Sjötull Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sjötull, varianter, uttal och böjningar av sjötull

Sjötull synonym, annat ord för sjötull, vad betyder sjötull, förklaring, uttal och böjningar av sjötull.

Vad betyder och hur uttalas sjötull

Sjötull uttalas sjö|tull och är ett substantiv.

Ordformer av sjötull

Singular

sjötull
obestämd grundform
sjötulls
obestämd genitiv
sjötullen
bestämd grundform
sjötullens
bestämd genitiv

Plural

sjötullar
obestämd grundform
sjötullars
obestämd genitiv
sjötullarna
bestämd grundform
sjötullarnas
bestämd genitiv

Sjötull är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sjötull

  1. Törneblad, som hade bondeföräldrar, blev student i Uppsala 1802, ingick i pommerska fältkontoret 1808, vid tullverket i Stockholm och på handelskontor 1809 samt var en tid notarie vid sjötulls- och posträtterna, men levde sedan som litteratör i Stockholm. (källa)
  2. 1676 blev Cronsköld förvaltare vid stora sjötullarna och Sverige och Finland, kort därefter även i Livland och Pommern. 1678 blev han ledamot av kommissionen för tull- och packhusväsendet i Göteborg. Cronskölds tid som generaltullförvaltare innebar en skärpt tullkontroll och allmän uppryckning av tullväsendet. 1679 tillerkändes han genom ett kungligt brev 1/4 av allt beslagtaget tullgods. En mycket impopulär reform som genomfördes av Cronsköld var upphävandet av hel- och halvfriheten, nämligen en lindring i tullen för värvbara handelsfartyg som i krig kunde rekvireras för flottans behov. Cronsköld meddelade kammarkollegium att hans motivering var att dessa handelsfartyg inte alls uppfyllde kraven på ett krigsfartyg och därför inte borde åtnjuta dessa friheter. Vissa menade att Cronsköld skulle ha mottagit mutor från holländarna för att genomföra tulländringen. Särskilt bland Stockholms handlare var han illa sedd, 1677 anklagades han av ett femtiotal Stockholmsborgare för att ha förolämpat borgarståndet genom att kallat dem för hundsvottar. Cronsköld som hade kungens stöd undgick annan påföljd än att befria sig med sexmannaed som han gick samma år. (källa)
  3. Namnet "Pålsund" finns redan på Tillæus karta från 1733 under "Påhl Sundet" och syftar till att det fanns förpålningar ungefär på Pålsundsbrons nuvarande läge. Denna pålspärr för sjötrafik gick tillbaka till Gustav II Adolfs tid. Sedan "lilla tullen" infördes år 1622 var Pålsundet sjötull för trafiken till och från Mälaren och sundet pålades igen för att stoppa smitare. Så sent som 1835 beskrev Drätselkommissionen hur man då reglerade trafiken genom Pålsundet. Utmed det mellersta brofacket fanns ett "tullstängsel", bestående av en järnkätting med tillhörande hjul, med vilken kättingen kunde höjas och sänkas. (källa)
  4. Mariefred fick stadsprivilegier år 1605. Den ursprungliga stadens bebyggelse omgavs av Kärnbo socken och Mälaren, och begränsades till ett litet område vid den nuvarande stadskärnan. Den gamla stadskärnan har fortfarande i huvudsak samma plan som på en karta från 1759, men bebyggelsen sträcker sig numera även över mark som tidigare tillhörde den omgivande socknen Kärnbo. Entrén till staden ligger vid den gamla tullporten, där stadens huvudgata leder rakt ned mot vattnet. Det fanns även en sjötull, vid den sjönära ändan av Storgatan. (källa)
  5. Stadstull var i Sverige en tullavgift som mellan år 1622 och 1810 erlades av den som förde in varor till försäljning i en stad, även benämnd den lilla tullen (för utrikeshandeln betalades en avgift som kallades stora sjötullen). (källa)
  6. År 1880 togs den militära bevakningen bort och ersattes av civil sådan. Det medförde att kasernen byggdes om till bostadshus för tjänstemän, bevakningsbefälhavaren, vaktmästaren och kamreren. Magasinsbyggnaden byggdes om till bostadshus för 14 vaktkonstaplar med sina familjer. Även andra befintliga byggnader som Stora Henriksvik, Knapersta och Sjötullen nyttjades som bostäder för fängelsepersonalen. 1914 uppfördes Direktörsvillan för fängelsets direktör. (källa)
  7. Den rike generaltullförvaltaren Wilhelm Böös Drakenhielm, som 1650 anförtrotts förvaltningen av medlen från stora sjötullen, placerade sin stora förmögenhet i jordegendomar. Drakenhielm köpte 1668 en stor egendom i kvarteret Krukmakaren i närheten av området "Västertull". Området bestod till en stor del av "höga berg, som är odugelige" och lämpade sig inte för bebyggelse. Det var i stället sannolikt behovet av karpdammar, ett "måste" för en finansman på 1600-talet, som låg bakom köpet. Egendomen kallas i Holms tomtbok för Drakenhielms "store träägårdh och carpedammar". Sjön Fatburen, som låg mitt på Södermalm vid nuvarande Södra stationsområdet, hade sitt utlopp ("Rännilen") i Årstaviken i Tantoområdet. Karpdammarna anlades vid utbuktning av Fatburssjöns utflöde, det så kallade "Södre Stora Stads diket". (källa)
  8. Anna Charlotta Schröderheim var dotter till överdirektören vid Stora Sjötullen, Christoffer Lorentz von Stapelmohr och Maria Lucretia Dittmer. Föräldrarna höll ett stort umgängesliv. Hon gifte sig 22 år gammal med Elis Schröderheim och blev därmed Stockholms kanske mest omtalade värdinna. Maken var då inrikesminister och blev senare kungens närmaste man och en av Sveriges största makthavare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.