Skadeståndsprocess Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skadeståndsprocess, varianter, uttal och böjningar av skadeståndsprocess

Skadeståndsprocess synonym, annat ord för skadeståndsprocess, vad betyder skadeståndsprocess, förklaring, uttal och böjningar av skadeståndsprocess.

Vad betyder och hur uttalas skadeståndsprocess

Skadeståndsprocess uttalas skade|stånds|pro|cess och är ett substantiv.

Ordformer av skadeståndsprocess

Singular

skadeståndsprocess
obestämd grundform
skadeståndsprocess
obestämd genitiv
skadeståndsprocessen
bestämd grundform
skadeståndsprocessens
bestämd genitiv

Plural

skadeståndsprocesser
obestämd grundform
skadeståndsprocessers
obestämd genitiv
skadeståndsprocesserna
bestämd grundform
skadeståndsprocessernas
bestämd genitiv

Skadeståndsprocess är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skadeståndsprocess

  1. Miljöcentrum initierade på 1970-talet bl.a. debatten om kärnkraftens risker och skadliga tillsatser i mat och myntade begreppet livsmedelskosmetika. Under åren har Björn Gillberg och Miljöcentrum, ofta i samarbete med advokaten Staffan Michelsson, med framgång drivit ett stort antal skadeståndsprocesser mot "miljöbusar". Ett av de mest uppmärksammade målen var processen mot BT-Kemi. Nedgrävda tunnor med bland annat hormoslyr rostade sönder och ett stort område i och runt Teckomatorp fick sitt grund- och ytvatten fördärvat. Flera av processerna har påverkat utformningen av miljölagstiftningen och dess rättstillämpning. Processen slutade med ett betydande skadestånd till trädgårdsmästare Carl-Johan Ahl. BT-Kemi försattes därefter av ägarna i konkurs, varigenom svenska staten fick stå för saneringskostnaderna - fram till år 2012 ca 200 MKR. Genom processen myntades begreppet "Miljöbrott". (källa)
  2. I ett aktieägaravtal kan förhållanden som aktieägarna vill hålla hemliga regleras. Det kan t.ex. vara fördelaktigt att här införa bestämmelser om vad som ska ske vid en framtida exit eller hur beslutsordningen ska vara. Det som skiljer ett aktieägaravtal från en bolagsordning är, som nämnts, att aktieägaravtalet tar sikte på förhållandet mellan parterna och inte tredje man. Detta innebär att hembudsklausuler som införs i ett aktieägaravtal inte äger sakrättslig verkan gentemot tredje man, utan endast obligationsrättslig verkan mellan parterna i avtalet. För att erhålla en effektiv efterlevnad av aktieägaravtalets innehåll bör det kompletteras med en vitesklausul, då det kan vara förenat med svårigheter att i en skadeståndsprocess visa på skada, samt storleken på skadan. Ett annat alternativ kan vara att den part som bryter mot avtalet tvingas sälja sina aktier till de andra avtalsparterna till ett pris lägre än marknadsvärdet, eller att den felande parten sanktioneras att lösa ut resterande parters aktier till ett pris högre än marknadsvärdet. (källa)
  3. Carl Johan Ahl kontaktade hösten 1975 stiftelsen Miljöcentrum i Uppsala och dess förgrundsfigur, miljödebattören Björn Gillberg. Genom provtagningar upptäckte Miljöcentrum fenoxisyror i jorden i Ahls växthus och i bevattningsvattnet. Ahl stämde BT Kemi med begäran om skadestånd och på sommaren 1977 fann tingsrätten BT Kemi skyldig och dömde bolaget att betala ut ungefär 500 000 kronor. Tingsrättens dom överklagades av båda parter, men efter förlikning kom man överens om ett skadestånd på 1,25 miljoner kronor. BT Kemi hade då försatts i konkurs. Skadeståndet betalades emellertid ut av BT Kemis danska moderbolag, eftersom Ahl redan i processens början hade lyckats få säkerhet för sitt anspråk. Ahl företräddes i skadeståndsprocessen av advokat Staffan Michelson som ombud tillsammans med Björn Gillberg som tekniskt biträde. (källa)
  4. I slutet av 1999 tillträdde han och Maria Curman det delade chefskapet för Sveriges Television, där hans post var som programdirektör för hela verksamheten. Han inledde då ett arbete för att söka återknyta bolagets verksamhet närmare till dess ursprungliga syfte som en kanal för folkbildning med fokus på samhällsengagerande frågor som människorätt, jämställdhet, omvärldsbevakning etc snarare än underhållning. Detta ledde till en hel del interna viljekonflikter och slitningar i organisationen. I början av 2001 avskedades han efter medias uppmärksammanden om att han missat lämna in sin självdeklaration i tid. Han stämde SVT och vann skadeståndsprocessen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.