Serieteckning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder serieteckning, varianter, uttal och böjningar av serieteckning

Serieteckning synonym, annat ord för serieteckning, vad betyder serieteckning, förklaring, uttal och böjningar av serieteckning.

Vad betyder och hur uttalas serieteckning

Serieteckning uttalas serie|teckn|ing och är ett substantiv.

Ordformer av serieteckning

Singular

serieteckning
obestämd grundform
serietecknings
obestämd genitiv
serieteckningen
bestämd grundform
serieteckningens
bestämd genitiv

Plural

serieteckningar
obestämd grundform
serieteckningars
obestämd genitiv
serieteckningarna
bestämd grundform
serieteckningarnas
bestämd genitiv

Serieteckning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet serieteckning

  1. Åren 1994–2004 var Olsson föreläsare och undervisare inom serieteckning på Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg. Under de åren var han hos Vuxenskolan också jurymedlem för "Ungdomens Vårsalong". (källa)
  2. Kampen om järntronen och efterföljande romaner i Sagan om is och eld-serien har anpassats till en TV-serie, serieteckningar, flera kort-, bräd- och videospel och andra medier. (källa)
  3. Enskilda serieliknande teckningar förekom såväl i skämttidningarna som i karikatyrhäftena, men i allt väsentligt bestod de av ögonblicksbilder. 1897 anlitade dock Strix den 20-årige, ännu okände, Oskar Andersson, "OA", som redan under sitt första år började teckna bildsekvenser. Två år senare, 1899, publicerades Bröderna Napoleon och Bartolomeus Lund från Grönköpings resa Jorden runt, en längre berättelse som sträckte sig över flera månaders Strix-utgivning och till stor del bestod av serieteckningar, och 1902 publicerades den första serien med Mannen som gör vad som faller honom in, vilken snart följdes av Urhunden. OA:s spirande karriär som Sveriges första framgångsrika serietecknare fick dock ett abrupt slut då han 1906 begick självmord. (källa)
  4. Han var son till grosshandlaren Axel Ölander och Anna Matilda Eriksson och från 1938 gift med Margit Elisabeth Öberg. Efter utbildning till tecknare i Stockholm arbetade Ölander från början av 1920-talet med sportreferat i pressen som han illustrerade med egna sportteckningar och karikatyrer. Han var anställd vid Idrottsbladet 1924–1927, Stockholms Dagblad 1927–1931, motor och seglartidskriften Rodret 1933–1939, Aftonbladet 1942–1948 och Expressen 1948–1951. Han genomförde ett flertal kombinerade studie- och reportageresor till bland annat Tyskland, Danmark, Finland och Norge. I början av 1940-talet utförde han under några år serieteckningar med figuren Kalle Drull samtidigt studerade han måleri för Willy Tupy i Stockholm. Tillsammans med P.-G. Larsson ställde han ut målningar i en naivistisk stil med olika idrottshändelser på ett galleri i Stockholm 1954. Hans konst består av idrottsbilder och landskapsskildringar från Stockholm och skärgården utförda i olja. Ölander är begravd på Skogskyrkogården i Stockholm. (källa)
  5. När han var 13 år flyttade de ut på landet, till moderns föräldrahem på en bondgård i Plowville. Från unga år började han intressera sig för litteratur och konstnärligt skapande, uppmuntrad av sin mor. Under tiden han studerade vid high school, sommarjobbade han på en lokaltidning, erhöll stipendium, och började därefter studera engelska vid Harvard University. Han medverkade i studenttidningar med humoristiska berättelser och serieteckningar. 1954 tog han examen med högsta betyg, och fick samma år sina första alster publicerade vid The New Yorker, där han framgent skulle vara verksam. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.