Skönhetssinne Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skönhetssinne, varianter, uttal och böjningar av skönhetssinne

Skönhetssinne synonym, annat ord för skönhetssinne, vad betyder skönhetssinne, förklaring, uttal och böjningar av skönhetssinne.

Vad betyder och hur uttalas skönhetssinne

Skönhetssinne uttalas skön|hets|sinne och är ett substantiv.

Ordformer av skönhetssinne

Singular

skönhetssinne
obestämd grundform
skönhetssinnes
obestämd genitiv
skönhetssinnet
bestämd grundform
skönhetssinnets
bestämd genitiv

Skönhetssinne är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Skönhetssinne på Engelska

  • sense of beaty

Hur används ordet skönhetssinne

  1. 1943 arrangerade GKDK sin första konstkväll på temat Hur känner man igen god konst? Att utveckla det personliga skönhetssinnet blev ett centralt tema. Konstnären Saga Walli, medlem i klubben, föreläste gärna om konst, och ett föredrag handlade om hur det var att vara elev till Carl Wilhelmson. (källa)
  2. Vitterhet (jfr isländska vitr, klok, vettig, kunnig, av vit, vett, förstånd) är ett ålderdomligt ord för humanistisk bildning, poesi, skönlitterär prosa och retorik som idag mest är känt i samband med Vitterhetsakademiens verksamhet. I 1600-talssvenskan betydde vitterhet kunskapsrikedom, vett och lärdom. Under 1700-talet antog det en smalare innebörd av humanistisk bildning i förening med skönhetssinne. Det innefattade då alla de kunskapsgrenar som ansågs ge en sådan bildning, närmast i anslutning till franskans begrepp belles-lettres som stod i motsats till matematiken och naturvetenskaperna, sciences. Mot slutet av 1700-talet gick utvecklingen vidare och innebörden blev än snävare. Det kom då att syfta på skönlitteratur i motsats till facklitteratur av vad slag den vara månde. (källa)
  3. Utan att ha vunnit akademiens medalj fick han ändå akademiskt resestipendium och for 1836 till Rom. Där utvecklades i hög grad såväl hans teknik som hans skönhetssinne. Han målade nu romerska folklivsscener med liv, fart och glädje: Fest utanför Roms murar en oktoberkväll (1839, Thorvaldsens museum), Romerska borgare samlade till fest i en osteria. (1839, Nivaagaards Malerisamling, Sankt Antoniusfesten (med gatuliv, kärror och åsnor) med flera. Till Köpenhamn återkom han i slutet av 1841 efter att på hemvägen ha stannat i München nästan ett helt år. Hemma hade han samma år fått utställningsmedaljen och fick nu uppdrag att som medlemsarbete till akademin måla något motiv ur danskt folkliv. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.