Skrivare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder skrivare, varianter, uttal och böjningar av skrivare

Skrivare synonym, annat ord för skrivare, vad betyder skrivare, förklaring, uttal och böjningar av skrivare.

Synonym till skrivare

Vad betyder och hur uttalas skrivare

Skrivare uttalas skriv|are och är ett substantiv -n; pl. skrivare, best. pl. skrivarna.

Ordformer av skrivare

Singular

skrivare
obestämd grundform
skrivares
obestämd genitiv
skrivaren
bestämd grundform
skrivarens
bestämd genitiv

Plural

skrivare
obestämd grundform
skrivares
obestämd genitiv
skrivarna
bestämd grundform
skrivarnas
bestämd genitiv

Skrivare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Skrivare på Engelska

  • writer, scribe, printer - clerk, laser printer

Hur används ordet skrivare

  1. Karl den store införde bland annat titlarna greve och hertig som representanter för kungamakten i olika delar av riket, det vill säga en sorts landshövdingar. Ursprungligen betydde latinets motsvarighet för greve, comes, ungefär "kompanjon" (vid det romerska kejsarhovet). Ordet greve kommer från tyskans graf och härstammar troligen från grekiskans grafein, "att skriva". Ordet betydde alltså antagligen från början ungefär "skrivare", en sorts ämbetsman. (källa)
  2. En hemdator i början av 1980-talet hade i allmänhet några kilobyte ledigt minne för användarprogram (ZX80 hade 1 KB, ABC 80 16 KB arbetsminne), med möjlighet att expandera till några tiotal kilobyte, och en kassettbandspelare eller en diskettstation (den senare eventuellt ett dyrt tillval) som sekundärminne. Många modeller använde en TV som skärm. Många hemdatorer kunde kopplas till skrivare och modem. I datorns ROM fanns i allmänhet en BASIC-tolk. Många av datorerna hade plats för en insticksmodul för utvidgningar eller programvara. Tangentbordet var integrerat i datorlådan. (källa)
  3. Ett internetkafé (även stavat internetcafé) är ett ställe där man kan hyra en dator under en viss tid. Man får tillgång till Internet och i vissa fall även spel och skrivare etc. Man betalar antingen genom att köpa en upplåsningskod till datorn som gäller en viss tid eller så betalar man för den använda tiden när man är färdig. På många internetkaféer kan man även fika. (källa)
  4. Nätverkskabel – för att ansluta datorer, skrivare, nätverksväxlar, bredbandsmodem. (källa)
  5. Tidigare, när laserskrivare inte var vanliga och mainframeutskrifter ofta tog lång tid, var det vanligt med utskriftspapper med tillhörande karbonpapper, ofta i flera lager. De färdiga utskrifterna skildes sedan åt i en särskild separator. (källa)
  6. Klerk (från medeltidslatin clericus) betyder präst, andlig, lärd, skrivare (jämför engelskans "clerk"). Klerikalinstitut är inom romersk-katolska kyrkan officiellt erkända sammanslutningar av präster i syfte att leva ett liv i gemenskap. (källa)
  7. Kontoristernas (yrkesbeteckningen började användas i slutet av 1700-talet) arbetsuppgifter blev med tiden varierande. De hade inom företagen relativt hög status, och kunde utnyttjas av sina chefer även att utföra tjänster av mer personligt slag. De ansågs ofta mer som ägarfamiljernas tjänare än som lönearbetare och hade högre status än dessa. Motsättningar förekom mellan "manschettarbetarna" och de "riktiga" arbetarna. Deras anställningsvillkor var i allmänhet betydligt mer förmånliga än övriga anställdas. Som kontorister räknades till en början skrivare, bokhållare, kassörer och avlöningspersonal. Fram på 1900-talet tillkom skrivmaskinister, telefonister, receptionister med flera. (källa)
  8. I början av 2000-talet blev kopiatorer med digital teknik alltmer vanliga, där kopiatorn huvudsakligen består av en integrerad bildläsare och skrivare, en så kallad multifunktionsskrivare. En kopiator alstrar små mängder ozon. (källa)
  9. Muqatta'at' är bokstavskombinationer som återfinns i början av vissa kapitel. De är fjorton till antalet och står antingen ensamma eller i kombinationer av två, tre, fyra eller fem bokstäver. De fjorton bokstäverna är: أ ح ر س ص ط ع ق ك ل م ن ه ي . Vad de symboliserar har lärda spekulerat om under lång tid. Teorierna har varit många: initialer för de skrivare Profeten Muhammed använde för sina diktamen, förkortningar av vissa ord, hemliga profetior. Profeten läste bokstäverna som att de var en del av suran de tillhörde, inga uppgifter finns nedtecknade om att han berörde ämnet eller att några av hans följeslagare någonsin frågade om bokstäverna. Lärda män, däribland Al-Mubarrad, Ibn Hazm och flera andra drog slutsatsen att "muqatta'at har till syfte att belysa den koraniska uppenbarelsens karaktär av unikt och oförlikligt fenomen, som trots att den har sitt upphov i en värld dit mänskliga förnimmelseförmågan inte når." Den vanligaste slutsatsen bland muslimer är att problemet överstiger den mänskliga tankeförmågan, och att bokstävernas betydelse säkert kommer avslöjas med tiden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.