Sjuktransport Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sjuktransport, varianter, uttal och böjningar av sjuktransport

Sjuktransport synonym, annat ord för sjuktransport, vad betyder sjuktransport, förklaring, uttal och böjningar av sjuktransport.

Vad betyder och hur uttalas sjuktransport

Sjuktransport uttalas sjuk|trans|port och är ett substantiv.

Ordformer av sjuktransport

Singular

sjuktransport
obestämd grundform
sjuktransports
obestämd genitiv
sjuktransporten
bestämd grundform
sjuktransportens
bestämd genitiv

Plural

sjuktransporter
obestämd grundform
sjuktransporters
obestämd genitiv
sjuktransporterna
bestämd grundform
sjuktransporternas
bestämd genitiv

Sjuktransport är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sjuktransport

  1. År 1905 mobiliserade drottning Sophia militära hästambulanser inför det hotade kriget mellan Norge och Sverige. Då kriget aldrig bröt ut togs " Sophiaambulanserna" istället i civilt bruk. 1910 togs Sveriges första automobilambulans i bruk med placering på Johannes brandstation i Stockholm denna hade en hastighet på ca 25 km/h och var toppmodern för sin tid. Ambulanserna hade tidigt i historien utryckningssignaler först i form av ringklockor och senare i form av sirener. I början hade ambulanserna fast rött ljus senare blinkande rött ljus följt av Europaharmoniseringen ändrades ljuset till blått på 1960-talet. Dock dröjde det länge innan man började att tänka på vårdbehovet på allvar då ambulansen endast sågs som en transportresurs. Sverige låg efter kompetensmässigt i vårddelen och först 1968 fastslogs författningsmässigt att sjuktransporter var sjukvårdshuvudmännens ansvar, och i samband med detta utformades en 3 veckors utbildning som till en början var frivillig. I mitten av 1970- talet förlängdes utbildningen till 7 veckor och blev då också obligatorisk. Under 1970 talet började några landsting att driva ambulanssjukvården i egen regi och strävade då efter att bemanna ambulanserna med undersköterskor då dessa tidigare ofta bemannas av växeltjänstgörande brandmän i städerna eller taxifolk på landsbygden. Under 1980-talet utvecklades ambulanssjukvården fort och även entreprenörerna krävde numera heltidsarbetande ambulanspersonal med minst undersköterskekompetens, trots hårt motstånd från brandchefer runt om i landet som tyckte att det försvårade rekryteringen då personal utan utbildning inte längre kunde bemanna ambulanserna. Under 1990-talet kom fler sjuksköterskor in i ambulanssjukvården. 1 oktober 2005 försvann möjligheten för ambulanssjukvårdare att ge läkemedel på delegering och därför finns det idag minst en sjuksköterska i varje ambulans, detta efter ett beslut från Socialstyrelsen med avsikt att höja kompetensen inom svensk ambulanssjukvård. I dagens ambulans arbetar därför antingen en ambulanssjukvårdare och en sjuksköterska eller två sjuksköterskor. Sjuksköterskan kan vara specialistutbildad vilket också är ett krav i vissa landsting, ex. Stockholm och Skåne där varje akutambulans har minst en specialistutbildad sjuksköterska. (källa)
  2. 90-130 Rescue Östgöta, en tidigare Stridsbåt 90 E, byggd 1993, anpassad till sjöräddning och sjuktransporter vid Räddningsstation Arkösund och vid Arkösunds Båtvarv 2003-2005. (källa)
  3. En bår är en anordning för att bära eller rulla en liggande person, oftast som en enkel form av sjuktransport. En bår kan också användas för att bära lik. (källa)
  4. De nya terrängfordonen blev populära efterträdare till "Valpen" hos landets räddningstjänster som skogsbrandbilar. Här användes de som slangutläggningsbilar, sjuktransport, materialtransport etcetera. Även statliga verk, kraftbolag, med flera köpte dessa fordon. (källa)
  5. Pansarbandvagn 302, kort Pbv 302, var en svensk pansarbandvagn från kalla krigets andra hälft som användes för pansarskytte, trupptransport, personaltransport, sjuktransport och materieltransport. Det fanns även specialversioner för stridsledning, eldledning och batteriplatstjänst. Vagnen är amfibisk och kan simma efter vissa förberedelser. Pbv 302 i samtliga varianter utgick ur krigsorganisationen i och med införandet av Insatsorganisation 14. 2018 fanns det 180 st. pansarbandvagn 302 (med högst varierande teknisk status) i förbands eller materielreserven. (källa)
  6. Gränsbevakningen i Finland har tre AS332 Super Puma som är baserade i Åbo och används främst till sjöräddning samt sjuktransport. (källa)
  7. Planet anpassades även för militära uppgifter som VIP-transport, sjuktransport och spaningsflyg. Den sista flygningen med Comet-4 gjordes 1997. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.