Silke Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder silke, varianter, uttal och böjningar av silke

Silke synonym, annat ord för silke, vad betyder silke, förklaring, uttal och böjningar av silke.

Synonym till silke

Vad betyder och hur uttalas silke

Silke uttalas silke och är ett substantiv -t – Sms-fog: silkes- äv. silke-..

Ordformer av silke

Singular

silke
obestämd grundform
silkes
obestämd genitiv
silket
bestämd grundform
silkets
bestämd genitiv

Silke är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Silke på Engelska

  • silk

Hur används ordet silke

  1. Att fönstergardiner förekommit finns dokumenterat i inventarieförteckningar från 1600-talet enligt Nationalencyklopedin (avser sannolikt Sverige). Och enligt tidningen Antik och Auktion nr 9:2004 finns ännu äldre belägg för förekomst av gardiner på kontinenten. Gunnar Hazelius-Bergs bok "Gardiner" från 1962 berättar om hur Filip V av Frankrike beställde gardiner redan 1316 till fyra fönster för slottet Chevauchesuel inför sin kröning. De ska ha varit tillverkade i något som kallades serge, en blandning av bomull och silke. Några decennier senare uppges att kungen av England köpte elva alnar lärft till fönstren i sitt rum, och 1380 hade Karl V av Frankrike azurblå lärftgardiner. Förmöget borgerskap i mellaneuropa antas ha haft gardiner, men knappast i "de breda folklagren". Samma artikel berättar att det 1617 finns dokumenterat att Örebro slott hade fyra fönsterförhängen och att det i Ebba Brahes bouppteckning från 1674 omnämns blåa, röda och svarta gardiner i lärft och rask (eventuellt en kypertteknik) i glansigt ylletyg med vaxad yta). (källa)
  2. Det röda färgämne som utvinns ur lacca har inget etablerat svenskt namn. Det engelska namnet är lac dye. Det har mycket länge använts för att färga naturliga textilfibrer, som ull och silke, och man har hittat lac dye i en persisk ullmatta tillverkad så tidigt som år 714 f.Kr. Sedan 1800-talets slut har det till största delen ersatts av syntetiska färgämnen men tillverkas fortfarande som en restprodukt till schellack och marknadsförs i liten skala som ett miljövänligt alternativ. (källa)
  3. Namnet kommer av franska serge de Nîmes d.v.s. 'tyg frånîmes', en stad i södra Frankrike, vars väverier levererade tyg till arbetskläder, bland annat till Levi Strauss guldgrävarbyxor. Serge var ursprungligen ett sidentyg vävt i kypertbindning använt till foder, senare med bomull och kraftigare inblandat. Ordet serge kan härledas från latin sericus, som betyder siden, av silke eller från engelskan serge som betyder "twill". Twill är bindningen kypert som definierar tyget Denim, med diagonala ränder i tyget. (källa)
  4. Den sufflett som sitter på vagnen kallades calash i England. Men ordet kom från tyskans ord Kalesche, som härstammade från tjeckiskans kolesa, som betydde vagn eller hjul. Det är osäkert om vagnen fick sitt namn av suffletten eller tvärtom, då både ordet och vagnen dök upp samtidigt. Suffletten var oftast gjord av fint linne eller tunt silke och var mer ett skydd mot solen än dåligt väder vilket gjorde den populärare under sommaren. De finaste exemplaren var byggda med hjälp av valben. (källa)
  5. En kardus är en påse av tyg, ofta silke, som innehåller en drivladdning till ett eldvapen. (källa)
  6. Det arabiska adjektivet till qutn är qutni ("bomulls-", "av bomull"). Det vandrade till osmanska (gammalturkiska) i formen kutni men med den speciella innebörden "tyg vävt av en blandning av bomull och silke": s.k. halvsiden. Från osmanska gick ordet vidare till ryska kutnjà med betydelsen asiatiskt halvsiden. (källa)
  7. Av särskild betydelse för människan har silkesmaskens kokonger varit, varifrån silkestråden utvinns. En silkeskokong består av en enda sammanhängande tråd av råsilke som är mellan 300 och 900 meter lång. Två silkeskokonger som spunnits så nära varandra att de bildat en dubbelkokong kallas för en dupionkokong. (källa)
  8. Teoretiskt sett kan man framställa i det närmaste ändlösa konstfibrer. Långa, heldragna fibrer av detta slag kallas filament. De har, främst tidigare, betecknats med -silke, exempelvis rayonsilke. Kortfibriga material framställs genom att de långa fibrerna skärs av och sedan spinns till tråd på samma sätt som naturfibrer. Dessa fibrer kallas för stapelfibrer och har, främst tidigare, även betecknats med -ull, exempelvis rayonull. Ännu kortare fibrer, ca 5 mm långa, av bomull, kallas för linters. (källa)
  9. Siden (sidenvävare) är ett tyg av silke med ursprung från Kina. Sedan år 7000 f.Kr. har siden framställts där, och kunskapen har spritts till Indien och Japan, främst via utvandrande kineser. Tyget är ofta tunt och glansigt, men med förvånansvärd förmåga att värma, och mycket starkt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.