Sjukvårdspersonal Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sjukvårdspersonal, varianter, uttal och böjningar av sjukvårdspersonal

Sjukvårdspersonal synonym, annat ord för sjukvårdspersonal, vad betyder sjukvårdspersonal, förklaring, uttal och böjningar av sjukvårdspersonal.

Vad betyder och hur uttalas sjukvårdspersonal

Sjukvårdspersonal uttalas sjuk|vårds|pers|on|al och är ett substantiv.

Ordformer av sjukvårdspersonal

Singular

sjukvårdspersonal
obestämd grundform
sjukvårdspersonals
obestämd genitiv
sjukvårdspersonalen
bestämd grundform
sjukvårdspersonalens
bestämd genitiv

Plural

sjukvårdspersonaler
obestämd grundform
sjukvårdspersonalers
obestämd genitiv
sjukvårdspersonalerna
bestämd grundform
sjukvårdspersonalernas
bestämd genitiv

Sjukvårdspersonal är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sjukvårdspersonal

  1. Vid förlossningen kan kvinnan ha olika typer av hjälp. En assisterad hemförlossning innebär att utbildad sjukvårdspersonal finns på plats, t.ex. en eller flera barnmorskor eller i undantagsfall läkare. En oassisterad hemförlossning innebär att kvinnan föder helt ensam, eller enbart får stöd enbart av personer som inte arbetar i sjukvården, vilket exempelvis kan vara partner, vän, familjemedlem eller doula, en kvinna med stor erfarenhet av förlossningar och tränad i att ge andra stöd inför, under och efter förlossning. En oassisterad hemförlossning är mindre vanligt, men förekommer exempelvis då familjen inte har möjlighet till ekonomiskt stöd att betala sjukvårdspersonal, eller då kvinnan känner sig mer trygg och avslappnad så. (källa)
  2. Hemsjukvård (hemvård) är medicinska insatser, rehabilitering, habilitering samt omvårdnad som utförs av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal eller annan personal med delegering i hemmet, både ordinärt- och särskilt boende. I och med ädelreformen 1992 övertog kommunerna ansvaret för särskilda boenden och möjlighet att bedriva hemsjukvård, från landstingen till och med sjuksköterskenivå. I flertalet län har hemsjukvården numera övergått till kommunal regi och arbete pågår att föra över all hemsjukvård till kommunerna. (källa)
  3. Biomedicinsk analytiker (BMA) är sjukvårdspersonal som utför diagnostiska analyser. Det kan exempelvis vara biokemiska analyser av olika kroppsvätskor så som blod, urin och ledvätska. Det finns också en grupp biomedicinska analytiker som utför och ibland tolkar undersökningar inom klinisk fysiologi, nuklearmedicin och klinisk neurofysiologi. Det är i Sverige en legitimerad yrkeskategori som tjänstgör vid laboratorier och fysiologiska enheter inom laboratorieinriktad forskning, inom laboratoriemedicin och med fysiologiska patientundersökningar. De flesta biomedicinska analytiker finns inom sjukvården både på kliniska laboratorier och inom forskningsenheter. Yrkesgruppen kan vara verksam vid laboratorier inom kemi, mikrobiologi, patologi, immunologi, molekylärbiologi, transfusionsmedicin eller enheter för klinisk fysiologi, klinisk neurofysiologi, nuklearmedicin och ultraljudsdiagnostik. (källa)
  4. I Sverige gör Sveriges kommuner och landsting (SKL) mätningar av förekomsten av trycksår. Våren 2015 hade i genomsnitt 13,6 procent av patienterna på landets sjukhus trycksår. Trycksår betraktas i dag som en vårdskada, och ska av sjukvårdspersonal anmälas inom sjukvårdens system för avvikelser. (källa)
  5. Alltefter landets och militärens religiösa sammansättning kan den militära själavårdspersonalen tillhöra olika religioner och olika trossamfund. Militär själavårdspersonal har samma folkrättsliga skydd som sjukvårdspersonal. (källa)
  6. Sanitär (från franskans sanitaire sundhets-, hälsovårds-, hygienisk) avser militär sjukvårdspersonal. Termen används inom Finlands försvarsmakt. (källa)
  7. Lokala Stramagrupper finns en eller flera inom samtliga landsting eller regioner och leder arbetet inom respektive område. De lokala Stramagrupperna har något olika sammansättning utifrån de lokala behoven. Organisatoriskt är de starkt knutna till respektive smittskyddsläkarmyndighet och har ofta smittskyddsläkaren eller en biträdande smittskyddsläkare som ordförande. Utöver direkt sjukvårdspersonal är apotekare involverade i de lokala Stramagrupperna. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.