Skolform Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skolform, varianter, uttal och böjningar av skolform

Skolform synonym, annat ord för skolform, vad betyder skolform, förklaring, uttal och böjningar av skolform.

Vad betyder och hur uttalas skolform

Skolform uttalas skol|form och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av skolform

Singular

skolform
obestämd grundform
skolforms
obestämd genitiv
skolformen
bestämd grundform
skolformens
bestämd genitiv

Plural

skolformer
obestämd grundform
skolformers
obestämd genitiv
skolformerna
bestämd grundform
skolformernas
bestämd genitiv

Skolform är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skolform

  1. En grundskola, primärskola eller primärutbildning är den skolformen där elever lär sig grundläggande kunskaper, bland annat läsande, räknelära och orienteringsämnen. Elevernas ålder, läroplan och antal skolår varierar mellan olika länder, men vanligen börjar barn i grundskolan mellan fem och sju års ålder. För att kunna utbilda sig vid sekundärskola (yrkesskola eller gymnasieskola), krävs avslutad grundskola. (källa)
  2. Katedralskola, domkyrkoskola, stiftskola, var en skolform som uppkom under medeltiden. De användes främst till att utbilda präster, men senare även lekmän. De var knutna till stiftens domkyrkor i biskopsstäderna. Katedralskolorna utvecklades till gymnasieskolan. (källa)
  3. Klosterskola, scholae monasticae, claustrales, var en medeltida skolform som bedrevs vid de kristna klostren i syfte att tillgodose kommande generationers munkars och nunnors behov av erforderliga kunskaper. Dessa klosterskolor bevarade antikens kultur och lärdomsarv i Europa och blev, vid sidan av katedralskolorna, medeltidens mest betydelsefulla europeiska lärdomscentrum. (källa)
  4. De flesta kommuner har gått över till att kalla sin vuxenutbildning enbart för Vux. Kommunerna har ansvaret för vuxenutbildningen, men upphandlar delar av utförandet av andra anordnare. En del kommunala vuxenutbildningar benämns med andra begrepp såsom lärcentrum, utbildningscentrum, kunskapscentrum etc. KY-utbildningar har numera bytt namn till yrkeshögskoleutbildning och är en egen skolform som inte kommunerna har ansvar för. Däremot kan vissa kommunala vuxenutbildningar vara ansvariga för en yrkeshögskoleutbildning. (källa)
  5. Förskoleklass, tidigare årskurs 0, sexårsgrupp eller sexårsverksamhet, var mellan 1998-2018 namnet på en frivillig skolform i Sverige. Från hösten 2018 är den obligatorisk. Bestämmelserna om förskoleklassen regleras i skollagen och läroplanen LGR11. Från och med det år ett barn fyller sex år är kommunen skyldig att erbjuda plats i förskoleklass. Barn kan börja från fem års ålder. Förskoleklassen är avgiftsfri och omfattar minst 525 timmar under ett läsår. (källa)
  6. Läroverk var en skolform för sekundärutbildning i Sverige och i Finland från 1800-talet och fram till 1970-talet. Flera skolor som tidigare var läroverk har haft eller behållit ordet i sina namn. (källa)
  7. Sameskola, före 1977 nomadskola, lappskola eller kåtaskola, är en skolform i Sverige som löper parallellt med grundskolan. Sameskolan ingår i Sveriges offentliga skolväsende, och lyder under grundskolans läroplan. Sameskolorna är statliga, och står öppna för alla barn vars föräldrar gör anspråk på att vara samer. På varje sameskola finns ett skolhem, där många elever på grund av de långa avstånden i Norrland bor inackorderade under stora delar av läsåret. (källa)
  8. Realskola var en frivillig skolform i Sverige åren 1905–1962. Den ledde fram till realexamen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.