Sjukstall Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sjukstall, varianter, uttal och böjningar av sjukstall

Sjukstall synonym, annat ord för sjukstall, vad betyder sjukstall, förklaring, uttal och böjningar av sjukstall.

Vad betyder och hur uttalas sjukstall

Sjukstall uttalas sjuk|stall och är ett substantiv -et; pl. sjukstall el. -ar.

Ordformer av sjukstall

Singular

sjukstall
obestämd grundform
sjukstalls
obestämd genitiv
sjukstallet
bestämd grundform
sjukstallets
bestämd genitiv

Plural

sjukstall
obestämd grundform
sjukstalls
obestämd genitiv
sjukstallen
bestämd grundform
sjukstallens
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

sjukstallar
obestämd grundform
sjukstallars
obestämd genitiv
sjukstallarna
bestämd grundform
sjukstallarnas
bestämd genitiv

Sjukstall är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sjukstall

  1. Den internationella organisationen bildades i Genève 1914 L'Etoille och den svenska avdelningen 22 mars 1917. Den hette från början Svenska Röda Stjärnan och skulle vara djurens motsvarighet till Röda Korset. Det var det lidande som skadade arméhästar utsattes för under första världskriget, utan att någon ingrep, som gjorde att ett internationellt förbund bildades, för att ge bistånd till djur i krigssituationer. Denna idé togs så småningom upp av svenska djurskyddsföreningarnas centralförbund och den svenska motsvarigheten bildades. Röda Stjärnan hade från början endast kvinnliga medlemmar. Man utbildade "stjärnsystrar" till hästsjukvårdare för armén, inrättade sjukstallar, tillverkade förbandsartiklar, anskaffade instrument och utrustning. För att samla in pengar ordnades basarer, soaréer och tombolalotterier. (källa)
  2. Regementet hade sedan 1780 sin mötes- och övningsplats på Utnäs löt cirka 3 km nordost om Strömsholms slott. Från 1836 hade regementet sin expedition och skolor förlagda till Örebro (Se vidare: Husarstallet, Örebro och Husarernas kanslihus och ridhus, Örebro). Förbandet hade åren 1815–1836 sin mötes- och övningsplats på Utnäs löt vid Strömsholm, och från 1846 på Sannahed, mellan Kumla och Hallsberg. År 1902 föreslog gav regeringen anslag för ett nytt kasernetablissement, vilket skulle bestå av en kasernbyggnad innehållande kansli-, sjuk- och arrestlokaler, kokinrättning, fem skvadronstallar, exercishus, ridhus, varmbadhus, skosmedja, sjukstall samt behövliga uthus. Den 1 april 1902 fick arméförvatlningen i uppdrag av regeringen att sluta avtal med Skövde om upplåtande mark till kasernetablissement för Livregementets husarer och Första Göta trängkår. Samma år påbörjades arbetena med det nya kasernetablissement. Den 1 november 1905 flyttade regementet till sitt nya kasernetablissement i Skövde. Den 4 december 1905, i samband med regementets högtidsdag, hölls en ceremoni över inflyttningen. År 1944 förlades ett kompani ur Signalregementet till Skövde, vilket samlokaliserades med Livregementets husarer i kavallerikasernen. År 1958 omorganiserades kompaniet till Signalbataljonen i Skövde och 1961 omlokaliserades bataljonen, under namnet Göta signalkår, till Karlsborgs garnison. Från den 1 juli 1984 övertog regementet Göta signalregementes förläggning i Karlsborgs fästning. (källa)
  3. År 1829 brann huvudbyggnaden ner, men de tre flyglarna från greve Spens tid klarade sig och finns kvar än idag, likaså den Roseliuska bostaden. År 1831 köpte Kronan malmgården för Kungliga Livgardet till häst. Husen fick nya funktioner: den södra flygeln blev marketenteri för underofficerare, och den norra användes som skosmedja och sjukstall. I Roseliuska bostaden inrymdes lägenheter och sjukstuga. (källa)
  4. År 1902 föreslog gav regeringen anslag för ett nytt kasernetablissement till Livregementets husarer, vilket skulle bestå av en kasernbyggnad innehållande kansli-, sjuk- och arrestlokaler, kokinrättning, fem skvadronstallar, exercishus, ridhus, varmbadhus, skosmedja, sjukstall samt behövliga uthus. Den 1 april 1902 fick arméförvaltningen i uppdrag av regeringen att sluta avtal med Skövde om upplåtande mark till kasernetablissement för Livregementets husarer och Första Göta trängkår. Samma år påbörjades arbetena med det nya kasernetablissement. Kasernetablissementet i byggdes efter typritningar för kavalleriet och stod färdigt 1905, då Livregementets husarer flyttade in den 1 november. Den 4 december 1905, i samband med regementets högtidsdag, hölls en ceremoni över inflyttningen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.