Självbygge Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder självbygge, varianter, uttal och böjningar av självbygge

Självbygge synonym, annat ord för självbygge, vad betyder självbygge, förklaring, uttal och böjningar av självbygge.

Vad betyder och hur uttalas självbygge

Självbygge uttalas själv|bygge och är ett substantiv.

Ordformer av självbygge

Singular

självbygge
obestämd grundform
självbygges
obestämd genitiv
självbygget
bestämd grundform
självbyggets
bestämd genitiv

Plural

självbyggen
obestämd grundform
självbyggens
obestämd genitiv
självbyggena
bestämd grundform
självbyggenas
bestämd genitiv

Självbygge är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet självbygge

  1. Husockupation innebär att personer utan formell besittningsrätt för en byggnad bosätter sig i den eller använder den varaktigt. I juridiken kallas detta ibland för "besittningsrubbning" eller "olaga intrång". I Latinamerika, Asien och Afrika bor en växande del av befolkningen i självbyggen på ockuperade landområden, så kallade favelor. I vissa länder, exempelvis Nederländerna, har husockupationer legaliserats. (källa)
  2. 1931 bildade "nybyggarna" en trädgårdsstadsförening. I området närmast Ängby slott började byggandet och det fortsatte sedan under hela 1930-talet. Under ledning av Stockholms stads fastighetskontor byggdes här åren 1931-1938 1.200 småstugor genom självbyggeri. 1931 stod 201 hus klara och de var huvudsakligen av typen ett och ett halvt plan. 1932 uppfördes 286 hus och då infördes en ny hustyp, det var enplanaren, hus med en våning över markytan. Därefter byggdes omkring 165 hus per år och 1938 fanns totalt 1.310 egna hem i Norra Ängby. Byggandet skedde i regi av Stockholms stads småstugebyrå, numera SMÅA. Småstugebyrån köpte in material och husen uppfördes som självbyggen. Tjänstemännen fick själva bidra med sin arbetskraft, vilket skulle motsvara en tiondel av hela byggets kostnad, detta för att slippa en hög kontantinsats. De blivande husägarna fick hämta materialet i ett förråd, som låg snett emot Norra Ängby skola. För att husen skulle vara billiga och lätta att uppföra fabrikstillverkades byggnadsdelarna i element av till exempel golvdelar, väggdelar och takdelar, som byggts ihop på fabrik. Ytterväggarna levererades i hela sektioner, det var början till dagens monteringsfärdiga hus. Stadens myndigheter ville med småstugeområdena skapa egnahem med trädgård i en vacker miljö åt arbetare och lägre tjänstemän. Beroende på storlek och planlösning kunde ett småhus till exempel bestå av sex volymelement. Byggnadsdelarna var således ofta prefabricerade eller förtillverkade byggnadselement. Bebyggelsen i Norra Ängby placerades i huvudsak på det som tidigare varit åker och de skogbevuxna områdena sparades som grönytor, som skulle vara tillgängliga för alla. Området bebyggdes under åren fram till 1940 med småstugor. Under 1948-1949 tillkom en del enplansvillor vid gränsen mot Råcksta. (källa)
  3. RJ 85 är en svenskritad kustkryssare för självbygge. Båten konstruerades 1969 av Rolf Jakobsson, därav RJ. Det finns drygt 500 båtar i Sverige och ett antal i Danmark, de flesta båtarna byggdes mellan 1973 och 1976. Enligt uppgift finns det några som är tillverkade på 1980-talet. Som Sveriges vanligaste självbyggarbåt har båten blivit den mest personliga ifråga om utrustning. RJ 85 förekommer med både inombordsmotor och utombordsmotor. Båten har tydligt linjearv från klassiska skärgårdskryssare och mälarbåtar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.