Sjömanshustru Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sjömanshustru, varianter, uttal och böjningar av sjömanshustru

Sjömanshustru synonym, annat ord för sjömanshustru, vad betyder sjömanshustru, förklaring, uttal och böjningar av sjömanshustru.

Vad betyder och hur uttalas sjömanshustru

Sjömanshustru uttalas sjö|mans|hustru och är ett substantiv.

Ordformer av sjömanshustru

Singular

sjömanshustru
obestämd grundform
sjömanshustrus
obestämd genitiv
sjömanshustrun
bestämd grundform
sjömanshustruns
bestämd genitiv

Plural

sjömanshustrur
obestämd grundform
sjömanshustrurs
obestämd genitiv
sjömanshustrurna
bestämd grundform
sjömanshustrurnas
bestämd genitiv

Sjömanshustru är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet sjömanshustru

  1. Sjömanstornet, även Sjöfartsmonumentet, är ett 44 meter högt torn vid Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg. Det restes till minne av svenska sjömän som omkom under första världskriget. På tornets topp finns Ivar Johnssons fem meter höga bronsskulptur Kvinna vid havet, populärt kallad Sjömanshustrun. Statyns topp, inklusive skulpturen, står 62 meter över havet. Sjömanstornet är utformat som en kolonn och byggt i gult tegel. (källa)
  2. Operan handlar om ett mord, som Milhaud och Cocteau fick inspiration till från ett tidningsreportage. En sjömanshustru slår av misstag ihjäl sin make, för att komma åt ett pärlhalsband. Milhaud och Cocteau kallade verket för en ballad i tre strofer, och musiken är medvetet enkel med klanger av franska sjömansvisor och skillingtryck. 1934 omarbetade Milhaud partituret och reducerade orkestern och sedan har verket uppförts i nästan hela världen. (källa)
  3. Musikalen Pelle Erövraren bygger på första delen (Barndom) av Martin Andersen Nexøs romanverk om Pelle Erövraren (1906-1910) om den unge Pelle från Tomelilla i Skåne. Under nödåren på 1870-talet tvangs han och hans åldrade far änkemannen Lasse Karlsson som så många andra lämna hembygden och emigrera för att söka arbete och utkomst. De for med emigrantfartyg till den danska ön Bornholm och fick arbete som drängar på den avskydda Stengården, där gårdsfolket – även andra från Sverige – hade ett tungt liv under storbonden Kongstrup, gårdsförvaltaren och lantbrukseleven med flera. Som fattiginvandrare från Sverige behandlades de allmänt föraktfullt och illa av många, även om Pelle efterhand blev bättre behandlad av den olyckliga fru Kongstrup med sporadiskt tillträde till salongerna. Hans mor Bengta dog av sjukdom en tid innan deras emigration och hon återkommer i deras tankevärld emellanåt. På gården visar sig även andra gamla bekanta från hembygden finnas. Fadern Lasse blir bekant med en sjömanshustru, fru Olsson, vars make tros försvunnen på havet och hoppet om ett bättre liv tänds för en tid. Slutligen bestämmer sig Pelle för att bege sig till Köpenhamn och söka lyckan på egen hand. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.