Sidled Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sidled, varianter, uttal och böjningar av sidled

Sidled synonym, annat ord för sidled, vad betyder sidled, förklaring, uttal och böjningar av sidled.

Vad betyder och hur uttalas sidled

Sidled uttalas sid|led oböjligt och är ett substantiv.

Sidled betyder:

Ordformer av sidled

Singular

sidled
obestämd grundform

Sidled är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sidled

  1. På plats i förarsätet känner Audi-entusiasten igen sig. Trots att det mesta i övrigt är nytt interiört är den digitala instrumentpanelen, "Virtual Cockpit", sig lik. Vilket är bra få konkurenter kommer i närheten av användarvänligheten Audis gränssnitt erbjuder bakom ratten, med logiskt placerade knappar och i stort sett all nödvändig körinformation du behöver presenterad utan att tvingas flytta blicken i sidled. (källa)
  2. Motviktstrucken är den vanligaste typen av truck. Motviktstrucken består av ett stålchassi där en stum framaxel (oftast som drivaxel) samt en pendlande bakaxel (oftast som styraxel) är monterad. Motviktens storlek beror på lyftkapaciteten och var lastens tyngdpunkt skall placeras. Hytten placeras vanligtvis i mitten, bakom lyftstativet precis ovan chassit, men kan vid vissa siktbehov placeras högre upp eller flyttas i sidled. I lyftstativet löper en gaffelvagn i vilken gafflarna monteras. Vissa motviktstruckar har möjlighet att byta gafflarna mot en annan typ av lyftutrustning, exempelvis för pappersrullar eller plåtklavar. Motviktstrucken används mest vid mindre precisionskrävande typer av lagerarbete, och kan inte användas på samma sätt som exempelvis fyrvägstruckar och stödbenstruckar. Motviktstruckar kan göras i storlekar från 1 ton upp till 72 ton. De klarar, beroende på däcktyp, de flesta typer av underlag. (källa)
  3. Andra sätt att påverka ljudet från en gitarr är genom linjärt och lateralt vibrato, bend, hammer-on och pull-off. Linjärt vibrato utförs främst på nylonsträngad gitarr och uppnås genom att ge fingret en fram- och tillbakagående rörelse på en sträng inom ett band. Lateralt vibrato förekommer främst på elgitarr och görs genom att ge fingret en rörelse som drar strängen i sidled fram och tillbaka. När en sträng dras i sidled uppstår en påtaglig förändring av tonhöjden, en så kallad "bend". Hammer-on uppstår när man slår an en sträng och sedan snabbt sätter ett finger på ett band högre upp på gitarrhalsen. En pull-off är motsatsen, man trycker ned en sträng och slår an den, sedan tar man bort fingret snabbt vilket sänker tonen. (källa)
  4. Spåret på de flesta grammofonskivor är lateralt, det vill säga rör sig i sidled, men fram till och med 1920-talet fanns även skivor med vertikal gravyr där spåret går upp och ner. Sistnämnda teknik tillämpades även på grammofonskivans föregångare fonografcylindern. Genom en kombination av lateralgravyr och transversalgravyr av ljudspåret kan man åstadkomma en stereoinspelning, som kan läsas med en specialkonstruerad nålmikrofon och spelas upp i en stereoanläggning. Stålnålar slits starkt vid avspelningen och från början krävdes nytt grammofonstift efter varje avspelad skiva. Med förbättrat stål i nålen kunde upp till 10 skivor spelas med samma nål. (källa)
  5. Handleden består egentligen av flera leder av olika typ. Den viktigaste är radiokarpalleden mellan strålbenet (radius) (samt i begränsad omfattning armbågsbenet (ulna) och handloven (carpus). Tillsammans med handlovens leder medger radiokarpalleden utsträckning (extension/dorsalflexion) och nedsänkning (flexion/volarflexion) av handen på nästan 90°. Dessutom finns en rörlighet i sidled (adduktion/ulnarföring samt abduktion/radialföring) på 20° respektive 40°. (källa)
