Skärgårdstrafik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skärgårdstrafik, varianter, uttal och böjningar av skärgårdstrafik

Skärgårdstrafik synonym, annat ord för skärgårdstrafik, vad betyder skärgårdstrafik, förklaring, uttal och böjningar av skärgårdstrafik.

Vad betyder och hur uttalas skärgårdstrafik

Skärgårdstrafik uttalas skär|gårds|traf|ik och är ett substantiv.

Ordformer av skärgårdstrafik

Singular

skärgårdstrafik
obestämd grundform
skärgårdstrafiks
obestämd genitiv
skärgårdstrafiken
bestämd grundform
skärgårdstrafikens
bestämd genitiv

Skärgårdstrafik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skärgårdstrafik

  1. Sammanlagt har skärgårdstrafiken cirka 1,8 miljoner passagerare per år. (källa)
  2. Blekingetrafiken ansvarar för skärgårdstrafik i Blekinge skärgård. Året runt trafikeras Östra skärgården i Karlskrona, pendeltrafik mellan Trossö och Sturkö, Trossö och Hasslö, Trossö och Trummenäs samt mellan Nogersund och Hanö i Sölvesborgs kommun. Under sommaren utökas skärgårdstrafiken i hela Blekinge. Skärgårdsturerna i Karlskrona körs av Affärsverken AB. Skärgårdstrafiken i Karlshamn, samt Nogersund och Hanö körs av Haglund Shipping. (källa)
  3. Genom dotterbolaget Styrsöbolaget (formellt AB Göteborg-Styrsö Skärgårdstrafik) drivs upphandlad trafik i Göteborgs södra skärgård och två linjer med lokal passagerartrafik på Göta älv i Göteborg. (källa)
  4. Gästhamnar finns i den inre delen Kyrkviken söder om Berg, vid Löka en dryg kilometer norr om Berg, i Ramsmora på mellersta samt i Långvik på norra Möja. Under sommarmånaderna juni-augusti ökar Möjas befolkning mångfalt av sommarboende. Genom den reguljära skärgårdstrafiken med förhållandevis täta turlistor har det även blivit en ökning av dagsbesökare utan egen båt. (källa)
  5. Om John Edvard Sundström berättas att han och hans syster i unga år blev föräldralösa, men togs om hand av en inflyttad ensamstående mor. Dock klarade Sundström av att börja i elementärskolan i Skarpans tillsammans med studiekamrater från bättre familjeförhållanden. Sundström studerade bland annat med den jämngamle Nikolai Sittkoff. Som 14-åring börjar han arbeta till sjöss och blir senare utnämnd till kapten. År 1892, efter nästan 35 år till sjöss, går Sundström i land och i och med köpet av den Sittkoffska handelsrörelsen blir han så småningom den ledande handelsmannen i Mariehamn med engagemang i fullmäktige, fattigvård, bank- och tidningsstyrelser vid sidan av affärsverksamheten. Sundström arbetar aktivt med både skärgårdstrafiken och vintertrafiken på linjen Stockholm-Mariehamn-Åbo. Han sitter också i styrelsen för Badhuset och startar ett mejeri i hemkommunen Sund. (källa)
  6. Svartlöga har aldrig blivit anslutet till elförsörjning från fastlandet, och är sedan år 2019 inte längre ansluten till det fasta telenätet. Ön trafikeras under sommaren dagligen av Waxholmsbolaget, och ångbåtsbryggan ligger på öns norra sida ungefär en kilometer från byn. Under vinterhalvåret trafikeras Svartlöga veckovis från Furusund av Norra Skärgårdstrafiken så länge isen brister. Viss svävartrafik förekommer vid kraftig isläggning. (källa)
  7. Långnäs har sedan 1920-talet används som hamn för skärgårdstrafiken. (källa)
  8. Frakteka, även storeka en 33 till 45 fot var en båt som användes till frakter i Blekinge skärgård innan broar eller skärgårdstrafik fanns. En vanlig frakt var 18 till 25 ton gatsten från stenbrott samt material vid olika anläggningsarbeten samt byggnadsmaterial från fastlandet till öar eller skär. De tidiga fraktekorna förde endast ett större sprisegel på masten som var placerad vid lastrummets förkant, cirka 1910 blev det mer vanligt med ett gaffelsegel på dessa båtar. Motorn var mestadels en tändkulemotor vid motorns införande som drivkraft. Den sista fraktekan byggdes av Sven Nilsson på Senoren under 1940-talet och var i drift till de första åren på 1970-talet. (källa)
  9. På äldre stål- och järnfartyg fanns fendrar som gjorts av 1–2 meter långa timmerstockar, dessa benämns då också frihult (efter nederländskans wrijven, 'riva', 'skava', och lågtyska holt, 'trä') eller friholt. De förekommer fortfarande på ångbåtar och liknande äldre båtar i skärgårdstrafik. (källa)
  10. Sjöbris byggdes 1987 av Marinteknik Verkstads AB i Öregrund och levererades samma år till AB Stockholms Skärgårdstrafik. Hon är systerfartyg till M/S Sjögull, men till skillnad från henne är Sjöbris inte förlängd i efterhand. År 2000 köptes hon av Blidösundsbolaget. 2003 fick hon nya maskiner och 2007 nyrenoverad övre salong. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.