Skjutavstånd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skjutavstånd, varianter, uttal och böjningar av skjutavstånd

Skjutavstånd synonym, annat ord för skjutavstånd, vad betyder skjutavstånd, förklaring, uttal och böjningar av skjutavstånd.

Vad betyder och hur uttalas skjutavstånd

Skjutavstånd uttalas skjut|av|stånd och är ett substantiv.

Ordformer av skjutavstånd

Singular

skjutavstånd
obestämd grundform
skjutavstånds
obestämd genitiv
skjutavståndet
bestämd grundform
skjutavståndets
bestämd genitiv

Plural

skjutavstånd
obestämd grundform
skjutavstånds
obestämd genitiv
skjutavstånden
bestämd grundform
skjutavståndens
bestämd genitiv

Skjutavstånd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Skjutavstånd på Engelska

  • shooting distance

Hur används ordet skjutavstånd

  1. Granatkartescher var i början av 1900-talet det svenska fältartilleriets huvudsakliga ammunitionstyp och användes på skjutavstånd upp till 4 à 5 km. Även efter att trotylladdade spränggranater börjat införas 1910 behölls dock både granatkartescher och kartescher för självförsvar av batteriplatsen fram till 1960-talet. (källa)
  2. Hagelgevär är en typ av eldhandvapen, vanligen utformat som gevärstyp, vilken främst är avsedd att avfyra en konisk svärm av flera underkalibriga metallkulor, så kallad hagelammunition, och kan ses som muskedundrets efterträdare. Hagelvapen används främst vid jakt på småvilt och fågel som är svåra att träffa med kulgevär. Hagelgevär är också vanligt vid jakt på rådjur. Effektivt maximalt skjutavstånd varierar med vapen och ammunition mellan 20 och 35 meter. Vid jakt på rådjur är maxgränsen 25 meter. (källa)
  3. En större förstoring är inte alltid att föredra framför en mindre, principen är att ju längre skjutavstånd desto större förstoringsgrad är lämplig. Ett större objektiv ger bredare synfält och större ljusinsläpp. Objektivets diameter i mm delat på förstoringsgraden ger utgångspupillen. Utgångspupillen är diametern på siktesbilden, om siktesbilden är mindre än ögats pupill så försämrar det sikten. Bästa behållningen av ljusinsläppet från objektivet får man om utgångspupillen är lika stor som ögats pupill. Räknat på att ögats pupill är 7 mm i diameter ger detta att med 56 mm objektiv (56/7=8) så ger förstoringsgrad 8 det bästa ljusförhållandet och med ett 20 mm objektiv (20/7=2,8) ger förstoringsgrad strax under 3 bästa ljusförhållandet. Detta är viktigt vid skott i gryning och skymning. (källa)
  4. Med luftvapen menas vanligtvis luftgevär och luftpistoler. Dessa är handeldvapen främst tillverkade för att slunga iväg projektiler i form av stålrundkulor eller diabolokulor. Luftvapen används bl.a. för tävlingsskytte på kortare skjutavstånd, ofta tio meter. Kalibern är oftast 4,5 mm, men på senare tid har även 5,5 mm börjat användas. Vanligast förekommande kulhastigheter på licensfria luftgevär med 4,5 mm kaliber är 100-200 m/s. (källa)
  5. Hektometer är beteckningen för hundra meter och förkortas "hm". Längdenheten användes tidigare i militära sammanhang bland annat, för att med "lagom" stora tal, kunna ange skjutavstånd för artilleriet. (källa)
  6. Skytte fanns på programmet redan vid de första moderna Olympiska Spelen i Aten 1896. Vissa tävlingsgrenar är i stort sett oförändrade sedan den tiden, medan andra modifierats eller försvunnit helt. Ursprungligen användes militära vapen men trenden under årens lopp har gått mot kortare skjutavstånd och finare kaliber, vilket lett till att luftgevär och luftpistol på 10 meter idag är de i särklass största grenarna, vid sidan av lerduveskyttet. Sverige har en lång tradition inom skyttet med mängder av OS-, VM- och EM-medaljer. (källa)
  7. Många olika krafter påverkar projektilen och medför att banan inte kommer att vara en perfekt parabel. Vilka krafter som är viktigast beror bland annat på projektilens form, vikt, densitet och hastighet. En lätt och långsam projektil med stor tvärsnittsarea i förhållande till vikten påverkas mest. En tung och snabb projektil, som till exempel en artillerigranat, påverkas mindre så att projektilbanan på mycket korta skjutavstånd kan vara nästan en parabel. På normala skjutavstånd skiljer sig dock alltid projektilbanan signifikant från en parabel. (källa)
  8. Längre bak på vapnet sitter ett sikte som i sin primitivaste form endast består av en tvärställd list med ett jack (den så kallade siktskåran). Siktet kan vara fixerat vid vapnet eller justerbart i höjd- och sidled. Riktningen av vapnet går till så att skytten försöker ensa in öga, sikte, korn och riktpunkt på en linje (den så kallade siktlinjen). Siktet kan även vara monterat på en siktram. Siktramen kan fällas upp vinkelrät mot pipan, och längs ramen kan man då flytta en justerbar löpare uppåt eller neråt. På löparen finns en siktskåra och syftet med löparen är att kunna ställa in siktet för olika skjutavstånd. (källa)
  9. Från och med 1978 slutade man att använda grovkalibriga vapen och skjutavståndet 150 meter, och började istället att använda finkalibriga vapen (.22 Long Rifle) och ett skjutavstånd på 50 meter. Mekaniska måltavlor började användas i samband med olympiska vinterspelen 1980 i Lake Placid, New York, USA. 1985 introducerades fristil inom längdskidåkningen och året därpå godkändes stilen inom skidskytte. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.