Skonare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skonare, varianter, uttal och böjningar av skonare

Skonare synonym, annat ord för skonare, vad betyder skonare, förklaring, uttal och böjningar av skonare.

Vad betyder och hur uttalas skonare

Skonare uttalas skon|are och är ett substantiv -n; pl. skonare, best. pl. skonarna.

Skonare betyder:

Ordformer av skonare

Singular

skonare
obestämd grundform
skonares
obestämd genitiv
skonaren
bestämd grundform
skonarens
bestämd genitiv

Plural

skonare
obestämd grundform
skonares
obestämd genitiv
skonarna
bestämd grundform
skonarnas
bestämd genitiv

Skonare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet skonare

  1. Snabba segelfartyg utvecklades i Chesapeake-bukten sent på 1700-talet. Lotsar som var privata företagare behövde snabba fartyg i konkurrensen. Snabbhet var viktigare än lastdryghet. Små skonare var vanliga som lotsbåtar och utvecklades till Baltimore-klipper med skarpt skrov och stor segelarea. Dessa var dock mindre snedsegelriggade fartyg, medan klipperskeppen var fullriggare eller barkskepp avsedda för oceanfart. (källa)
  2. Mesanmasten är den mast som är placerad längst akteröver om denna är snedsegelriggad och inte är stormast (briggar, fullriggare och tvåmastade skonare saknar mesanmast). (källa)
  3. En mesanmast är lägre än eller lika lång som stormasten. Skepp där aktermasten är högst kallas skonare eller skonerter. Då kallas den förliga masten fockmast (med en fock) och den aktra stormast (med storsegel och inte mesan). Om masterna är lika höga avgör storleken på seglen vilkendera som är stormast. På fullriggare och briggar bärs mesanen på en i huvudsak råriggad aktersta mast, kryssmasten respektive stormasten. (källa)
  4. Masterna på en råseglare (förifrån) kallades som följer: (tremastad) fullriggare: fock-, stor- och kryssmast, fyrmastastad fullriggare, fock-, stor-, kryss- och jiggermast, femmastad fullriggare, fock-, stor-, mellan-, kryss- och jiggermast. Alla master förde råsegel, åtminstone den aktersta också ett gaffelsegel: mesanseglet. Dessutom tillkom en mängd stagsegel. På barkskeppen var ordningen densamma frånsett att man på aktersta masten, mesanmasten, inte förde några råsegel, utan över mesanseglet (2), på stora fartyg ofta delat på höjden, ett gaffeltoppsegel (1). På briggar för man fockmast och stormast, med ett stort gaffelsegel, briggseglet, på den annars råtacklade stormasten. Skonare, jakter m.fl. i huvudsak snedsegelriggade fartyg för ofta råtoppsegel och eventuellt bredfock, se dessa. (källa)
  5. Skonert, även kallad skonare, är ett fartyg med två eller fler master, med stormasten som andra mast, riggat helt eller i huvudsak med snedsegel. Benämningen skonert används i första hand om tvåmastade skonare med råsegelriggad fockmast. Bland traditionella fartygstyper är skonarna de bästa seglarna på bidevind och kryss. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.