Skohandlare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skohandlare, varianter, uttal och böjningar av skohandlare

Skohandlare synonym, annat ord för skohandlare, vad betyder skohandlare, förklaring, uttal och böjningar av skohandlare.

Vad betyder och hur uttalas skohandlare

Skohandlare uttalas sko|handl|are och är ett substantiv.

Ordformer av skohandlare

Singular

skohandlare
obestämd grundform
skohandlares
obestämd genitiv
skohandlaren
bestämd grundform
skohandlarens
bestämd genitiv

Plural

skohandlare
obestämd grundform
skohandlares
obestämd genitiv
skohandlarna
bestämd grundform
skohandlarnas
bestämd genitiv

Skohandlare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skohandlare

  1. Sundstedt föddes som fjärde barn till en ogift kvinna i Örebro. Familjen levde under knappa förhållanden och 1892 auktionerades han ut till en skohandlare för 75 kronor. 1897 adopterades han av affärsmannen Olof Sundstedt. Nu fick han möjlighet att studera, men eftersom studieresultaten inte var bra, sökte han sig 1901 till Flottan som kadett. Efter att han lämnat flottan 1904 fick han jobb på ett kontor i Örebro. Eftersom han inte trivdes bakom ett skrivbord sökte han sig till handelsflottan i oktober 1905, men han mönstrade av i Cardiff 19 februari 1906. Han tog sig hem till Sverige och fick anställning som taxichaufför i Stockholm 1908, ett jobb han höll sig till fram till 1911. I Stockholm lärde han känna bilhandlaren Carl Cederström som tagit aviatördiplom i Frankrike 1910, detta väckte Sundstedts intresse. Han började gratis hjälpa Cederström med flygplanet, med baktanken att skaffa sig egen erfarenhet om flygning, för att slutligen själv ta ett flygcertifikat. Han flög första gången 1 juni 1912 med Cederströms gamla flygplan Blériot XI Nordstjernan. Med några förmögna affärsmän från Örebro som sponsorer lyckades han köpa Nordstjernan av Cederström. Under en av sina längre flygningar, 21 juni 1912, slog han det gällande skandinaviska höjdrekordet, när han nådde topphöjden 1 800 meter under en två och en halv timme lång flygning över Malmen. Han blev även pionjär med godsflygning, då han flygtransporterade en bunt dagstidningar. Meningen var att han under juli månad skulle genomgå certifikatproven, men en fatal olycka med en ung kvinna som träffades av hans flygplanspropeller ledde till en utredning, varför proven ställdes in. Sedan utredningen visat att han var oskyldig genomfördes proven i början av augusti 1912. Han var därmed den första svensk som fått hela sin flygutbildning i Sverige och till stora delar helt på egen hand utan lärare. Han tilldelades svenskt aviatördiplom nummer 9 från Svenska Aeronautiska Sällskapet (SAS) 2 augusti 1912. (källa)
  2. Skohandlaren bedömer att den anpassade fördelningen verkar rimlig, och beräknar sedan med hjälp av en normalfördelningstabell att skostorleken 12,5 motsvarar 99,4%-percentilen, det vill säga 99,4% av skorna är mindre än 12,5 och 0,6% är större än denna storlek. Dessutom bedöms att skostorleken 5,5 motsvarar 1,5%, det vill säga 1,5% av skorna är mindre än 5,5. Utifrån detta görs en bedömning av hur många skor i de extremt små och stora storlekarna som är lämpligt att ta hem. (källa)
  3. AB Wivefilm var ett svenskt filmproduktionsbolag. AB Wive bildades som ett konsortium 29.11. 1932, för att producera och distribuera filmer. I första hand hade konsortiet, som hade sina rötter i det kortlivade bolaget Ek-film, bildats för produktionen av Pettersson och Bendel (som först också annonserades som en Ek-film produktion). Namnet kom från två av stiftarna, Herman Wiskow och skohandlaren Victor Wetterström, som också förekommer i samband med andra filmbolag vid denna tid. Vid en extra bolagsstämma 27.5.1933 försvinner två av grundarna, John Ek och Victor Wetterström ur bolaget och man få istället en ny medlem, Algot Mygren, som ägde flera biografer. I samband med höjnning av aktiekapitalet senare samma år kommer också S.A.G. Swenson, chefen för Warner Brothers svenska filial, in i bilden. Rent formellt träder Swenson in i styrelsen för företaget 1935, då det ombildades till AB Wivefilm, som kom att styras av en ledartrojka bestående av Mygren, Swenson och Carl Fritiof Anderson. Swenson blev den som kom att uppträda som bolagets ansikte utåt. Genom att bygga upp en effektiv distributionsapparat och genom goda kontakter med potentiella finansiärer blev man en framgångsrik producent. Bolagets bokföring finns bevarad i Svenska Filminstitutets arkiv och av den framgår att praktiskt alla 30-talsfilmer gav överskott. (källa)
  4. Bostadshuset i hörnet Odengatan 41 och Döbelnsgatan 44 uppfördes mellan 1899 och 1901 efter ritningar av arkitekt Carl Österman. I bottenvåningen Odengatan 35 (dagens 41) fanns butiksytor som sedan 1902 eller 1903 nyttjades av skomakaren och skohandlaren Per Erik Olsson (1844-1932). Han etablerade Olssons Skor 1901 med butik vid Stora Badstugatan 62 (dagens Sveavägen 82), där han sedan 1894 hade sin skomakarverkstad. I mitten av 1920-talet leddes butiken vid Odengatan av sonen John Henrik Olsson (1878-1952). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.