Skomode Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skomode, varianter, uttal och böjningar av skomode

Skomode synonym, annat ord för skomode, vad betyder skomode, förklaring, uttal och böjningar av skomode.

Vad betyder och hur uttalas skomode

Skomode uttalas sko|mode och är ett substantiv.

Ordformer av skomode

Singular

skomode
obestämd grundform
skomodes
obestämd genitiv
skomodet
bestämd grundform
skomodets
bestämd genitiv

Plural

skomoden
obestämd grundform
skomodens
obestämd genitiv
skomodena
bestämd grundform
skomodenas
bestämd genitiv

Skomode är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skomode

  1. Snabelskomodet var kritiserat, bland annat av kyrkan för att vara prålig. Furstar och kyrkomän gjorde vad de kunde för att förbjuda snabelskorna. Det som gjorde dem mest arga var att människor av de lägre klasserna också började att få upp ögonen för skorna. Påve Urban V kritiserade skorna i ett tal och den franske kungen Karl V förbjöd sina tjänstemän att bära skorna. På vissa orter förbjöds till och med snabelskon att användas av enklare folk över huvud taget. När det gått en längre tid använde alla klasser spetsiga skor, inte bara adeln, men det var strikt med hur lång tå man fick ha, beroende på vilken samhällsklass man var ifrån. Så många fynd har inte påträffats i Sverige, så man tror att snabelskon inte var så populär här. Snabelskon har inte påträffats i Sverige i annan form än långspetsiga patinor av läder, funna i Lunds domkyrka. Den har säkert också använts av hantverkare, borgare och köpmän utomlands, men i Sverige troligtvis ganska sällan. Runt 1400-talet var det heller inte längre så modernt med snabelskor, då ersattes denna sko av "anknäbbsskon". Den kanske inte var så vacker, men förmodligen bättre för fötterna. Det är nog inget skomode som har väckt så många känslor som snabelskon med sin extremt utstickande tå. Uttrycket "leva på stor fot" anses härröra från den tiden. (källa)
  2. Museet omfattar tre våningar. På nedervåningen visas i utställningar handskomakeri, arbeten av hemnåtlerskor och modellörer, och svenskt skomode från slutet på 1800-talet fram till våra dagar. På nedervåningen ryms även skobutiken Svea. På de två övre våningarna finns en tillverkningslinje bevarad där det fortfarande tillverkas skor. Utsågs till Årets Arbetslivsmuseum 2017. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.