Vad betyder och hur uttalas skogsmus
Skogsmus uttalas skogs|mus.
Ordformer och varianter av skogsmus
Singular
- skogsmus
- obestämd grundform
- skogsmus
- obestämd genitiv
- skogsmusen
- bestämd grundform
- skogsmusens
- bestämd genitiv
Plural
- skogsmöss
- obestämd grundform
- skogsmöss
- obestämd genitiv
- skogsmössen
- bestämd grundform
- skogsmössens
- bestämd genitiv
Skogsmus är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet skogsmus
Skogsmöss (Apodemus) är ett släkte i underfamiljen möss bland gnagarna med omkring 20 arter som förekommer i palearktiska regionen.
Skogsmöss blir mellan 6 och 17 centimeter långa, har därtill en 7 till 15 centimeter lång svans och väger mellan 15 och 50 gram. Skogsmöss har en mjuk päls med grå- eller brunaktig ovansida samt ljusgrå till vit undersida. Tassarna är vanligen vita, hos flera arter förekommer en gulröd fläck på bröstet eller en tydlig strimma på ryggen. Svansen är täckt med hår. I motsats till dvärgmöss använder de inte svansen som gripverktyg.
Skogsmöss förekommer över stora delar av Eurasien från västra Europa till Japan och södra Kina. Trots namnet är de inte bundna till skogar, utan deras habitat är även öppna landskap som gräsmarker och fält.
Ofta placerar skogsmöss sitt bo i jordhålor som kläs med gräs. Det finns både dag- och nattaktiva arter. Födan utgörs bland annat av rötter, frön, bär, nötter och insekter. Vanligen uppträder inte skogsmöss i byggnader. Ett fåtal arter är kända som skadedjur på sädesväxter eller som bärare av sjukdomar.
Wilson och Reeder (2005) räknar skogsmöss tillsammans med släktet Tokudaia, som förekommer i södra Japan, och med den utdöda arten Rhagamys orthodon, som levde fram till pleistocen på Sardinien och Korsika, till den så kallade Apodemus-släktgruppen. Trots ytliga likheter är de inte närmare släkt med dvärgmöss (Micromys) och inte heller med de vanliga mössen (Mus).
Större skogsmus (Apodemus flavicollis) - förekommer i stora delar av Europa så långt sydost som Anatolien.
Mindre skogsmus (Apodemus sylvaticus) - förekommer i stora delar av Europa samt i nordvästra Afrika.
Skogsmus på Engelska
- forest mouse