Servering Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder servering, varianter, uttal och böjningar av servering

Servering synonym, annat ord för servering, vad betyder servering, förklaring, uttal och böjningar av servering.

Synonym till servering

Vad betyder och hur uttalas servering

Servering uttalas serv|er|ing och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av servering

Singular

servering
obestämd grundform
serverings
obestämd genitiv
serveringen
bestämd grundform
serveringens
bestämd genitiv

Plural

serveringar
obestämd grundform
serveringars
obestämd genitiv
serveringarna
bestämd grundform
serveringarnas
bestämd genitiv

Servering är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Servering på Engelska

  • buffet, cafeteria, refreshment room - snack-bar cafeteria, outdoor café

Hur används ordet servering

  1. Gaffeln ingår oftast i ett matbestick som används vid förtäring av mat eller som ett köksredskap vid servering och tillagning av mat. Gaffeln är huvudsakligen spridd i Europa, Nordamerika och Sydamerika. I Asien har ätpinnar använts mer flitigt, även om gafflar ökar i popularitet. Gaffeln har generellt två, tre eller fyra spetsar. De äldsta gafflarna man har hittat har hittats i gamla Kinesiska gravar. I Romarriket användes gafflar flitigt, och det finns många exempel på romerska gafflar på museer i Europa. (källa)
  2. Det finns olika typer av sås. Såser kan bland annat tillagas genom redning eller emulgering. En annan variant är skysåsen där man använder vätskan efter att ha stekt kött, tillsätter mer smak av till exempel lök och kokar ned såsen. Det kan vara färdigställda såser som sojasås. Såsen kan göras till maten så som en béchamelsås, som tillreds strax innan servering. Sås till sallad kallas salladsdressing. (källa)
  3. Länsstyrelserna försökte dock arbeta för inrättande av riktiga gästgiverier med resanderum och ordentlig servering och inte bara vad som råkade finnas i grytan hemma hos gästgivarbönderna efter landsvägarna, men oftast var kostnaden för hög för bönderna. Husrum erbjöds också vanligen i köket hos bondfamiljerna, vanligen också i samma säng som folket på gården, om inte på golvet eller i något uthus. Först runt 1700 började särskilda gästgiverier bli lite vanligare. (källa)
  4. Ett hembiträde eller en husassistent, ibland även kallat hemhjälp, är en flicka eller kvinna som är anställd att utföra husliga sysslor i arbetsgivares privathem. Arbetsuppgifterna varierar, men kan omfatta städning och tvätt, matlagning, dukning, servering, strykning och diskning samt ibland även barnpassning. Historiska beteckningar är tjänsteflicka, tjänstekvinna, tjänarinna, husjungfru eller jungfru. Om barnpassning är huvuduppgift används ofta benämningen barnflicka, särskilt om den anställda är något yngre. (källa)
  5. I USA ökade isteets popularitet i samband med att Richard Blechynden (kommissionär för indiskt svart te) en varm sommardag 1904, under världsutställningen i St. Louis, serverade gratis – och kallt – te för alla förbipasserande. Blechynden hade då kylt teet genom att leda det genom iskylda rör. Servering av både varmt te och iste skedde dock på många ställen under världsutställningen, även om utomhustemperaturen gjorde isteet mest populärt. (källa)
  6. Kaffekokare är ett hushållsredskap som används vid beredning av kaffedryck. Vanligtvis tillförs såväl vatten som rostat kaffe (grovmalet) i en behållare som sedan värms upp till dess att det kokar. Strax innan servering separeras det malda kaffet från den färdiga drycken. Kaffekokaren använder inget filter till skillnad från kaffebryggaren. (källa)
  7. Kaffesked är den typ av sked som används vid servering av kaffe. Sällan används den för själva drickandet utan snarare för att röra ner tillbehör i kaffet - såsom socker, grädde eller mjölk. Kaffeskeden är till storleken oftast något mindre än en tesked och vanligtvis cirka 120 mm lång. (källa)
  8. Karott är en del av en matservis för uppläggning och servering av mat, oftast varm. Karotten är en rund eller avlång skål med eller utan lock som vanligen är av porslin. (källa)
  9. Droppkork kallas en flaskkork med rör igenom som underlättar snabb servering. (källa)
  10. En krog är från början ett landsvägsvärdshus eller utvärdshus, men blev senare ett enklare näringsställe med utskänkning av öl och brännvin jämte servering av husmanskost (även i städer). Krog är numera i allmänt språkbruk som en benämning på restauranger eller pubar i allmänhet. Möjligen är detta bruk påverkan från danskan, där ordet även i vårdat tal innebär en restaurang i allmänhet. Sjökrogar låg längs segellederna och uppsöktes av sjöfararna bland annat i väntan på bättre väder och fungerade delvis även som bunkringsplatser. Sin storhetstid hade sjökrogarna från 1500-talet och fram till 1800-talets andra hälft. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.