Skolämne Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skolämne, varianter, uttal och böjningar av skolämne

Skolämne synonym, annat ord för skolämne, vad betyder skolämne, förklaring, uttal och böjningar av skolämne.

Vad betyder och hur uttalas skolämne

Skolämne uttalas skol|ämne och är ett substantiv.

Ordformer av skolämne

Singular

skolämne
obestämd grundform
skolämnes
obestämd genitiv
skolämnet
bestämd grundform
skolämnets
bestämd genitiv

Plural

skolämnen
obestämd grundform
skolämnens
obestämd genitiv
skolämnena
bestämd grundform
skolämnenas
bestämd genitiv

Skolämne är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Skolämne på Engelska

  • school subject

Hur används ordet skolämne

  1. Hembygdskunskap är ett skolämne som infördes i folkskolan i Sverige med 1919 års undervisningsplan UPL 1919. I ämnet får eleverna lära sig mer om sin hembygd. Hembygdskunskap är ett orienteringsämne och en form av lokal geografi, historia och samhällskunskap. I den svenska grundskolan brukar hembygdskunskap läsas i årskurs 3. (källa)
  2. Hem- och konsumentkunskap är ett skolämne med en lång historia i Sverige och var när det infördes under 1800-talet ett ämne för flickor. I och med att den svenska obligatoriska nioåriga grundskolan infördes i Sverige på 1960-talet blev det ett ämne för både pojkar och flickor. I läroplanerna från 1962, 1969, 1980 samt 1994 hette ämnet "Hemkunskap". År 2000 skrevs nya kursplaner till läroplanen från 1994 och då introducerades även det nya namnet: Hem- och konsumentkunskap. Från och med lgr11 har ämnet även den officiella förkortningen "HKK". (källa)
  3. Slöjd (skolämne i Sverige). (källa)
  4. Slöjd är ett skolämne i Sverige som sedan 1980 års läroplan ersätter de två tidigare skolämnena textilslöjd och trä- och metallslöjd. 1980–1994 delades slöjdämnet in i de två ovannämnda slöjdarterna, men i Lpo94 frångår man materialvalet som indelningsgrund. I Lgr11 återtogs materialbenämningen i bruk men nu i alfabetisk ordning: metall, textil och trä, för att förtydliga de centrala slöjdmaterialen och samtidigt luckra upp tendensen att dikotomt dela upp slöjdarterna. Slöjd är ännu inte ett akademiskt ämne i Sverige (det är det däremot i exempelvis Finland där områdena slöjdpedagogik och slöjdvetenskap etablerats inom högskolan), däremot finns det ett flertal avhandlingar och vetenskapliga artiklar som behandlar Slöjddidaktik som fält, dvs. den delen av didaktiken som handlar om undervisning i skolämnet slöjd. (källa)
  5. Undervisningen sker på svenska och samiska (som även är ett eget skolämne) där. Sameskolor har få elever, och finns i Karesuando, Kiruna, Gällivare och Jokkmokk i Norrbottens län och i Tärnaby i Västerbottens län. Årskurs 7–9 finns bara i Gällivare 7–9, på övriga sameskolor förekommer enbart årskurserna 1–6. I vissa lappmarkskommuner där det inte finns sameskola, finns det i stället integrerad samisk undervisning i grundskolan, samt hemspråksundervisning i samiska i de fall det går att ordna. Sedan 1981 leds sameskolan av Sameskolstyrelsen i Jokkmokk, vilken numera utses av sametinget. I Sameskolstyrelsen sitter bara ledamöter med samiskt ursprung. (källa)
  6. Religionskunskap, religion, är ett skolämne. (källa)
  7. Samhällskunskap – ett skolämne i Sveriges grundskola och gymnasieskola. (källa)
  8. Skolkök – ett skolämne i den svenska grundskolan, se hem- och konsumentkunskap. (källa)
  9. Skoltidning är en lokal tidning som ofta ges ut i liten upplaga på den egna skolan, ofta skriven av elever på skolan. Ibland görs tidningen som skolämne (på vissa gymnasier ett så kallat individuellt val). Skoltidningar som inte har någon bindning till skolledning kallas ofta elevtidning. Den nationella intresseorganisationen för skoltidningar och ungdomsmedier i Sverige heter Ung Media. (källa)
  10. Skolämne är ett ämne som förekommer i grund- eller gymnasieskolan och som finns på schemat. Obligatoriska skolämnen är reglerade i gällande läroplan, såsom Lgr11. Vanliga skolämnen i Sverige är engelska, matematik och svenska. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.