Sikte Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sikte, varianter, uttal och böjningar av sikte

Sikte synonym, annat ord för sikte, vad betyder sikte, förklaring, uttal och böjningar av sikte.

Synonym till sikte

Vad betyder och hur uttalas sikte

Sikte uttalas sikte och är ett substantiv -t -n.

Sikte betyder:

Ordformer av sikte

Singular

sikte
obestämd grundform
siktes
obestämd genitiv
siktet
bestämd grundform
siktets
bestämd genitiv

Plural

sikten
obestämd grundform
siktens
obestämd genitiv
siktena
bestämd grundform
siktenas
bestämd genitiv

Sikte är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Sikte på Engelska

  • sight - telescopic sight
  • sight - you mustn', t lose sight of him for a second

Hur används ordet sikte

  1. För den 23 september är deadline för medlemsländerna att införliva ett nytt EU-direktiv om ökad webbtillgänglighet i sina lagar. Den gränsen kommer Sverige inte att klara – regeringen har aviserat att man har sikte på att överlämna en proposition till riksdagen "under hösten". Ett skäl till det är att det kommit in mycket synpunkter på det förslag som regeringen skickade ut på en remissrunda i slutet av förra året. (källa)
  2. Internationell socialism är ett av de ursprungliga idealen för kommunismen. Högerns strävan mot ekonomisk globalisering använder likartade begrepp med avseende på ekonomisk integration, men har ett annat marknadsekonomiskt system i sikte. (källa)
  3. Kikarsikte, riktmedel på jaktgevär och artilleripjäser. Till skillnad från öppna riktmedel (sikte och korn), består kikarsiktet istället av en kikare med ett hårkors. (källa)
  4. En kryssningsrobot är en aerodynamisk robot som färdas mot sitt mål på låg höjd och oftast med hög hastighet, och som navigerar på vägen dit. Kryssningsrobotar kan bäras av fartyg eller flygplan, eller avfyras från marken, och förekommer både i versioner försedda med konventionell laddning och massförstörelsevapen, såsom kärnvapen. Utmärkande för de flesta kryssningsrobotar är lång räckvidd, så lång att de avfyras när målet inte är i sikte och de kan därför inte enbart använda en målsökare för att träffa rätt, vilket förklarar varför någon form av navigering är nödvändig. (källa)
  5. Har man land i sikte kan man använda sig av landbaserad, terrester, navigation. Den grundar sig på att man observerar ett eller flera fasta föremål och därigenom bestämmer sin position genom att sammanställa de ortlinjer man får.Se även Orientering. (källa)
  6. 1990: Ett förslag av Regeringen Carlsson II att inskränka målsägandens möjlighet till insyn i brottmålsprocesser. Lagrådets huvudsakliga kritik var att lagförslaget tog sikte på en särskild rättegång i Stockholms tingsrätt där sex polischefer var åtalade för bland annat buggning i samband med Ebbe Carlsson-affären. Det lagförslaget drogs tillbaka. (källa)
  7. Den andra tolkningen tar sikte på makt som "förmåga till". Detta är makt i form av inflytande över ett skeende. (källa)
  8. I samband med vävning är det vanligt att man tar tygtrasor som måttband, med decimeterangivelser påritade manuellt, för att hålla reda på uppnådd vävlängd. Dessa band anbringas med fördel i tyget med en nål och kan förflyttas successivt eller får följa med väven ner på tygbommen. Dock är mätmetodens resultat något osäkert, eftersom alla vävar drar ihop sig vid nertagningen då varpens spänning släpps. Dessutom räcker det inte med att mäta med sikte på den färdiga längden utan att ta hänsyn till fållar, fransar och i synnerhet om det handlar om att beakta krympmåner. (källa)
  9. Vid avvägning använder man sig av ett avvägningsinstrument med ett sikte i, en avvägningsstång som är graderad och ibland en så kallad flyttpunkt eller "padda". (källa)
  10. I dagligt tal brukar sägas att inte mer våld änöden kräver får användas. Lagen säger dock att våldet inte får vara uppenbart oförsvarligt (se även 10 § polislagen, våldet skall vara försvarligt). I vissa fall kan någon som använt sig av uppenbart oförsvarligt våld ändå gå fri från straff, förutsatt att omständigheterna var sådana att han eller hon svårligen kunde besinna sig, vilket framgår av 24 kap. 6 § BrB. Detta kallas nödvärnsexcess, och tar sikte på den angripnes förmåga att i den konkreta situationen anpassa sitt handlande efter vad som kan anses tillåtet enligt bestämmelsen om nödvärn (NJA 2009 s. 234). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.