Sjöis Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sjöis, varianter, uttal och böjningar av sjöis

Sjöis synonym, annat ord för sjöis, vad betyder sjöis, förklaring, uttal och böjningar av sjöis.

Vad betyder och hur uttalas sjöis

Sjöis uttalas sjö|is och är ett substantiv.

Ordformer av sjöis

Singular

sjöis
obestämd grundform
sjöis
obestämd genitiv
sjöisen
bestämd grundform
sjöisens
bestämd genitiv

Plural

sjöisar
obestämd grundform
sjöisars
obestämd genitiv
sjöisarna
bestämd grundform
sjöisarnas
bestämd genitiv

Sjöis är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sjöis

  1. En vinterväg är en väg som bara är farbar på vintern, till exempel genom att den går över sjöis, så kallad isväg, eller frusen myrmark. (källa)
  2. Åtta gånger har finalen spelats på sjöis: 1907, 1910, 1912, 1914, 1915, 1934, 1943 och 1949. På 1960-talet började man spela på konstis, innan dess var isen alltid naturligt frusen och beroende av kallt väder. Mellan 2013 och 2017 spelades finalen inomhus för att till finalen 2018 åter flytta ut till Studenternas IP. (källa)
  3. Västerås SK började spela bandy under säsongen 1904/1905, först med trätrissa vilket ledde till problem då man mötte IFK Köping, som spelade med träklot, och förlorade. Man tränade på sin bana nere på Mälarens sjöis och 1906 tog klubben upp bandy officiellt. 1906 slog man i distriktsmästerskapsfinalen, som första lag från Västmanland, IFK Köping med 6-0 men diskvalificerades då man använt sig av några nytillkomna spelare som tidigare blivit utslagna med läroverkets lag. 1907 förlorade man även mot Djurgårdens IF Bandyförening med 0-5. (källa)
  4. För bryggeriet var läget bra också med tanke på det stora behovet av is vid öltillverkningen. Man använde sig av sjöis direkt från Riddarfjärden för att kyla ner ölet vid jäsning och lagring. Münchenbryggeriet gick bra redan från början och produktionen växte stadigt. Bryggeriet byggdes ut i omgångar och tomten fylldes med allt fler byggnader. Bryggeriarbetet hade en viss säsongsvariation – sommartid sålde man mer öl än på vintern. En stor del av säsongsarbetarna var så kallade bryggerikullor. Under 1800-talet förekom en stor arbetsinvandring till Stockholm av arbetskraft från Dalarna. Arbetet var tungt – en fylld "hundrakorg" (back med 100 flaskor) vägde 90 kg och skulle lyftas upp 125 cm av två kvinnor. Kullornas arbete, som var det bäst betalda av alla kvinnliga grovsysslor, bestod av rengöring, fyllning av buteljer, korkning och etikettering. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.