Sjösida Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sjösida, varianter, uttal och böjningar av sjösida

Sjösida synonym, annat ord för sjösida, vad betyder sjösida, förklaring, uttal och böjningar av sjösida.

Vad betyder och hur uttalas sjösida

Sjösida uttalas sjö|sida och är ett substantiv.

Ordformer av sjösida

Singular

sjösida
obestämd grundform
sjösidas
obestämd genitiv
sjösidan
bestämd grundform
sjösidans
bestämd genitiv

Plural

sjösidor
obestämd grundform
sjösidors
obestämd genitiv
sjösidorna
bestämd grundform
sjösidornas
bestämd genitiv

Sjösida är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sjösida

  1. Längs udden löpte en sandås, och under de första 15 åren bestod arbetet i att skyffla denna sand ut till de cirka 5 kilometer långa försvarsvallarna mot fästningens sjösidor, samt att bygga utskjutande kaponjärer, varifrån man skulle kunna skjuta längs med vallarna. Nedanför de fem km långa grusvallarna och mellan kaponjärerna ett så kallat stormhinder bestående av en kalkstensgrund. Ovanpå grunden ett järnstaket bestående av cirka fyra meter långa upprättstående, smidda och spetsade järntenar. Dessa smiddes i en hytta vid Igelbäcken cirka 10 km norr om fästningen. Totalt gick det åt cirka en miljon ton sand för vallbygget. Under åren 1827-1830 arbetade cirka 2000 personer på anläggningen. (källa)
  2. I slutet av 1920-talet ombyggdes villan mycket genomgripande efter ritningar av Karl Güettler, nu i för den tidens typiska 1920-talsklassicism. Verandor och torn försvann, fasaderna reveterades och målades i vit kulör medan taket omvandlades till ett enkelt valmat sadeltak. På sjösidan tillkom en balkong som bärs upp av fyra kolonner i korintisk ordning. Huset har 11 rum fördelade på en boarea om 480 m². Interiört finns bland annat ursprungspanelen och handmålade tapeter bevarade i salen. (källa)
  3. Än i dag gäller, att från centrala Neapel skjuter den lilla halvön Santa Lucia ut i Neapelbukten. På denna halvö finns dels en pittoresk gammal borg, Castel dell'Ovo (byggd 1128), dels en liten skyddad hamn för mindre fartyg och småbåtar. Egentligen tycks borgen ligga på en liten ö, som via en kort bro fogats samman med centrala Neapels gatunät. Det är viktigt att betona, att den ursprungliga sången inte alls nämner helgonet, utan handlar om denna ö eller halvö, som är vackrast från sjösidan och därför bäst bör beskådas på litet avstånd ifrån en båt. I bakgrunden har man även vulkanen Vesuvius och det hänförande landskapet runt omkring som en vacker inramning. (källa)
  4. Wrangels vapen och gulmålade trofékrön i trä mot Mälaren, över mittpartiet mot sjösidan och över den ett i ek snidat och gulmålat trofékrön. Båda utfördes år 1657 av den tyske träbildhuggaren Markus Hebel (död 1664). (källa)
  5. 31 augusti – Erik XIV:s trupper besegrar hertigarnas soldater i slaget vid Botkyrka, där kungen personligen leder sin styrka. När hertigarnas här kommer tågande mot kyrkan har Eriks soldater gömt sig bakom kyrkomuren och kan därför börja beskjuta dem, innan det blir strid man mot man. Detta är första gången kungen personligen leder trupper i strid och själv deltar i ett slag. Hans vita fjäderbuske på hjälmen syns väl och han utmärker sig i striden – efteråt har hans harnesk flera bucklor. Efter denna strid tvingas hertigarna retirera till Telge (nuvarande Södertälje). Kungen placerar sina trupper på linje mellan sjöarna Aspen och Bornsjön, för att möta ett nytt anfall. Det kommer dock inget sådant, utan hertigarna drar sig istället norr om Mälaren, för att angripa Stockholm därifrån, och på vägen intar de flera viktiga borgar, såsom Örebro och Västerås. I och med denna reträtt lyckas hertigarna inte börja belägra Stockholm från landsidan, men snart går även amiralen Claes Fleming över till dem. Eftersom han är befälhavare för den svenska flottan kan han därför blockera huvudstaden från sjösidan. (källa)
  6. Platsen är främst känd för de arkeologiska lämningarna efter en by som påträffats i ortens närhet, daterade till perioden 700-400 f. Kr. Byn har varit placerad på en udde i en mindre sjö, har inåt land varit befästad med en kraftig vallgrav och mot sjösidan omgetts av en försvarsvall av sten och lera med ytterbeklädnad av upprättstående stockar. Sedan halva byn hade grävts ut hade 76 husgrunder påträffats. Bostäderna har varit sammanbygda i parallella rader med upp till 13 hus i varje. De har alla exakt samma mått, 8 x 8 meter och samma rumsindelning. De består av två rum, dels en förstuga som även fungerat som stall och en inre storstuga med eldstad i mitten, bred sovbrits på västsidan och en varptyngd väv vid norra sidan. Byggnaderna har uppförts i stolpteknik. Järnföremål har varit rikligt förekommande på boplatsen. (källa)
  7. Schering Rosenhanes palats är en palatsbyggnad på Birger Jarls torg 10, Riddarholmen, Stockholm, uppförd 1652–1656 för överståthållaren Schering Rosenhane efter ritningar av Nicodemus Tessin d.ä. Åren 1776–1876 var palatset Svenska Frimurare Ordens stamhus. Flyglarna, som byggdes under denna tid, den östra cirka 1800 och den västra omkring 1850, förändrade palatsets fasad mot landsidan och den muromgärdade trädgården. Fasaden mot sjösidan, Riddarfjärden, har behållit det mesta av sin ursprungliga skönhet. (källa)
  8. Kärsö gård förvärvades 1904 av brukspatron Carl Oscar Kjellberg som tillhörde den kända Göteborgssläkten Kjellberg. Han lät bygga bottenvåningens sal ut åt sjösidan efter ritningar av arkitekt Torben Grut. Efter Carl Oscar Kjellbergs död 1932 ärvdes egendomen av hans änka Carin Kjellberg (född Redlund) och deras barn. Den siste Kjellberg på Kärsö gård var sonen Rolf C:son (död 2004). Egendomen utgör med sina cirka 350 hektar åkerjord och skog en av de största privatägda egendomarna i Ekerö kommun tillsammans med Stafsund, Menhammar gård, Bona gård och Malmvik. I maj 2006 förvärvade Menhammar stuteri Kärsö gård med tillhörande markegendom och genomförde en omfattande renovering. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.