  6. Funktionssättet för en kulisshyvel framgår av den animerade bilden. (Kulissen är på bilden gul.) Här överför man alltså roterande rörelse till en fram- och återgående rörelse. Arbete utföres bara under den framåtgående rörelsen. Eftersom skärhastigheten är direkt beroende av arbetsslagets längd, måste man sänka slaghastigheten, med stigande storlek på arbetsstycket. Detta görs med en växellåda. Ett maskinbord sitter framför och under den rörliga sliden. Här fästes arbetsstycket, oftast i ett skruvstycke. Detta matas sedan i sidled. Maskinbordet är även inställbart i höjdled. (källa)
  7. Kungens hustru bär titeln drottning. En regerande drottnings gemål bär däremot i regel titeln prins. Även regentens söner tituleras i en arvmonarki prins och regentens döttrar tituleras prinsessa. Den av regentens barn eller barnbarn som står närmast i tur att ärva tronen tituleras kronprins eller kronprinsessa, men om den närmaste tronarvingen är ett syskon till regenten eller någon på annat sätt besläktad "i sidled", används oftare titeln arvfurste. Vanligtvis brukar syskon till en regent tituleras prins eller prinsessa. I Österrike användes titeln ärkehertig för de kejserliga prinsarna. (källa)
  8. En skicklig brodör ombesörjer att baksidan är minst lika konstfärdig som framsidan, oavsett om broderiet ramas in eller inte. Det innebär att inga trådar skall korsas eller gå i sidled på baksidan, inte ens vid fästningarna av garnet, utan alla stygn skall vara helt lodräta på baksidan. Detta förutsätter en viss planering i broderandet och att stygnen på framsidan ibland "sys fel" för att bli rätt. Genom att påbörja sömnaden i nederkant till vänster och sy alla bottenstygn en bit innan man vänder för att sy överstygnet underlättas det hela. Med beaktande att broderiet i sig bör påbörjas i mittens närhet för att successivt broderas utåt vardera håll ganska jämnt fördelat, i syfte att minimera snedvridning av bottentyget. (källa)
  9. Glidteknik uppfanns i USA år 1876 och är tillsammans med Rotationsteknik den mest framgångsrika "stöt-tekniken" inom kulstötning. Från början innebar stilen att man stod längst bak i ringen med kulan vilande mot den axel som var vänd bort från stötriktningen och "gled" sedan fram med ett hopp i sidled för att vid själva stöten vrida kroppen 90 grader i stötriktningen. Den nuvarande glidtekniken introducerades av Patrick O'Brien 1951 och innebär en vändning på 180 grader i stället för 90. Man står vänd från stötriktningen och belastar höger ben medan vänster ben skjuts bak bakom brädan vänd åt höger om skjutriktningen. Höger ben följer med rörelsen och landar i centrum av ringen med foten pekande åt samma håll som vänsterfoten. Det som är viktigt att tänka på är att vinkeln mellan marken på utstötssidan av högerbenet och högerbenet själv måste vara mindre än 90 grader så att kraften blir större istället för mindre. Om man görätt i denna fasen ska kraften öka enormt då man samtidigt vänder midjan framåt och trycker ifrån med höger ben. Nästa fas är utstöten och då är det viktigt att inte stanna rörelsen utan fortsätta. Under stöten belastas även vänster ben mycket och för att inte trampa över överför man kraften på höger ben och låter överkroppens rörelse fortsätta mot vänster. (källa)
  10. På en modern segelbåt utgör kölen förutsättningen för att båten ska kunna kryssa. Kölens uppgift är tvådelad då den dels genom sin vikt ska motverka den krängning som uppstår när vinden drar i seglet och på så sätt vill välta båten, dels minska båtens avdrift, det vill säga benägenheten att driva i sidled i vindens riktning, när båten kryssar eller seglar bidevind. Kölar är monterade med ett flertal grova bultar, kölbultar, mot båtens dödträ upp genom bottenstockar om det är en träbåt. På en plastbåt är det på motsvarande sätt en konstruktion i stål som tar upp belastningen av kölen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.