Skorpa synonym, annat ord för skorpa, vad betyder skorpa, förklaring, uttal och böjningar av skorpa.
Synonym till skorpa
Hittade 2 varianter av ordet skorpa:
Vad betyder och hur uttalas skorpa
Skorpa uttalas skorpa och är ett substantiv -n skorpor.
Ordformer av skorpa
Singular
- skorpa
- obestämd grundform
- skorpas
- obestämd genitiv
- skorpan
- bestämd grundform
- skorpans
- bestämd genitiv
Plural
- skorpor
- obestämd grundform
- skorpors
- obestämd genitiv
- skorporna
- bestämd grundform
- skorpornas
- bestämd genitiv
Skorpa1 är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Vad betyder och hur uttalas skorpa
Skorpa uttalas skorpa och är ett verb -de.
Skorpa betyder:
Ordformer av skorpa
Aktiv
- skorpa
- infinitiv
- skorpar
- presens
- skorpade
- preteritum
- skorpat
- supinum
- skorpande
- presens particip
- skorpa
- imperativ
Skorpa2 är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Andra språk
Skorpa på Engelska
- crust, scab - crust of the earth, scab
- rusk - golden breadcrumbs
Hur används ordet skorpa
- Gratäng (av franskans gratin med liknande uttal) är en maträtt som vanligen tillagas i ugn. Rätten kan understundom kallas låda eller pudding. Det franska verbet gratiner betyder grädda i ganska hög värme, till exempel under grill (griljera), för att få en gyllenbrun skorpa. Det är även relaterat till verbet gratter som betyder skrapa, riva. Begreppet gratinera kan även omfatta momentet att riva ost eller bröd och strö det på maträtten före gräddning. (källa)
- Olika jäsmedel som historiskt har använts är bland annat jäst, bakpulver och hjorthornssalt Man delar upp jäsmedlen i fysiska jäsmedel (luft och ånga), biologiska jäsmedel (jäst och bakterier) och kemiska jäsmedel (bakpulver och bikarbonat). Fysiska jäsmedel är relativt ovanliga, och de biologiska och kemiska används betydligt oftare. Av de biologiska jäsmedlen är jäst vanligast. Om man bakar med bikarbonat måste en syra tillsättas för att jäsprocessen skall sättas igång. I bakpulver är denna syra redan iblandad. Exempel på syrahaltiga ingredienser är kärnmjölk, filmjölk, farinsocker och choklad. Vilket bröd man tänker baka avgör ofta vilket jäsmedel som används. Matbröd använder ofta jäst. I snabbakade bröd, samt kakor och tårtor, används ofta luft, ånga eller koldioxid som fås av bakpulver och/eller bikarbonat. Oavsett jäsmedel ändras storleken, skorpan, konsistensen och smaken. (källa)
- Maskinens standardutrustning för preparering av skidbackar utgörs av ett schaktblad framtill för samla upp och utjämna snön och ett aggregat baktill bestående av en hydrauldriven snöfräs för att lösa upp hårt packad snö och isklumpar alternativt en tryckvals för initial preparering av nyfallen snö med stort snödjup samt slutligen längst bak en tryckmatta för den slutliga packningen till önskad ythårdhet. Genom prepareringen frigörs den luft som finns i snön och ytskiktet fryser lättare och bildar en lagom hård "skorpa" med cirka en decimeter djup med optimala egenskaper för den normale utförsåkaren. För tävlingsbruk används andra metoder, inklusive bevattning, för att ytan ska hålla för de betydligt högre belastningar på underlaget som gäller i detta fall. (källa)
- Skorpa är bröd som efter gräddning torkats i ugn. Skorpor kan tillverkas av vete-, råg- eller grahamsmjöl. Antingen med jäst eller bakpulver. Skorpor är vanligtvis runda, ovala eller avlånga i formen. (källa)
Phonetiskt närliggande ord