den franska staden Nîmes var dock sedan 1700-talet känd för tillverkning av blåfärgade bomullstyger med textilbindningen kypert, diagonalvävt tyg, i dagligt tal kallad "twill" och på franska serge. När jeansen först lanserades i Sverige användes även uttrycket "farmarkalsonger", detta ord försvann dock tämligen omgående. (källa)
  3. Namnet kommer av franska serge de Nîmes d.v.s. 'tyg frånîmes', en stad i södra Frankrike, vars väverier levererade tyg till arbetskläder, bland annat till Levi Strauss guldgrävarbyxor. Serge var ursprungligen ett sidentyg vävt i kypertbindning använt till foder, senare med bomull och kraftigare inblandat. Ordet serge kan härledas från latin sericus, som betyder siden, av silke eller från engelskan serge som betyder "twill". Twill är bindningen kypert som definierar tyget Denim, med diagonala ränder i tyget. (källa)
  4. 1979 spelade den franske sångaren Serge Gainsbourg in en egen tolkning av Marseljäsen kallad Aux Armes et cetera vilket betyder "till vapen o.s.v" vilket var en parodi på det riktiga textavsnittet som går Aux Armes citoyens (till vapen, medborgare) dessutom var den traditionella militärmusiken utbytt mot reggaemusik. Detta blev en stor skandal i Frankrike eftersom Gainsbourgs sång av många ansågs vara ett hån dels mot Marseljäsen men också mot Frankrike. Gainsbourg avfärdade protesterna med orden: "Folk har ingen humor". (källa)
  5. Sars är en försvenskning av det franska ordet serge (femininum), som i sin tur kan härledas från latinets sericus med betydelsen av siden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.