Skattesänkning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skattesänkning, varianter, uttal och böjningar av skattesänkning

Skattesänkning synonym, annat ord för skattesänkning, vad betyder skattesänkning, förklaring, uttal och böjningar av skattesänkning.

Vad betyder och hur uttalas skattesänkning

Skattesänkning uttalas skatte|sänk|ning och är ett substantiv.

Ordformer av skattesänkning

Singular

skattesänkning
obestämd grundform
skattesänknings
obestämd genitiv
skattesänkningen
bestämd grundform
skattesänkningens
bestämd genitiv

Plural

skattesänkningar
obestämd grundform
skattesänkningars
obestämd genitiv
skattesänkningarna
bestämd grundform
skattesänkningarnas
bestämd genitiv

Skattesänkning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Skattesänkning på Engelska

  • tax cuts

Hur används ordet skattesänkning

  1. Frågan om skattesänkningar var en återkommande fråga i 1950-talets valrörelser. Inför valet 1956 hävdade Högerpartiets Jarl Hjalmarson vikten av en "rejäl skattesänkning" för den "vanliga vardagsmänniskan". Koalitionsregeringen gick till val på redan beslutade skattesänkningar på 375 miljoner. Folkpartiet lovade skattesänkningar på 545 miljoner medan Högerpartiet lovade 825 miljoner. (källa)
  2. Det är omstritt huruvida de länder där skattesänkningar föreslås med hänvisning till Lafferkurvan de facto har en för hög skattesats. Skattesänkningar måste i allmänhet antas minska skatteuttaget. Beroende på människors samlade skattemoral, den offentliga sektorns utseende och vad människor tycker att de får för den skatt de betalar är med all sannolikhet Lafferkurvans "optimala skattenivå" olika i olika länder. Laffer-kurvans form beror på arbetsutbudets elasticitet, dvs. hur mycket människors vilja att ta ett jobb påverkas av ekonomiska incitament (t ex lön efter skatt). I högre inkomstgrupper tar inkomsteffekten (högre inkomster gör ett visst belopp mindre värdefullt jämfört med fritid) och substitutionseffekten (högre nettolön gör arbete lönsammare) i stort sett – men inte helt – ut varandra. Den största effekten kan därför antas finnas bland dem som kan välja mellan att arbeta eller inte arbeta. Förespråkare för skattesänkningar antar att arbetsutbudet är mycket elastiskt och att inkomstskatten i hög grad stör marknaden. Lafferkurvan är en illustration av denna syn. Laffer själv introducerade Lafferkurvan som ett pedagogiskt hjälpmedel, för att förklara själva principen. Eventuella politiska beslut måste grunda sig på en detaljerad analys av de faktiska förhållandena. (källa)
  3. En skattesänkning är en minskning av skattesatsen. De omedelbara effekterna av en skattesänkning är en minskning av regeringens reala inkomst och en ökning av realinkomsten för dem vars skattesatser har sänkts. (källa)
  4. 9 september – Österrikes regering splittras då FPÖ vägrar skjuta upp planerade skattesänkningar för att betala skadorna på sommarens översvämningar. (källa)
  5. Partiet har pendlat mellan olika falanger och trender, ursprungligen klassiskt liberalt genomdrev partiet utbyggnaden av den kanadensiska välfärdsstaten på federal nivå under 1950- och 1960-talet men stod under Jean Chrétiens och Paul Martins ledarskap för omfattande budgetsaneringar och skattesänkningar. Martin föreskrev ytterligare skattesänkningar under 2000-talet, vilka emellertid modererades efter protester från det socialdemokratiska New Democratic Party, på vars stöd Martins regering vilade. Sedan NDP:s framgångar har liberalerna generellt betraktats som stående i mitten mellan dem och de konservativa. (källa)
  6. 26 maj - Båda kamrarna i USA:s kongress röstar för de största skattesänkningarna i USA sedan 1981, kritik riktas från Demokraterna som befarar nedskärningar på skola och omslag. (källa)
  7. Reagans ekonomiska plan då han tillträdde som president 1981 tros ha baserats på antagandet, i linje med Laffers teorier, att en sänkt marginalskatt skulle öka skatteintäkterna. Skattesänkningen visade sig leda till en minskning av skatteintäkterna, men intäktsminskningen visade sig vara mindre än vad andra ekonomer hade beräknat, beroende på att inkomsttagare i vissa inkomstskikt betedde sig i enlighet med Laffers teorier. (källa)
  8. Partiet har betoning på skattesänkning, men också på statens ansvar för allt från försvarspolitik till äldreomsorg, pensioner, sjukvård och skola. Partiet förespråkar en stark välfärdspolitik för svenskfödda, med minimala integrationssatsningar, och betonar också att samhället har begränsade resurser. Sverigedemokraterna ser därför en stark motsättning mellan invandringen, som de menar har blivit alltför stor, och välfärden (välfärdschauvinism). Samtidigt som partiet lyfter fram och ger staten en betydande roll i samhällsekonomin har dess ekonomiska politik inte någon framskjuten position. (källa)
  9. I USA betalar företag högst 35 % i federal bolagsskatt, beroende på företagets skattepliktiga inkomst. För inkomster mellan 0 och 50 000 dollar är skattesatsen 15 %, d.v.s. den lägsta federala skattesatsen. Utöver det tillkommer den statliga bolagsskatten som är mellan 4 % i North Carolina, och 12 % i Iowa. Det som beskattas är företagets bruttointäkter utan avdrag. Företagets bruttointäkter och dess avdrag bestäms i stort sett på samma sätt som för individer. En del avdrag är begränsade till företag. Till dessa hör avdrag för aktieutdelning och amortering av organisationskostnader. I december 2017 introducerade USA:s president Donald Trump en skattesänkning för amerikanska bolag, som sänker bolagsskatten från 35 % till 21 %. (källa)
  10. Andra förslag har varit det så kallade jobbskatteavdraget (i praktiken en inkomstskattesänkning för personer med inkomst av arbete), avskaffande av arbetsgivarnas sjuklöneansvar och slopad förmögenhetsskatt. Förslagen finansieras bland annat genom sänkt nivå i arbetslöshetsersättningen efter 200 dagars arbetslöshet, höjda egenavgifter i a-kassan med max 300 kr per månad och avskaffande av skattereduktionen för medlemskap i fackliga organisationer (25 procents skattereduktion) och a-kassor (40 procents skattereduktion). Förändringarna av a-kassan följdes av omfattande medlemsförluster i a-kassorna och de fackliga organisationerna. Under åren 2007 och 2008 förlorade de fackliga a-kassorna sammanlagt cirka 400.000 medlemmar och fackförbunden 245.000 medlemmar. Efter sju år med höjda och efter arbetslösheten inom varje a-kassa differentierade a-kasseavgifter återställdes 1 januari 2014 avgifterna till ungefär samma nivå som de haft före 2007. Det skedde genom att den så kallade arbetslöshetsavgiften togs bort. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.