Skrämma Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skrämma, varianter, uttal och böjningar av skrämma

Skrämma synonym, annat ord för skrämma, vad betyder skrämma, förklaring, uttal och böjningar av skrämma.

Synonym till skrämma

Vad betyder och hur uttalas skrämma

Skrämma uttalas skrämma och är ett verb skrämde, skrämt, skrämd n. skrämt, pres. skrämmer, imper. skräm.

Skrämma betyder:

Ordformer av skrämma

Aktiv

skrämma
infinitiv
skrämmer
presens
skrämde
preteritum
skrämt
supinum
skrämmande
presens particip
skräm
imperativ

Passiv

skrämmas
infinitiv
skräms
presens
skrämdes
preteritum
skrämts
supinum

Perfekt particip

skrämd en
~ + subst.
skrämt ett
~ + subst.
skrämda den/det/de
~ + subst.
skrämde den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

skrämmes
presens

Skrämma är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Skrämma på Engelska

  • terrify, alarm, scare, intimidate, frighten - you just about scared me out of my wits, he doesn', t scare easily

Hur används ordet skrämma

  1. Efter hängningen grävdes den döde ner i en grop direkt i anslutning till galgbacken. Invid galgbacken fanns fram till 1600-talet oftast en avskrädeshög, där man tömde sopor och latrin. Vid galgbacken grävde man även ned döda djur, självmördare, okända döda och de som hade blivit halshuggna på stadens torg. Det sägs att byggnadsarbetarna hittade skelettdelar vid galgbacken när bostadsområdet Hammarbyhöjden byggdes på 1930-talet, vilket de tvingades hålla tyst om för att inte skrämma bort de nya hyresgästerna. (källa)
  2. Hannarna har en utväxt framtill på nosen som ni kan se på bilden av hanen. Utväxten används för att göra ett brummande läte som görs specifikt för att skrämma andra hanar och etablera dominans. Dock är det brummande lätet inte det enda hanen kan göra utan den används även för att göra bubblor i vattnet som skall locka till sig honorna under parningssäsongen. (källa)
  3. I buddhistiska, konfucianska och shintoistiska tempel och kloster har tempelhundar tjänat både som vakthundar och som skydd mot onda andar liksom för andra rituella ändamål. Sådana raser är chow, pekingese, tibetansk spaniel, lhasa apso, shih tzu och japanese chin. Även mopsen antas ha liknande ursprung. Dessa hundar har ett utseende som påminner om de legendariska lejonhundar, en slags mytologisk varelse i orientaliska föreställningsvärlden. Även Sing Si eller lejondansen har liknande syfte. Lejondansen är en kinesisk tradition som dansas under helgdagar och viktiga evenemang, för att bringa tur och skrämma bort det onda. Tempelhundarna har trubbig nos och lejonman, plymsvansar och skall imitera lejonhundens skräckinjagande utseende. (källa)
  4. En mask är ett lösansikte som täcker ansiktet eller del av ansiktet. Syftet kan vara att dölja sin identitet, skrämma andra eller på något sätt karakterisera bäraren. Den kan vara gjord av tyg eller målad papp eller trä , med utformad näsa och hål för ögon och mun. En halvmask kan vara ett tygstycke hängande löst ned över mun och haka. (källa)
  5. Bäckmete bedrivs främst efter bäcköring och bäckröding i bäckar och mindre åar, långt upp i skogen eller högt upp på ett fjäll eller långt ut på en myr brukar man kunna finna stor bäcköring. Vid bäckmete används i regel ett relativt långt metspö med toppknuten lina. Mask används som agn och flöte används inte, utan krok, tyngd och agn får driva i strömmen. Bäckmete är ett utpräglat smygfiske där det gäller att röra sig tyst och försiktigt för att inte skrämma fisken. Om man har solen i ryggen kan ens skugga synas på vattenytan och skrämma fisken. (källa)
  6. I svensk folktro trodde man att man drabbades av hicka när man hade blivit förtalad av någon. Gissade man vem det var skulle hickan gå över. Ett annat sätt att bli kvitt hickan var att säga: "Kyss mig i ändan!" En tredje behandling i folktron var att dricka tre klunkar vatten och för varje klunk kasta en blick under kärlets botten. Den som ville hjälpa till med att bota den som hickade kunde skrämma eller förarga vederbörande. Om en svårt sjuk person började hicka ansågs det vara ett varsel om död. (källa)
  7. Tomten har en del gemensamt med vättarna. Båda hör till oknyttens skara och sades exempelvis hålla till under vårdträdet, och gårdsvätten är ett annat namn på tomten. I västerbottnisk folktro förekommer benämningen gårdstomte. I de isländska sagorna talas det om landvättar som man inte fick skrämma bort för att lyckan skulle fly bygden, och som med mycket annat i folktron kan man se tomten som en del av den fornnordiska religionen som kvarlevt synkretiskt med kristendomen. Den heliga Birgitta varnar på två ställen i sina uppenbarelser för att hedra tomtegudar (tompta gudhi, tompa gudhom), liknande varningar utfärdas i äldre predikosamlingar och bibelkommentarer. (källa)
  8. Liksom andra ugglor har hökugglan en rad ganska olika läten. Fågeln sjunger under parningsleken med öppen näbb och reser fjäderdräkten under näbben. Den vippar upp och ned med stjärten och rör sig ryckigt i träden. Sången som hannen utstöter för att markera revir är distinkt och liknar ett rullande "ho hoho y yyyyyy". Detta rop börjar jämförelsevis lågmält och stiger i ljudstyrka. Om ett par träffas är sången kortare och utförs ibland i duett. Under parningsleken har honan ett tiggläte vilket påminner om ett hest "chät". Ungarnas rop när de tigger om mat är däremot ett "tschschui-epp". Läten för att skrämma bort fiender och vid strider mellan artfränder är fräsanden eller klappranden med näbben. (källa)
  9. Ett koger är en behållare för pilar som används av en bågskytt eller armborstskytt. Ett koger bärs normalt sett diagonalt över ryggen eller vid höften. Ridande bågskyttar har ibland kogret fäst på hästsadeln. Ett koger tillverkades historiskt sett av läder, päls, bark, trä eller andra naturliga material. Moderna koger tillverkas ofta i textil, plast och metall, men läder är fortfarande vanligt förekommande. En modern variant av koger är bågkoger som är en pilhållare som sitter fastsatt på en pilbåge eller armborst. Dessa har blivit populära bland jägare för att de underlättar när de måste röra sig tyst och försiktigt för att inte skrämma bytesdjur. De är dock inte lika smidiga vid tavelskytte eftersom de då istället blir en extra börda att hålla uppe med handen när man siktar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.